Ν. Παπαδόπουλος: Κίνδυνος να παραμείνουν όλοι οι έποικοι

Όλοι οι παράνομοι έποικοι υπάρχει κίνδυνος να παραμείνουν μετά τη λύση, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ενώ πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθεί να περάσει ένα μήνυμα ωραιοποίησης των πάντων.

Μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα» και σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που παρείχε ο ΠτΔ για το Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στην αποψινή του εμφάνιση

ο Πρόεδρος ήταν πιο συγκρατημένος.

«Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στις αδιάλλακτες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και στη δήλωση ότι θα κατέβει το Μπαρμπαρός μέσα στις επόμενες ημέρες», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα ανέμενε από τον Πρόεδρο ότι θα εμφανιζόταν πιο συγκεκριμένος και θα δήλωνε ότι σε τέτοια περίπτωση, θα αποχωρούσε από τις διαπραγματεύσεις.

Τα θετικά

Στα θετικά των τοποθετήσεων του ΠτΔ, ο κ. Παπαδόπουλος πιστώνει τη θέση για την αναγκαιότητα κατάθεσης χαρτών από πλευράς Τουρκοκυπρίων, που θα ικανοποιούν τις προϋποθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, προκειμένου να θεωρηθεί ότι θα υπάρξει πρόοδος για μια ενδεχόμενη πολυμερή διάσκεψη.

Επιπλέον, ως θετικές αξιολογούνται οι τοποθετήσεις για τη μη παραμονή των στρατευμάτων και των εγγυήσεων, όπως επίσης και ότι αποκαλείται ένα ενδεχόμενο για ειδικό καθεστώς για τη Μόρφου.

«Η Μόρφου θα πρέπει να επιστρέψει υπό ε/κ διοίκηση», είπε.

Επιπλέον, θετικό σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, είναι τοποθέτηση υπέρ της διαγραφής του τ χρέους των κατεχομένων προς την Τουρκία, καθώς και της συμβολής της στο κόστος της λύσης και στην καταβολή των αποζημιώσεων

Τα αρνητικά

«Είναι περίεργο να δηλώνει ο ΠτΔ ότι είμαστε κοντά σε λύση, τη στιγμή που ακόμα δεν έχει συζητηθεί το εδαφικό, οι εγγυήσεις, ο στρατός, η ασφάλεια και όλα όσα έχει να δώσει η Τουρκία. Γιατί αποενοχοποιεί την Τουρκία με αυτό τον τρόπο, αφού μέχρι στιγμής στο Κυπριακό έχουμε συζητήσει μόνο τις δικές μας υποχωρήσεις;», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Επιπλέον, τόνισε ότι ο ΠτΔ συνεχίζει να παραπλανεί σε πολλά θέματα, όπως η πληθυσμιακή αναλογία «4:1».

«Δεν είμαστε 800.000, αλλά 680.000 ενώ οι Τούρκοι με τους Τουρκοκύπριους δεν θα είναι μόνο 200.000, αλλά πολύ περισσότεροι. Οι επιπρόσθετοι παράνομοι εργάτες και κάτοχοι αδειών που θα παραμείνουν μετά τη λύση, δεν είμαι σίγουρος ότι είναι μόνο 100.000», επισήμανε.

«Άκουσα με έκπληξη απόψε από τον ΠτΔ σχεδόν να μας λέει ότι θα ανανεώσει τις άδειες αυτών που θα παραμείνουν. Όλοι οι παράνομοι έποικοι θα μείνουν. Δεν πρόκειται να φύγει ούτε ένας», υπογράμμισε.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι ο ΠτΔ δεν επιχειρηματολόγησε για τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τη λύση, γεγονός που ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ συνέδεσε με τη διαφωνία του Πόλυ Πολυβίου επί του θέματος.

«Ο ΠτΔ δεν έκανε ρητή αναφορά στη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε.
Τα οικονομικά της λύσης

Κριτική για την απουσία αναφορών από πλευράς ΠτΔ για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για τη χρηματοδότηση της λύσης και τη δημιουργία του σχετικού ταμείου, έκανε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

«Ο ΠτΔ παινεύτηκε ότι οι πρόσφυγες θα δικαιούνται να προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εναντίον ποιου θα προσφεύγουν; Εναντίον μας θα προσφεύγουν για τις αποζημιώσεις», είπε προσθέτοντας ότι οι αποζημιώσεις της κατοχής δεν πρέπει πληρωθούν από τους Ελληνοκύπριους.

Ανέφερε, δε, ότι σύμφωνα με τις συγκλίσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, «είναι ξεκάθαρο ότι αφού χαρίσουμε ένα σημαντικό ποσοστό των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων στους Τουρκοκύπριους, αφού αυξηθεί η αξία τους μετά τη λύση, οι Ελληνοκύπριοι θα πληρώνουν φόρους για να ανεβεί το βιοτικό επίπεδο των Τουρκοκυπρίων».

Τέλος, όπως είπε, συμφωνεί με τον ΠτΔ πως θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους για να εφαρμοστεί η λύση, αλλά τίποτα δεν ειπώθηκε για το πώς αυτή η εφαρμογή θα διασφαλιστεί.

«Εμείς έχουμε εισηγηθεί να μην τεθεί σε εφαρμογή η λύση μέχρι να φύγουν όλα τα κατοχικά στρατεύματα, μέχρι να επιστραφούν όλα τα εδάφη που πρέπει και να διευθετηθεί το θέμα των εποίκων», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα