Μυστηριώδες «νέφος» στον Άρη προβληματίζει τους επιστήμονες
Οι αστρονόμοι ξύνουν το κεφάλι τους, αδυνατώντας να δώσουν εξήγηση για ένα εκτεταμένο μυστηριώδες «νέφος» που εμφανίστηκε πρόσκαιρα πάνω από την επιφάνεια του Άρη.
Το τεράστιο νέφος, αρχικά εντοπίστηκε από ερασιτέχνες αστρονόμους το 2012 πάνω από το νότιο ημισφαίριο του γειτονικού πλανήτη. Διήρκεσε περίπου δέκα μέρες, χάθηκε και ξαναεμφανίστηκε στην ίδια περιοχή μετά από ένα μήνα, πάλι επί ένα δεκαήμερο, προτού τελικά εξαφανιστεί. Από τότε, δεν έχει κάνει ξανά την εμφάνισή του.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον ισπανό αστρονόμο Αγκουστίν Σάντσεζ Λαβέγα του βασκικού Πανεπιστημίου του Μπιλμπάο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature ", σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και το "New Scientist", ανέλυσαν τις σχετικές εικόνες και εκτίμησαν ότι το νέφος ξεπέρασε σε έκταση τα 1.000 χιλιόμετρα, μεγαλύτερο από κάθε άλλο που έχει ποτέ παρατηρηθεί στον «κόκκινο πλανήτη».
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι πρόκειται για ένα νέφος διοξειδίου του άνθρακα και υδρατμών. Όμως, το νέφος παρατηρήθηκε σε μεγάλο υψόμετρο 200 έως 250 χιλιομέτρων, διπλάσιο από ό,τι τα κοινά σύννεφα του Άρη που φθάνουν έως τα 100 χιλιόμετρα. Ούτε στη Γη υπάρχουν νέφη που φθάνουν τόσο ψηλά, γι’ αυτό ορισμένοι πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για νέφος.
Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το αινιγματικό «νέφος» να είναι τελικά ένα υπερβολικά φωτεινό σέλας (έως 1.000 φορές πιο έντονο από το γήινο σέλας), αν και αγνοούν πώς μπορεί να σχηματίστηκε στην αρειανή ανώτερη ατμόσφαιρα. "Προκύπτουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις», δήλωσε ο ερευνητής Γκαρθία Μουνιόθ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
Μερικοί έριξαν στο τραπέζι την ιδέα της βιολογικής προέλευσης (μήπως και των εξωγήινων;), αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί το παραμικρό ίχνος ζωής στον Άρη. Για να λυθεί το μυστήριο, θα πρέπει να επανεμφανιστεί το φαινόμενο και να μελετηθεί προσεκτικά.
ΠΗΓΗ - ΑΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέες εξελίξεις στην εξαφάνιση του Βαγγέλη με εικόνα από κάμερα
- Πώς την «έστησαν» οι Ευρωπαίοι στο Βαρουφάκη
- Βόμβα από τον Νότη Σφακιανάκη! Τι αποκάλυψε για τη Δέσποινα Βανδή;
- Κρούγκμαν: Τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα, απλά, αρνούνταν να πληρώσει;
- Η μαμά που πάει τα παιδιά της σχολείο με... περιπολικό!
- Το Grexit σε 60 δευτερόλεπτα
- Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία
- Είναι σάπια τα καράβια του Μαρινάκη;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης κρατάνε τουλάχιστον 7 χρόνια
- Άρχισαν οι διώξεις σε βάρος πελατών της HSBC
- Ελευθερία του λόγου: Στην 91η θέση, από 180 χώρες η Ελλάδα
- Αποκλείει GREXIT "προς το παρόν" ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ
- Τα είκοσι φερόμενα ως «ύποπτα»
- Μυστηριώδες «νέφος» στον Άρη προβληματίζει τους επιστήμονες
- «Να μην λείπει κανείς» (ΒΙΝΤΕΟ)
- Βαρουφάκης: Άλλο μου έδειξαν, άλλο μου...
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Μυστηριώδες «νέφος» στον Άρη προβληματίζει τους επιστήμονες
- «Να μην λείπει κανείς» (ΒΙΝΤΕΟ)
- Αποκλείει GREXIT "προς το παρόν" ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ
- Σήμερα η παρουσίαση για τα στημένα
- Με άδειο στομάχι ανοίγει η όρεξη για ψώνια
- Καλό: «Να δείξουμε τι σημαίνει ΑΕΛ» (ΒΙΝΤΕΟ)
- Τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης κρατάνε τουλάχιστον 7 χρόνια
- «Θα επιστρέψω πιο δυνατός!»
- Ιαπωνία: 15,5 εκ. δολάρια ενάντια στην τρομοκρατία
- Βαρουφάκης: Άλλο μου έδειξαν, άλλο μου...
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Τύπος στον κόσμο
- Αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ
- Μεγάλη έκρηξη στην Καμπούλ
- Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Ποροσένκο - Πούτιν
- Στρατούλης: Νέες μειώσεις συντάξεων δεν θα υπάρξουν
- Στη φρεγάτα «Σπέτσαι» ο Π. Καμμένος
- Tην πλάκωσε στο ξύλο την πρώτη νύχτα του γάμου επειδή δεν έβγαινε το νυφικό
- Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία
- The Voice 2: Σάρωσε σε νούμερα τηλεθέασης