Μυστικές υπηρεσίες πίσω απ’την επιδείνωση των διπλωμ. σχέσεων Γερμανίας-Ρωσίας

Πίσω από τη διαδοχική απέλαση διπλωματών στην οποία επιδίδονται Γερμανία και Ρωσία το τελευταίο διάστημα, κρύβεται μία χωρίς προηγούμενο μάχη μεταξύ των Μυστικών Υπηρεσιών των δύο χωρών, λένε ειδικοί που γνωρίζουν την υπόθεση.

Ο ιστορικός των Μυστικών Υπηρεσιών και Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Marburg, Βόλφγκανγκ Κρίγκερ, που μιλά στην εφημερίδα Welt, δεν θεωρεί ασυνήθιστο το ότι η Ρωσία και η Γερμανία απελαύνουν αυτήν την περίοδο διαδοχικά διπλωμάτες,

επικαλούμενες την κατασκοπευτική τους δράση. «Αλλά το πώς και με ποια δικαιολογία συμβαίνει αυτό σήμερα είναι κάτι που, απ’ όσο γνωρίζω, δεν έχει ξαναγίνει», είπε, αναφέροντας ότι, αυτό που διαδραματίζεται τώρα μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας αποτελεί μια ρήξη στην κουλτούρα των Μυστικών Υπηρεσιών, μια συγκεκαλυμμένη κλιμάκωση.

Στα τέλη Απριλίου, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα απελαθούν 20 Γερμανοί διπλωμάτες. Η κίνηση ήρθε ως απάντηση στην απέλαση ισάριθμων Ρώσων διπλωματών από το Βερολίνο. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση παρέμεινε σιωπηλή.

Η Luftwaffe, αντίθετα, επιβεβαίωσε ότι ένα ρωσικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Βερολίνο με ειδική άδεια και πέταξε πίσω στη Μόσχα λίγες ώρες αργότερα. Δεν δόθηκε όμως καμία διευκρίνηση σε σχέση με τους επιβάτες της πτήσης.

Πριν από μία περίπου εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι εκατοντάδες Γερμανοί διπλωμάτες, δάσκαλοι και εργαζόμενοι σε πολιτιστικά ιδρύματα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Την Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δημοσιοποίησε την απόφασή της να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας τεσσάρων από τα πέντε ρωσικά Γενικά Προξενεία της Ρωσίας στη Γερμανία.

«Το καινούριο στοιχείο είναι εν προκειμένω ότι οι απελάσεις λαμβάνουν χώρα χωρίς συγκεκριμένο λόγο», λέει ο Kρίγκερ.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο αναφέρουν οι ειδικοί, το υπόβαθρο των απελάσεων είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Και εν προκειμένω το ζήτημα είναι η κατασκοπεία, όχι η Διπλωματία.

«Μπορεί κανείς να θεωρήσει ως δεδομένο ότι περίπου το 1/3 των διπλωματών στη ρωσική Πρεσβεία στο Βερολίνο εργάζονται πράγματι για λογαριασμό των Υπηρεσιών Πληροφοριών ή εργάζονταν υπέρ αυτών κατά τους τελευταίους μήνες πριν απελαθούν», λέει ο Γκέρχαρντ Κόνραντ, ο οποίος ήταν από το 2009 έως το 2012 υψηλόβαθμο στέλεχος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) και από το 2016 έως το 2019 Διευθυντής του EU Intelligence Analysis Centre στις Βρυξέλλες.

Στην περίπτωση των Ρώσων, όπως και άλλων κρατών με έντονη δράση των Υπηρεσιών Πληροφοριών, υπήρχε πάντοτε ένα στέλεχος της Πρεσβείας που ήταν δηλωμένο στις γερμανικές Αρχές ως υπάλληλος της Υπηρεσίας Πληροφοριών, και άλλα στελέχη που δεν χαρακτηρίζονταν επισήμως ως συνεργαζόμενα με τις Μυστικές Υπηρεσίες, αλλά που δρούσαν για λογαριασμό τους υπό διπλωματική ασυλία. «Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς τους Ρώσους στη Γερμανία ήταν δυνατόν να εντοπιστούν εξαρχής ή με την πάροδο του χρόνου λόγω της δράσης τους», αναφέρει ο Κόνραντ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μυστικές, ’την, Γερμανίας#45Ρωσίας,mystikes, ’tin, germanias#45rosias