Μυστικές διακομματικές συνομιλίες στη Βρετανία λόγω Brexit

Μία μυστική «διακομματική σύνοδο» στο Όξφορντσιρ με συμμετοχή κορυφαίων στελεχών των στρατοπέδων υπέρ και κατά του Brexit ώστε να συζητηθούν οι αρνητικές συνέπειες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αποκάλυψε ο Observer.

Η συνάντηση έγινε την Πέμπτη και την Παρασκευή στην ιστορική έπαυλη του Ditchley Park και στόχο είχε να διορθωθούν «προς το εθνικό συμφέρον» τα κακώς κείμενα που έχουν προκύψει μετά από την οριστικοποίηση

του Brexit.

Σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το δημοσίευμα, επρόκειτο για «ιδιωτική συζήτηση» με τίτλο «Πώς μπορούμε να κάνουμε το Brexit να λειτουργήσει καλύτερα με τους γείτονές μας στην Ευρώπη;».

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο εκ των αρχιτεκτόνων του Brexit και νυν Υπουργός Αναβάθμισης, Στέγασης και Κοινοτήτων Μάικλ Γκόουβ και ο σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών Ντέιβιντ Λάμι.

Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ήταν πολιτικοί και από τα δύο στρατόπεδα, αλλά και διπλωμάτες, ειδικοί στον τομέα της άμυνας και οι επικεφαλής ορισμένων εκ των μεγαλύτερων εταιρειών και τραπεζών στη Βρετανία.

Ο Observer αποκαλύπτει ότι στην εμπιστευτική εισαγωγική δήλωση προς τους συμμετέχοντες ειπώθηκε ότι «υπάρχει τώρα η άποψη, τουλάχιστον μεταξύ ορισμένων, πως μέχρι στιγμής το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει βρει ακόμα το δρόμο προς τα εμπρός εκτός της ΕΕ», με το Brexit να λειτουργεί «ως βαρίδι για την ανάπτυξη και να περιορίζει τη δυναμική του Ηνωμένου Βασιλείου».

Πηγή της εφημερίδας με γνώση των όσων συζητήθηκαν είπε πως στην ουσία έγινε μια συζήτηση για το πώς πρέπει να προχωρήσει η χώρα για να αντιπαρέλθει τα εμπόδια του Brexit και για να έχει μία όσο το δυνατόν στενότερη οικονομική και εμπορική σχέση με την ΕΕ, καθώς και μια στενή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης, αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος και άμυνας.

Τονίστηκε πάντως ότι η ατζέντα της συνάντησης δεν περιλάμβανε οποιαδήποτε συζήτησης για προοπτική επανένταξης στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η επίσημη πρόβλεψη από το ανεξάρτητο Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού αναφέρει πως σε βάθος 15ετίας από τη χρονιά του δημοψηφίσματος το 2016 και μετά, το Brexit θα έχει μειώσει το βρετανικό κατά κεφαλή ΑΕΠ κατά 4%.

Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε πως ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει κατ’ ιδίαν ζητήσει από κορυφαίους υπουργούς του και αξιωματούχους να καταρτίσουν σχέδια για να χτιστεί εκ νέου η σχέση του Λονδίνου με την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, φέρεται να έχει ζητήσει προτάσεις για το πώς η Βρετανία μπορεί να εργαστεί πιο στενά με την κοινότητα επί μιας σειράς τομέων πολιτικής, όπως η άμυνα, το μεταναστευτικό, το εμπόριο, η ενέργεια και οι διεθνείς οικονομικές προδιαγραφές.

Διαβάστε επίσης: Ο ούγγρος ΥΠΕΞ Σιγιάρτο επισκέπτεται σήμερα το Μινσκ

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα