Μυσταγωγία στον Αγρό για τον Αυξεντίου

Ένα σεμνό, ταπεινό μεγαλούργημα συγκινητικής μυσταγωγίας ήταν, βούττημαν του ήλιου το Σάββατο στον Αγρό, η τελετή ανάμνησης του μυστικού δείπνου των ανταρτών της ΕΟΚΑ, στα τελευταία Χριστούγεννα του Γρηγόρη Αυξεντίου, τον Δεκέμβριο 1956, στα κρησφύγετα του αείμνηστου ιερέα του Αγρού Παπαχριστόδουλου Αυγουστή και της οικογένειάς του.

Επί την ηλίου δύσιν η εκδήλωση ξεκίνησε ως βιβλιοπαρουσίαση αρχικά.

Υπαίθρια, στο βόρειο προαύλιο της εκκλησίας του Τιμίου Προδρόμου στο κεφαλοχώρι της Πιτσιλιάς, με 250 περίπου παρευρισκόμενα πρόσωπα. Για το λεύκωμα «Τα Τελευταία Χριστούγεννα του Αυξεντίου», το οποίο έγραψε ο Στέλιος Παπαντωνίου, το επιμελήθηκε και το κόσμησε ο Πέτρος Παπαπέτρου (Πιν) και το εξέδωσε πριν λίγες μέρες η Κεντρική Ασφαλιστική μ’ επικεφαλής τον Στέλιο Γεωργαλλίδη, που ήταν και ο «οικοδεσπότης» της τελετής το βράδυ του Σαββάτου στον Αγρό.

Ομιλίες εκφώνησαν κατά σειράν, ο δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος, ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, ο συγγραφέας του βιβλίου Στέλιος Παπαντωνίου και από την οικογένεια του αείμνηστου Παπαχριστόδουλου Αυγουστή ο εκ των υιών του Στέλιος Παπαχριστοδούλου, ο οποίος, το 1956, μαθητής ακόμη, είχε αναλάβει καθήκοντα αγγελιαφόρου του Αυξεντίου.

Όσα ακολούθησαν στη συνέχεια βιώθηκαν πράγματι ως πρωτόγνωρη μυσταγωγία. Επάνω στις πέτρες του εξωτερικού τοίχου του ναΐσκου προβλήθηκε το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Χρήστου Μιχάλαρου και της Ιλιάνας Κουλαφέτη, αποτυπώνοντας τις μαρτυρίες για τα τελευταία Χριστούγεννα του Αυξεντίου στον Αγρό, εξήντα επτά μέρες πριν από την ηρωική θυσία του στο κρησφύγετο του Μαχαιρά.

Και αμέσως μετά, το αποκορύφωμα: Η μουσικοθεατρική παράσταση με τον εκπληκτικό μονόλογο της Έλενας Χατζηαυξέντη και με τους μουσικούς οργανοπαίκτες Βασίλη Φιλίππου, Χαράλαμπο Παντελή και Γιώργο Λάμπρου.

Ήταν μία παράσταση που άφησε άφωνο από τη συγκίνηση το κοινό.

Όπως, λοιπόν, στον μυστικό χριστουγεννιάτικο δείπνο του 1956 σήκωσε ο Αυξεντίου τους αντάρτες για να χορέψουν μαζί του τα τραγούδια της λευτεριάς, έτσι και στην παράσταση η Έλενα Χατζηαυξέντη με τους μουσικούς, σήκωσαν εκεί όλο τον κόσμο τραγουδώντας για τα στρωμένα τραπέζια στο νότιο προαύλιο του ναού, με έτοιμο το δικό τους δείπνο. Με κουπέπια μάλιστα, σαν εκείνα που μαγείρεψε για τον Αυξεντίου και τους αντάρτες του η αείμνηστη παπαδιά Κυριακού Παπαχριστοδούλου στον αγώνα της ΕΟΚΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα