Μουντιάλ: Το Ισραήλ θέλει να λειτουργήσει προσωρινή Διπλωματική Αντιπροσωπεία

Το Ισραήλ και το Κατάρ βρίσκονται σε συνεννοήσεις ώστε το Ισραήλ να ανοίξει Γραφείο Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην καταρινή πρωτεύουσα Ντόχα, με προοπτική να διατηρηθεί αποκλειστικά και μόνο κατά το διάστημα της διεξαγωγής του επικείμενου διεθνούς πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Αιτία για αυτήν την εξέλιξη, αναφέρουν τα κρατικά ΜΜΕ στο Ισραήλ, είναι η επικείμενη μετάβαση

στο Κατάρ Ισραηλινών φιλάθλων και δημοσιογράφων που υπολογίζεται να ανέλθουν σε 20.000 με 30.000 άτομα, και για την ανάγκη επιτόπιας εξυπηρέτησής τους από ισραηλινές διπλωματικές υπηρεσίες. Όπως μεταδίδεται από ισραηλινά ΜΜΕ, που επικαλούνται διπλωματικές πηγές της χώρας, πρόθεση του Υπουργείου Εξωτερικών είναι να λειτουργήσει Διπλωματική Αντιπροσωπεία στο Κατάρ μόνο για το ερχόμενο δίμηνο, όσο θα διαρκέσει το Μουντιάλ και έως ότου όλοι οι Ισραηλινοί πολίτες θα έχουν αναχωρήσει από το αραβικό κρατίδιο του Κόλπου.

Ισραήλ και Κατάρ δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις και οι διαπραγματεύσεις για αυτό το ενδεχόμενο γίνονται μέσω της FIFA.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών «τους τελευταίους μήνες εξετάζουμε σε συνεργασίας με την FIFA τους κατάλληλους τρόπους ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους Ισραηλινούς πολίτες που θα μεταβούν στο Κατάρ λόγω του Μουντιάλ. Μέχρι στιγμής, δεν έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία για την διευθέτηση του ζητήματος».

Επισημαίνεται ότι πριν από ένα τρίμηνο είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι το Ισραήλ επιδιώκει να αξιοποιήσει το Μουντιάλ προκειμένου να παροτρύνει την διακυβέρνηση του Κατάρ να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, χωρίς όμως να σημειώνεται ουσιαστική πρόοδος. Παράλληλα, το Ισραήλ ήρε την ταξιδιωτική του οδηγία προς τους πολίτες του να επισκέπτονται τη συγκεκριμένη χώρα, ενώ, κατόπιν πιέσεων της FIFA το Κατάρ αποφάσισε να μην απαιτεί από τους κατόχους ισραηλινών διαβατηρίων προέγκριση θεώρησης εισόδου προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα για να παρακολουθήσουν το διεθνές πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Πριν από μία εβδομάδα ανακοινώθηκε από την αεροπορικά εταιρεία TUS Airways ότι έχει προγραμματίσει πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ με τελικό προορισμό την Ντόχα με ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Χθες ο ισραηλινός υπηρεσιακός Υπουργός Τηλεπικοινωνιών, Γιοάζ Χέντελ, απηύθυνε επιστολή στην FIFA και στον Διεθνή Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ ζητώντας από τους δύο διεθνείς φορείς να μεταπείσουν τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες του Κατάρ να παρασχεθεί η δυνατότητα τηλεφωνικής περιαγωγής (roaming) σε ισραηλινούς πολίτες, κατόχους ισραηλινών καρτών sim, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τοπικό καταρινό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ
ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα