Μόσχα: Η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία δεν έχει χρονικό περιθώριο

Η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στη Λευκορωσία δεν έχει χρονικό περιθώριο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο σημερινές δηλώσεις υψηλόβαθμου ρώσου διπλωμάτη.

Τον Μάρτιο η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, έναν στενό σύμμαχό της ο οποίος την έχει στηρίξει στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι

τα όπλα ξεκίνησαν να φθάνουν τον περασμένο μήνα.

Αυτή η κίνηση αποτελεί την πρώτη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων μικρότερου βεληνεκούς, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης εκτός Ρωσίας, από την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης και αποσκοπεί να στείλει ένα μήνυμα, μια προειδοποίηση και απάντηση προς τη Δύση για τον εξοπλισμό και την υποστήριξη της Ουκρανίας.

"Όσο για το χρονικό περιθώριο για την παρουσία των ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας, οι ρωσολευκορωσικές συμφωνίες δεν προβλέπουν κάποιους σχετικούς περιορισμούς", μετέδωσε το TASS επικαλούμενο συνέντευξη του Αλεξέι Πολιστσούκ, διευθυντή του τμήματος για τις πρώην σοβιετικές χώρες που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Πολιστσούκ είπε ότι τα όπλα θα μπορούσαν υποθετικά να απομακρυνθούν από τη Λευκορωσία, αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ "δεν υπονόμευαν την ασφάλεια και την εδαφική κυριαρχία της Ρωσίας και της Λευκορωσίας".

Η Ρωσία αρνείται τη βοήθεια του ΟΗΕ καθώς ο απολογισμός των θυμάτων της καταστροφής του φράγματος Καχόβκα γίνεται ολοένα πιο βαρύς 

Η Μόσχα απέρριψε την προσφορά των Ηνωμένων Εθνών να προσφέρουν βοήθεια στους πλημμυροπαθείς μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, ανακοίνωσε ο διεθνής οργανισμός χθες Κυριακή, την ώρα που ο απολογισμός των θυμάτων γίνεται πιο βαρύς και τα μολυσμένα νερά οδήγησαν στο κλείσιμο παραλιών στη νότια Ουκρανία.

Η κατάρρευση του φράγματος, σε τομέα της Χερσώνας (νότια) υπό ρωσικό έλεγχο, την 6η Ιουνίου, προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη νότια Ουκρανία και σε τομείς της περιφέρειας που έχουν κυριεύσει ρωσικά στρατεύματα, καταστρέφοντας σπίτια και αγροτικές εκτάσεις και αναγκάζοντας χιλιάδες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο απολογισμός των θυμάτων της καταστροφής έχει φθάσει τους 52 νεκρούς: ρώσοι αξιωματούχοι λένε πως 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε περιοχές υπό τον έλεγχο της Μόσχας, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας κάνει λόγο για 17 νεκρούς και 31 αγνοούμενους. Συνολικά, οι πληγέντες ξεπερνούν τους 11.000 και στις δυο πλευρές.

Ο ΟΗΕ παρότρυνε τη Ρωσία να ενεργήσει κατά τρόπο που συμμορφώνεται προς τις υποχρεώσεις της δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Δεν γίνεται να αρνείται κανείς τη χορήγηση βοήθειας σε ανθρώπους που τη χρειάζονται», τόνισε η Ντενίζ Μπράουν, συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στην Ουκρανία, σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του φράγματος, το οποίο είχε ανεγερθεί στη Νόβα Καχόβκα την περίοδο της σοβιετικής ένωσης και τελούσε υπό ρωσικό έλεγχο ήδη από τις πρώτες εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια, τον Φεβρουάριο του 2022.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος Ουκρανία: Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
 

Keywords
Τυχαία Θέματα