Μόσχα: Ενισχυμένα τα μέτρα ασφαλείας για είσοδο σε πάρκα και δημόσιους χώρους

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας για την είσοδο σε πάρκα και δημόσιους χώρους ανακοινώθηκαν σήμερα στη Μόσχα και άλλες ρωσικές πόλεις, ενώ η ιδιοκτησία του μοιραίου Κρόκους Σίτι Χολ αποφάσισε να κλείσει προσωρινά τρία ακόμη εμπορικά-ψυχαγωγικά κέντρα, με σκοπό την εγκατάσταση, όπως εκτιμάται, ανιχνευτών όπλων και εκρηκτικών, καθώς και την ανανέωση του δικτύου από κάμερες ασφαλείας, που αποδείχθηκαν κομβικό εργαλείο για την αναγνώριση και τον εντοπισμό των δραστών από τις ρωσικές Αρχές.

Στο αυτοσχέδιο μνημείο από λουλούδια μπροστά στο μισοκαμμένο κτήριο της αίθουσας συναυλιών συνεχίζουν να προσέρχονται πολίτες για να αποτίσουν φόρο τιμής στους 137 μέχρι στιγμής νεκρούς της τραγωδίας.

Στο ίδιο σημείο και ταυτοχρόνως σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, αλλά και περιφερειών, που de jure αποτελούν έδαφος της Ουκρανίας, διοργανώθηκε χθες αργά η τελετή μνήμης «Γερανοί», που κορυφώθηκε με τη γνωστή αντιπολεμική-αντιφασιστική μελωδία της σοβιετικής εποχής και με τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της επίθεσης.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας εκφράζουν βεβαιότητα ότι έχουν στα χέρια τους και τους τέσσερις δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης, οι οποίοι απεικονίζονται στο φρικιαστικό βίντεο, που έχει δοθεί στη δημοσιότητα από λογαριασμό φιλικό προς το «Ισλαμικό Κράτος» και τους δείχνει να εκτελούν εν ψυχρώ όποιον θεατή έβρισκαν μπροστά τους το βράδυ της Παρασκευής.

Μάλιστα δεν επιβεβαιώνουν πληροφορίες της ρωσικής υπηρεσίας του BBC ότι οποιοσδήποτε εκ των τρομοκρατών σκοτώθηκε κατά τη σύλληψή του, αναγνωρίζοντας μόνο ότι ένας τους έχει τραυματιστεί και οδηγήθηκε στο χθεσινό δικαστήριο καθισμένος σε αναπηρική καρέκλα.

Οι τέσσερις συλληφθέντες φέρονται να είναι όλοι τους υπήκοοι Τατζικιστάν με προσωρινές άδειες εργασίας στη Ρωσία οι τρεις, και οδηγήθηκαν χθες διαδοχικά για αναπαράσταση στον χώρο της επίθεσης, για ανάκριση, και στο δικαστήριο, που διέταξε προσωρινή δίμηνη κράτησή τους, χωρίς να ασχοληθεί με το γεγονός ότι οι δράστες φέρουν εμφανή σημάδια ξυλοδαρμού. ουλάχιστον δύο εκ των συλληφθέντων παραδέχθηκαν την ενοχή τους στο δικαστήριο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι».

Μάλιστα οι άνδρες του σώματος καταδρομέων με καταγωγή από την Τσετσενία, που συμμετείχε στη σύλληψή τους στην περιφέρεια του Μπριανσκ και σε απόσταση περί τα 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, όπου σχεδίαζαν να καταφύγουν οι δράστες, κατά τις ρωσικές αρχές, τιμήθηκαν με παράσημα και διακρίσεις από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Για την ανιδιοτελή συμπεριφορά τους δύο έφηβοι, που απασχολούνταν στη γκαρνταρόμπα της συναυλιακής αίθουσας και την ώρα του πανικού δεν έχασαν την ψυχραιμία τους, αλλά υπέδειξαν ασφαλή έξοδο κινδύνου σε περισσότερους από εκατό αλλόφρονες θεατές, σώζοντάς τους, βραβεύθηκαν μετά πολλών εγκωμίων από την εντεταλμένη του Προέδρου της Ρωσίας για τα δικαιώματα του παιδιού Μαρία Λβόβα-Μπελόβα.

Συνολικά υπολογίζεται ότι πάνω από 5.000 πολίτες βρίσκονταν τη στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης εντός και γύρω από την αίθουσα συναυλιών του Κρόκους και κατάφεραν οι περισσότεροι να αποχωρήσουν με τη βοήθεια των εργαζομένων, των ανδρών ασφαλείας και των διασωστών, που κατέφθασαν. Ενενήντα επτά άνθρωποι από τους συνολικά 182, που τραυματίστηκαν, νοσηλεύονται ακόμη σε νοσοκομεία της ρωσικής πρωτεύουσας.

«Οι καρδιές μας είναι μαζί με τον ρωσικό λαό», έγραψε στον λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο Χ (πρώην Twitter) και μάλιστα στη ρωσική γλώσσα η εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνίν, ενώ ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίν ήταν μεταξύ των πολλών ξένων ηγετών που συνεχίζουν να εκφράζουν με τηλεγραφήματά τους τα συλλυπητήριά τους προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τους οικείους των θυμάτων και τον ρωσικό λαό.

Κατά τη διευθύντρια του δικτύου Russia Today Mαργαρίτα Σιμονιάν, εκφραστή της κυρίαρχης άποψης στα ρωσικά ΜΜΕ, «είναι ολοφάνερο ότι σχεδιάστηκε μια αδιανόητη, τερατώδης, βαναυσότατη παραπλανητική (false flag) επιχείρηση», παρόμοια με πολλές αντίστοιχες στην ιστορία, για την οποία «ως εκτελεστές επελέγησαν ειδικά άνθρωποι, που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν ως ISIS».

Όπως και πολλοί άλλοι Ρώσοι σχολιαστές η Μ.Σιμονιάν θεωρεί ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες «και τα ΜΜΕ, που καθοδηγούν, προδόθηκαν από τη βιασύνη τους να υποδείξουν τον ISIS, όταν ακόμη δεν είχε συλληφθεί κανείς» ,και ουδείς είχε τις φωτογραφίες τους, ούτε γνώριζε εάν είναι ή όχι μουσουλμάνοι.

«Είναι πολύ σημαντικό ολόκληρη η διεθνής κοινότητα σήμερα να ενωθεί για την αναζήτηση των παραγγελιοδοτών [σ.σ. της τρομοκρατικής ενέργειας] ώστε να παραδοθούν στην πιο αυστηρή τιμωρία», δήλωσε η συνήγορος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία Τατιάνα Μοσκαλκόβα, εκφράζοντας «πόνο και μίσος» για όσους μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν μια τέτοια επίθεση, αλλά και για όσους ακραίους ρωσοφοβικούς εκδηλώνουν αισθήματα χαράς για την ύπαρξη τόσο μεγάλου αριθμού νεκρών.

Με άρθρο της στην ιστορική εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επεσήμανε ότι «οι ΗΠΑ με τη θέλησή τους ή όχι συμμετείχαν στη δημιουργία της τρομοκρατικής οργάνωσης του ISIS, στην οποία τώρα αποδίδουν την ευθύνη για την τρομοκρατική ενέργεια στο Κρόκους», εκτιμώντας ότι ο ISIS τα τελευταία χρόνια «διόρθωσε τα σχέδιά του» και τώρα πραγματοποιεί επιθέσεις κυρίως κατά των εχθρών και αντιπάλων των ΗΠΑ, «των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, των Ιρανών, της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας και εναντίον μας», πράγμα, που χαρακτήρισε «περίεργη σύμπτωση».

Κατά τη Μ.Ζαχάροβα οι «κατασκευαστές πολιτικής» των ΗΠΑ «αυτοπαγιδεύτηκαν», εξ ου και η «καθημερινή αθώωση από την Ουάσιγκτον των προστατευόμενών της στο Κίεβο και η προσπάθεια να καλύψουν τον εαυτό τους μαζί με το καθεστώς Ζελένσκι, που δημιούργησαν, πίσω από το σκιάχτρο του ISIS».

Η Ρωσίδα εκπρόσωπος ειρωνεύτηκε ειδικά την Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ, η οποία εκτίμησε ότι το χτύπημα στη Μόσχα έγινε από τον ISIS και αναρωτήθηκε «πότε αυτή η γυναίκα με τέτοια βεβαιότητα θα πει κάτι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των αγωγών Nordstream», καθώς στον ενάμιση χρόνο «σχετικά με την καταστροφή δικής της ιδιοκτησίας δεν διατυπώθηκε επισήμως ούτε μία εκδοχή, ούτε καν τον ISIS δεν επινόησαν».

Διαβάστε επίσης: Τρομοκρατική στη Μόσχα: Προφυλακιστέοι κρίθηκαν τέσσερις φερόμενοι ως δράστες

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα