Μόρια: Νεκρό 6χρονο παιδάκι - Πρώτες αντιδράσεις ξένων ακτιβιστών & ΜΚΟ (ΦΩΤΟ)

Παιδί έξι με εφτά χρονών, πιθανόν κοριτσάκι, έχασε την ζωή του μετά από φωτιά που στο ΚΥΤ Μόριας στην Λέσβο σήμερα το μεσημέρι. Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία στο πάνω τμήμα του ΚΥΤ όπου διαμένουν κυρίως Αφρικανοί. Το θάνατο επιβεβαίωσε σε tweet του και το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του «Reuters», δεν είναι γνωστός ο λόγος έκρηξης της πυρκαγιάς. Η Μόρια έχει κατασκευαστεί για να φιλοξενήσει λιγότερα από 3000 άτομα, ωστόσο

σε αυτή και στους καταυλισμούς στην γύρω περιοχή ζουν περίπου 19,400 άνθρωποι, σε κατάσταση συνωστισμού και βρωμιάς. Η Λέσβος ήταν στόχος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών μεταξύ 2015 και 2016. 

Από τις πρώτες αντιδράσεις στο Twitter, αρκετοί ακτιβιστές, κυρίως Γερμανοί, κάνουν εκκλήσεις για εκκένωση της Μόριας.

Ο υπεύθυνος του τμήματος μετανάστευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας, ιδρυτικό μέλος της «United4Rescue» και μέλος της «Equal Rights Beyond Borders» που σκοπό έχει την παροχή νομικής βοήθειας στα hot-spot μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, αναφέρει πως έχουν καεί δύο παιδιά. Αναφέρει πως τα παιδιά και οι οικογένειες πρέπει να αποχωρήσουν από την Μόρια και καλεί τους δικηγόρους της οργάνωσής του να βοηθήσουν.  

Ο Γερμανός Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Erik Marquardt, κάνει λόγο στο Twitter του για «τουλάχιστον δύο νεκρά παιδιά», κάτι που δεν έχει διασταυρωθεί αφού άλλες πηγές, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Πυροσβεστική, αναφέρουν ένα νεκρό παιδί.  

Η γερμανική ΜΚΟ «Mission Lifeline», επικαλούμενη την ομάδα της, ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 5, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού. Επίσης αναφέρει πως οι δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται.

Η ιταλική ΜΚΟ «Baobab Experience» γράφει πως «υπερπληθυσμός, κακές πολιτικές, υψηλός κίνδυνος κορωνοϊού και τώρα ακόμα μία φωτιά στον καταυλισμό μεταναστών: Η Μόρια είναι σήμερα ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) πριν λίγες μέρες είχαν ζητήσει την εκκένωσή του. Σήμερα, ένα 6χρονο αγόρι πέθανε στην φωτιά.».

Ο Τούρκος ακαδημαϊκός Cihan Sinanoğlu που βρίσκεται στο Βερολίνο, με διδακτορικό στην Κοινωνιολογία της Μετανάστευσης και στην κριτική κατά του ρατσισμού, ρίχνει το φταίξιμο στο γερμανικό κόμμα AfD και στον ρατσισμό που κυβερνά την Λέσβο.

Ανώνυμος τουρκικός λογαριασμός στο Twitter γράφει «επιτέλους οι Έλληνες το έκαναν, τι ντροπή». Ο ίδιος τουρκικός λογαριασμός λέει πως οι μετανάστες πρέπει να έχουν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. 

Σε σχέση με την πρόσφατη κρίση, από τις αρχές του μήνα οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως υπάρχουν νεκροί στον Έβρο, κάτι που η ελλαδική κυβέρνηση διαψεύδει επανειλημμένως ως «fake news».

Φωτογραφίες από την φωτιά στην Μόρια που έχουν αναρτηθεί στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα