Μονομερή ΜΟΕ για Τ/κ ζητά η Πρόεδρος ΔΗΣΥ που συναντήθηκε με New Cyprus Party

Να προχωρήσει άμεσα σε μονομερή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τους Τουρκοκύπριους κάλεσε την κυβέρνηση η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου, μετά το τέλος της συνάντησης με την ηγεσία και στελέχη του τουρκοκυπριακού κόμματος New Cyprus Party την Παρασκευή στα γραφεία του ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, την κ. Δημητρίου πλαισίωσαν στη συνάντηση ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Ευθύμιος Δίπλαρος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης,

οι Αντιπρόεδροι Σάβια Ορφανίδου, Νίκος Κάρουλλας και Μάριος Πελεκάνος, η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου Ξένια Κωνσταντίνου και το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Χαράλαμπος Σταυρίδης.

Στις δηλώσεις της μετά το τέλος της συνάντησης, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να είναι μοιρασμένη και πως το κόμμα έχει επανειλημμένα εκφράσει τη θέση ότι η ευθύνη για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την επανέναρξη του διαλόγου δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά όλους μας.

Προσέθεσε ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει εξαγγείλει ο Δημοκρατικός Συναγερμός για πολιτική διαβούλευση, ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, διεξάγονται συναντήσεις με τα τ/κ κόμματα, όπως η σημερινή με το New Cyprus Party, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με τα υπόλοιπα κόμματα.

«Το μήνυμα είναι ένα: με τους Τουρκοκύπριους δεν είμαστε απέναντι, είμαστε μαζί. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μονομερή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τους Τουρκοκύπριους, αφού άλλωστε απέναντί μας έχουμε μόνο την κατοχή», τόνισε η κ. Δημητρίου, προσθέτοντας ότι χρειάζεται Ε/κ και Τ/κ να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να εργαστούν σκληρά για μια λύση που θα επανενώσει τη χώρα και θα εξασφαλίσει την ειρήνη και την ευημερία για το σύνολο των κατοίκων της Κύπρου, μέσα σε μια ευρωπαϊκή για όλους προοπτική.

«Το κλειδί για τη λύση στο Κυπριακό βρίσκεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Οφείλουμε συνεπώς να ενώσουμε δυνάμεις και να επενδύσουμε στο μέλλον της πατρίδας μας, διασφαλίζοντας ότι αυτό θα είναι ειρηνικό», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του New Cyprus Party Μουράτ Κανατλί, αφού ευχαρίστησε την κ. Δημητρίου για τη συνάντηση, είπε ότι ως κόμμα και ως Τουρκοκύπριοι αισθάνονται ότι κινδυνεύουν καθώς βρίσκονται υπό την πίεση του χρόνου, αλλά και δέχονται πολιτική επίθεση από το τουρκικό κράτος σε όλα τα επίπεδα, με την αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης να βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.

«Χρειαζόμαστε μία λύση τώρα. Το πλαίσιο Γκουτέρες αποτελεί μια πολύ καλή αφετηρία για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επίτευξη μιας λύσης όσο το δυνατόν συντομότερα. Ελπίζω να καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό πριν την 50η επέτειο της κατοχής και να μην δώσουμε την ευκαιρία εορτασμών της επετείου, σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα