Μογκερίνι-Γιούνκερ-Τουσκ καταγγέλλουν ρωσική κυβερνοεπίθεση

Την ρωσική επίθεση, όπως αναφέρουν, με όργανο την Υπηρεσία Πληροφορικών του Στρατού GRU, στον οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στη Χάγη, καταγγέλλουν σε κοινή τους δήλωση η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνερ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

"Λυπούμαστε για τέτοιες ενέργειες, οι οποίες υπονομεύουν το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς θεσμούς", δηλώνουν οι Επικεφαλής της ΕΕ και προειδοποιούν τη Ρωσία ότι "η

ΕΕ θα συνεχίσει να ενισχύει την ανθεκτικότητα των θεσμών της και των κρατών μελών της και των διεθνών εταίρων και οργανισμών στον ψηφιακό τομέα".

Τουσκ, Γιούνκερ και Μογκερίνι εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες "για την προσπάθεια αυτή υπονόμευσης της ακεραιότητας του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), ενός αξιόλογου διεθνούς οργανισμού που φιλοξενείται από τις Κάτω Χώρες".

"Αυτή η επιθετική πράξη έδειξε περιφρόνηση για τον επίσημο σκοπό του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), ο οποίος προσπαθεί να εξαλείψει τα όπλα παγκοσμίως υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών", σημειώνουν.


Στο κοινό τους μήνυμα οι τρεις δηλώνουν ότι η επιχείρηση της GRU "διακόπηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών των Κάτω Χωρών σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο (Ηνωμένο Βασίλειο)". Επιπλέον, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι έχει εντοπίσει ότι ορισμένοι παράγοντες του διαδικτύου, που είναι ευρέως γνωστοί "διεξάγουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε όλο τον κόσμο, είναι στην πραγματικότητα η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU)".


'Η δυτική κατασκοπομανία ανεβάζει στροφές' ήταν η πρώτη απάντηση του ρωσικού ΥΠΕΞ στις κατηγορίες για τον ΟΑΧΟ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας τις κατηγορίες της Ολλανδίας κατά της Ρωσίας σύμφωνα με τις οποίες Ρώσοι χάκερς επιχείρησαν επίθεση κατά του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών ξπλων (ΟΑΧΟ) , δήλωσε ότι "η δυτική κατασκοπομανία ανεβάζει στροφές".

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο επικεφαλής των ολλανδικών στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τέσσερις Ρώσοι έφθασαν στην Ολλανδία στις 10 Απριλίου και συνελήφθησαν με εξοπλισμό κατασκοπείας σε ξενοδοχείο που βρίσκεται δίπλα στην έδρα του ΟΑΧΟ (OPCW). Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας, οι τέσσερις Ρώσοι είχαν διπλωματικά διαβατήρια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα