Μογκερίνι: Υπερδύναμη για ειρήνη και ασφάλεια η Ε.Ε.

Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι η ΕΕ είναι η υπερδύναμη που πρέπει να δρα για την ειρήνη, την ασφάλεια, την ισότητα και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ενώπιον της ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η συζήτηση στην Ευρωβουλή το απόγευμα της Τετάρτης είχε αντικείμενο τις κύριες πτυχές και βασικές επιλογές της κοινής εξωτερικής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.

Η κ. Μογκερίνι έκανε αναφορά στις επιθέσεις

στο Παρίσι, λέγοντας ότι τα ωμά κτυπήματα προκάλεσαν μεγάλο πόνο αλλά πέτυχαν και την ενότητα και συσπείρωση των Ευρωπαίων και αυτό διαφάνηκε και από τη μεγάλη πορεία της Κυριακής στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι έχουμε ανάγκη από ισορροπία και δύναμη και όπως η ΕΕ γεννήθηκε μέσα από τα ερείπια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου έτσι και η πρόσφατη τραγωδία στο Παρίσι μας δείχνει το δρόμο της ενότητας, της αλληλεγγύης και της ισχύος.Η κ. Μογκερίνι διατύπωσε την ανάγκη να είμαστε πιο ενωμένοι όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις, να εμπιστευόμαστε αλλήλους και αυτό να ισχύει και στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών για την άμυνα και την ασφάλεια.Ανέφερε ότι είναι προς το συμφέρον των πολιτών της ΕΕ να μεριμνούμε για την ασφάλειά τους και η συνεργασία πρέπει να είναι στενή και όχι ανταγωνιστική.Σύμφωνα με την κ. Μογκερίνι, δεν πρέπει να υπάρχουν σύνορα στην εσωτερική και εξωτερική μας δράση και πρέπει ο συντονισμός μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών να είναι στενός για αντιμετώπιση των προκλήσεων στην εξωτερική πολιτική και την εσωτερική ασφάλεια όπως είναι η τρομοκρατία, η μετανάστευση, η ενέργεια, οι μεταφορές, η παιδεία κλπ.Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η κ. Μογκερίνι είπε ότι δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο και άρα τα μέτρα και η δράση μας πρέπει να είναι συλλογικά με συνεπή προσέγγιση, προσθέτοντας ότι πρέπει να λαμβάνονται και μακροπρόθεσμες στρατηγικές και να υπάρχει όραμα.Η κ. Μογκερίνι είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει θέμα ή περιοχή στον πλανήτη όπου ως Ευρωπαίοι δεν θα έπρεπε να έχουμε δράση και αυξημένη παρουσία και ρόλο.Σε παρεμβάσεις τους πολλοί Ευρωβουλευτές διερωτήθηκαν γιατί ενώ γίνεται αναφορά στην εξωτερική πολιτική και ασφάλεια και στις σχέσεις της ΕΕ με άλλες χώρες , δεν υπάρχει αντίδραση της Ένωσης στις προκλήσεις της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην παράνομη εισβολή της στην Κύπρο ή στις προκλήσεις στο ΦΙΡ Αθηνών την ίδια ώρα που η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος. Αναφορά έγινε και στη βοήθεια που φαίνεται ότι παρέχει η Άγκυρα στο Ισλαμικό Κράτος.Ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν ακόμη στην κατάσταση στην Ουκρανία και στην εφαρμογή των κυρώσεων από τη Μόσχα.ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα