Μογκερίνι: Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι

"Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα χωρίς διάκριση στην προέλευσή τους, την εθνότητα ή τη θρησκεία τους", είναι το μήνυμα που στέλνει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ εκ μέρους των Κρατών Μελών, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Στο μήνυμά της η Ύπατη Εκπρόσωπος επαναβεβαιώνει την ισχυρή της προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης "στις αξίες της ενότητας και της συνύπαρξης και στην καταπολέμηση του ρατσισμού, των διακρίσεων, της ξενοφοβίας και του αποκλεισμού σε όλες τις μορφές τους".

"Οι εκδηλώσεις διακρίσεων,

μίσους και μισαλλοδοξίας εξακολουθούν να προκαλούν συγκρούσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να φύγουν δημιουργώντας αφόρητη ανθρώπινη δυστυχία", αναφέρει συγκεκριμένα και προειδοποιεί ότι "μια κοινωνία όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι εγγυημένα για όλους είναι πιο εύθραυστη, λιγότερο ανθεκτική και πιο επιρρεπής σε συγκρούσεις".

Σύμφωνα με την Ύπατη Εκπρόσωπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση "προωθεί την καθολική κύρωση και την πλήρη εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για την εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων - έναντι όλων - για την πρόληψη και την εξάλειψη του ρατσισμού και των διακρίσεων".

Σημειώνει μάλιστα ότι εντός της ΕΕ, "η ομάδα υψηλού επιπέδου για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και άλλων μορφών μισαλλοδοξίας συνέταξε κατευθυντήριες αρχές σχετικά με την εκπαίδευση κατά του μίσους για τις αρχές επιβολής του νόμου και ποινικής δικαιοσύνης, καθώς και σχετικά με την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, την προστασία και την υποστήριξη των θυμάτων εγκλημάτων μίσους". Συνέβαλε δε "στην περαιτέρω ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για τη βελτίωση της καταγραφής των εγκλημάτων μίσους από τις αρχές επιβολής του νόμου, οι οποίες έπανεξετάζονται επί του παρόντος σε πολλά κράτη μέλη".

"Η στήριξη των χωρών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών στην πρόληψη και την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας αποτελεί κατευθυντήρια αρχή και για την εξωτερική δράση της ΕΕ", αναφέρει η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Η χρηματοδότηση εξάλλου της ΕΕ, παρέχει υποστήριξη στην κοινωνία των πολιτών ανά τον κόσμο για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας. Για παράδειγμα, έχουν τεθεί σε εφαρμογή σχέδια για τη βελτίωση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης στη Ρουάντα μέσω της εκπαίδευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της παροχής νομικής βοήθειας. Στη Σρι Λάνκα, παρέχεται υποστήριξη για την ενίσχυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών στις βόρειες και ανατολικές επαρχίες, βελτιώνοντας την ποιότητα και την πρόσβαση στις νομικές υπηρεσίες στις περιοχές αυτές.

Καθώς το 2018 σηματοδοτεί την 70ή επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει περισσότερο από ποτέ "την αφοσίωσή της στην καθολική εφαρμογή των θεμελιωδών αξιών της Δήλωσης, σε στενή συνεργασία με όλες τις χώρες εταίρους, τους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, την κοινωνία των πολιτών και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προς την κατεύθυνση της εξάλειψης των φυλετικών διακρίσεων".

Η ΕΕ "θα συνεχίσει να εργάζεται έως ότου οι διακρίσεις, το μίσος και η βία δεν έχουν πλέον χώρο πουθενά στον κόσμο", καταλήγει το μήνυμα της Υπάτης Εκπροσώπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα