Μνημόνιο Συναντίληψης υπέγραψαν Κέντρο Αριστείας CYENS και Ίδρυμα Interstellar

Μνημόνιο Συναντίληψης υπέγραψαν το πρωί της Παρασκευής το Κέντρο Αριστείας CYENS και το Interstellar Science Educational and Cultural Institute (ISECI), στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που έγινε στο Κέντρο Αριστείας CYENS, στην παλιά Λευκωσία. Το μνημόνιο υπεγράφη από τον Δήμαρχο Λευκωσίας και Πρόεδρο του ΔΣ του CYENS, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, και τον Πρόεδρο του ISECI, Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα.

Ο

Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, Δήμαρχος της Λευκωσίας και Πρόεδρος του ΔΣ του CYENS, απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Ησαΐα, εξέφρασε την χαρά του για την υπογραφή του Μνημονίου, το οποίο έχει «επιστημονικό χαρακτήρα», όπως είπε.

Ακόμη, συνεχάρη τον Μητροπολίτη Ησαΐα για όλες τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει αναφορικά με το Πλανητάριο Κύπρου. «Είναι τιμή μας να συνεργαστούμε μαζί σας με στόχο πάντοτε είτε να προχωρήσουμε σε περισσότερη και καλύτερη έρευνα και στήριξη των νέων επιστημόνων», κατέληξε.

Ο Γιώργος Χρυσάνθου, Γενικός Διευθυντής του CYENS, σημείωσε ότι το Κέντρο Αριστείας CYENS επιδιώκει την συμμετοχή του σε προτάσεις και πρωτοβουλίες που ενισχύουν την επιστήμη, δίνουν περισσότερες ευκαιρίες για μόρφωση και εκπαίδευση και πολιτιστική αναβάθμιση.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η ομάδα του Δρος Κλεάνθη Νεοκλέους "ITICA: immersive Technologies for Intelligent and Creative Applications" ήδη συνεργάζεται με το Interstellar στο πλαίσιο του προγράμματος «Αστροτουρισμός στην Κύπρο», έχοντας αναπτύξει δύο εφαρμογές με εμπειρία εικονικής πραγματικότητας και επαυξημένης πραγματικότητας. Παράλληλα, ανέφερε ότι η ομάδα "SuperWorld" του Δρος Ανδρέα Καμηλάρη αντλεί δεδομένα από το διάστημα τα οποία αξιοποιεί σε εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για την καθημερινότητά μας.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, Πρόεδρος του ISECI, τόνισε ότι είναι η καινοτομία και η πρόοδος χαρακτηρίζουν τους Έλληνες της Κύπρου,  οι οποίοι έτσι κατέκτησαν τον κόσμο της επιστήμης και του πνεύματος, προσθέτοντας ότι ο Δήμος Λευκωσίας εκπροσωπεί αυτήν την αρχή. «Εδώ υπάρχει δράση. Όπου υπάρχει δράση, υπάρχει διάδραση. Όπου υπάρχει όραμα, υπάρχει ζωή», υπέδειξε.

«Μας επιτρέπετε να συμπαρασταθούμε στο έργο σας μέσω του Ιδρύματος Interstellar και της αγάπης μας για την επιστήμη, της όρεξής μας να συνδημιουργήσουμε τεχνολογίες και νοοτροπίες που θα βοηθήσουν να αναπτύξουμε τεχνολογίες και ανθρώπινες σχέσεις», είπε ο Μητροπολίτης Ταμασού. «Η επιστήμη χωρίς την ανθρώπινη σχέση είναι κενή», ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα όσα εκπροσωπεί ο Δήμος Λευκωσίας και τα όσα εκπροσωπεί το Interstellar είναι συναφή.

Ο Αχιλλέας Κεντώνης, Διευθυντής του ISECI, εξέφρασε συγκίνηση για την πραγματοποίηση της συνεργασίας και εξέφρασε την πεποίθησή του στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί, γιατί το ISECI, όπως είπε, έχει τεράστια υποδομή που θα χρησιμοποιηθεί στο Κέντρο CYENS.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κεντώνης σημείωσε ότι η Κύπρος έχει ίσως τον μεγαλύτερο αριθμό πτυχιούχων κατ’ αναλογία πληθυσμού (40%), αλλά είναι τελευταία στην Ευρώπη ως προς την αντίληψη του τι εστί επιστήμη (17%, μετά την Βουλγαρία), κάτι που συνιστά παραδοξότητα, όπως ανέφερε. Στόχος μας, όπως εξήγησε, είναι να ανεβάσουμε μέσω του Interstellar το ποσοστό στο 30% στα επόμενα δύο χρόνια.

Αμέσως μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Ελέγχου του Γραφείου Έξυπνης Πόλης του Δήμου Λευκωσίας, το οποίο στεγάζεται στα κτίρια του Κέντρου Αριστείας CYENS.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, και η Υπεύθυνη Στρατηγικής και Έργου Έξυπνης Πόλης Νάντια Λορτζιέ, παρουσίασαν στον Μητροπολίτη τις λύσεις που θα προσφέρει το έργο. Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στην έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων τόσο για τους υπογειοποιημένους κάδους όσο και για τους κάδους ανακύκλωσης γυαλιού και της άμεσης εύρεσης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, την έξυπνη παρακολούθηση περιβαλλοντικών ρύπων, θέματα άρδευσης και ύδρευσης και ανάπτυξης πρασίνου, καθώς και για το δίκτυο οπτικών ινών και την δωρεάν παροχή wi-fi σε 41 σημεία πρόσβασης στην πόλη.

Διαβάστε επίσης: Διαφωνία Δήμ. Ύψωνα για εργοστάσιο πυρόλυσης ελαστικών-Ασφαλές λέει εταιρεία

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα