Μνημόνιο διαχείρισης Υδάτων -Τι προνοεί και γιατί υπογράφηκε

Μνημόνιο διαχείρισης Υδάτων, υπέγραψαν κατά την Τριήμερη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Τι ακριβώς προνοεί και πόσο σημαντικό είναι;

Το μνημόνιο, όπως δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης εστιάζεται σε τρείς βασικούς άξονες:

στην ασφάλεια υδάτων και υποδομώνστην ενεργειακή απόδοση αφαλατώσεων καιστην
αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού

H ασφάλεια των υδάτων και των υποδομών

Μιλώντας στην εκπομπή "Μεσημέρι και Κάτι" ο Υπουργός Γεωργίας, επεσήμανε οτι η ασφάλεια των υδάτων και των υποδομών είναι πολύ ευαίσθητος τομέας και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στην Κύπρο καθώς είναι γνωστό ότι όλοι ανεξαιρέτως έχουν πρόσβαση σε φράγματα, δεξαμενές και ούτω καθε εξής. Για το συγκεκριμένο θέμα, πρόσθεσε υπάρχει μεγάλη τεχνογνωσία στο Ισραήλ η οποία θα αξιοποιηθεί στο νησί.

Η ενεργειακή απόδoση αφαλατώσεων

Το ζητούμενο στο δεύτερο άξονα της συμφωνίας, είναι όπως οι αφαλατώσεις καταστούν πιό αποδοτικές και να μειωθεί το κόστος παραγωγής τους. "Οι αφαλατώσεις είναι ενεργοβόρα εργοστάσια, τα οποία παράγουν πόσιμο νερό και πρέπει να λάβουμε υπόψιν και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία του Ισραήλ για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας και κατ’ επέκταση πως μειώνεται το κόστος παραγωγής αυτού του νερού.

Η αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού

Η αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας είναι μείζονος σημασίας για την Κύπρο που υποφέρει από λειψυδρία συχνά-πυκνά. Στο Ισραήλ, εξήγησε, αξιοποιούν το 90% του νερού που στέλνουν στις αποχετεύσεις, το επαναχρησιμοποιούν για σκοπούς άρδευσης. Ήδη επεσήμανε το Υπουργείο άρχισε την υλοποίηση ενός 5ετούς προγράμματος από φέτος στην περιοχή της Ανθούπολης και όπου υπάρχουν αποχετευτικά συστήματα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Σχέδιο άμεσης δράσης στην ΑΟΖ

Σημαντική, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, είναι η προστασία της θάλασσας της Μεσογείου από τη ρύπανση και λόγω της έντονης δραστηριότητας στην ΑΟΖ για εξόρυξη ΦΑ.

Προς τούτο είπε, θα υπογραφούν συγκεκριμένες συμφωνίες με σχέδια δράσης τα οποία σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης θα ενεργοποιούνται ομάδες δράσης και εξοπλισμός ενώ σύντομα θα πραγματοποιηθεί και άσκηση ετοιμότητας στην ΑΟΖ Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα