Μήνυμα στήριξης προς ξένους και Κύπριους μετανάστες από την ΠΕΟ

Η ΠΕΟ με την ευκαιρία της της 18ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμιας Μέρας Μεταναστών στέλνει μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης στους χιλιάδες συμπατριώτες μας που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για έξοδο από την αναπτυξιακή στασιμότητα και για δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας με ρυθμισμένους όρους απασχόλησης έτσι που να μην αναγκάζονται να φεύγουν από την πατρίδα και την οικογένεια τους για να βρουν εργασία.

Η ΠΕΟ

διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για διασφάλιση και διαφύλαξη των δικαιωμάτων και της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, χρώματος.

Στο μήνυμα της η Ομοσπονδία αναφέρει ότι σύμφωνα με την τελευταία δημογραφική έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός που μεταναστεύει από την Κύπρο αυξήθηκε το 2017, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ξεπερνώντας τις 15.000.

Προσθέτει ότι ο αριθμός μεταναστών προς Κύπρο το 2017 ήταν πέραν των 21,000 και ότι σήμερα οι ξένοι υπήκοοι στην Κύπρο είναι 150,700 χιλιάδες και αποτελούν το 15.7% του πληθυσμού της Κύπρου.

Σύμφωνα με την ΠΕΟ, κύριες αιτίες που ωθούν τους ανθρώπους στη μετανάστευση εξακολουθούν να είναι η εκμετάλλευση, η ανεργία, η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες, ως απόρροια του καπιταλιστικού συστήματος και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του, με τους μετανάστες να αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες εργαζομένων, η οποία συνήθως βιώνει τη σκληρή εκμετάλλευση και την καταπάτηση δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται μέσα από νομοθεσίες και συλλογικές συμβάσεις.

Η ΠΕΟ αφού καταδικάζει την εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους εργοδότες και «τονίζει ότι η αποτελεσματική προστασία της αξιοπρεπούς εργασίας με ρυθμισμένους όρους απασχόλησης απαιτεί προώθηση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων που να δημιουργούν στους εργοδότες υποχρέωση εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, προώθηση περαιτέρω μέτρων για πάταξη της αδήλωτης εργασίας όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, την άμεση εφαρμογή μιας μεταναστευτικής πολιτικής που να αντιμετωπίζει όλες τις παραμέτρους του ζητήματος, στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος καταδικάζει οποιεσδήποτε συμπεριφορές που δημιουργούν κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας και διακηρύττει ότι ο μόνος τρόπος προστασίας των εργαζομένων, Κυπρίων και μεταναστών, είναι η ενότητα, η ταξική συναδέλφωση και ο οργανωμένος αγώνας.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα