Μηνιαία μείωση λιανικού εμπορίου, ετήσια αύξηση στην Κύπρο τον Δεκέμβριο

Μικρή μείωση 0,2% σημείωσε ο εποχικά διορθωμένος όγκος του λιανικού εμπορίου στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2023 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022 (ενώ μειώθηκε κατά 1,1% στην ευρωζώνη και κατά 1,0% στην ΕΕ), σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Νοέμβριο του 2023, ο όγκος του λιανικού εμπορίου είχε αυξηθεί κατά 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (σε σύγκριση με αύξηση 0,3%

τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ).

Ωστόσο σε ετήσια βάση, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022, ο ημερολογιακά προσαρμοσμένος δείκτης λιανικών πωλήσεων στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 3,8% (δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση), ενώ μειώθηκε κατά 0,8% στην ευρωζώνη και κατά 0,7% στην ΕΕ.

Το μέσο ετήσιο επίπεδο του λιανικού εμπορίου για το έτος 2023, σε σύγκριση με το 2022, μειώθηκε κατά 1,8% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ.

Συγκρίσεις ανά τομέα και κράτος μέλος

Σε μηνιαία βάση (τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2023), ο όγκος του λιανικού εμπορίου στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 1,6% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό, κατά 1,0% για τα μη διατροφικά προϊόντα και κατά 0,5% για τα καύσιμα αυτοκινήτων.

Στην ΕΕ την ίδια περίοδο, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 1,8% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό και κατά 1,1% για τα μη διατροφικά προϊόντα, ενώ παρέμεινε αμετάβλητος για τα καύσιμα αυτοκινήτων.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις του συνολικού όγκου του λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στη Σλοβενία (-3,6%), τη Δανία (-3,2%) και το Λουξεμβούργο (-3,1%).

Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Σλοβακία (+2,0%), την Κροατία και την Ουγγαρία (και οι δύο +1,4%), καθώς και στην Πορτογαλία (+0,7%).

Σε ετήσια βάση (τον Δεκέμβριο του 2023 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022) ο όγκος του λιανικού εμπορίου στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 6,2% για τα καύσιμα αυτοκινήτων και κατά 1,0% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό, ενώ αυξήθηκε κατά 0,1% για τα μη διατροφικά προϊόντα.

Στην ΕΕ την ίδια περίοδο, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 6,3% για τα καύσιμα αυτοκινήτων και κατά 0,7% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό, ενώ αυξήθηκε κατά 0,4% για τα μη διατροφικά προϊόντα.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις του συνολικού όγκου του λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στη Σλοβενία (-15,0%), την Εσθονία (-4,2%) και τη Σλοβακία (-3,8%).

Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Κροατία (+8,9%), την Κύπρο (+3,8%) και την Ισπανία (+3,4%). 

Διαβάστε επίσης: Ισπανός Κεντρικός Τραπεζίτης: Επόμενη κίνηση ΕΚΤ η μείωση επιτοκίων

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα