Μιλιέτ: «Τι πήραμε και τι δώσαμε…»

Σε άρθρο του ο Τούρκος αρθρογράφος της φιλο-κυβερνητικής «Μιλιέτ», Οζάι Σεντίρ, συνοψίζει τα υπέρ και τα κατά που είχε η υπογραφή του Τριμερούς Μνημονίου για την Τουρκία.

Όπως αναφέρει ο Τούρκος αρθρογράφος, η Άγκυρα «αναγκάστηκε» σε κυβίστηση, καθώς ένα πιθανό βέτο θα είχε περισσότερα αρνητικά αποτελέσματα από ό,τι οφέλη.

- Το κακό που θα έκανε στην Τουρκία ένα μόνιμο μπλοκάρισμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ήταν μεγαλύτερο από το όφελος.

- Η Σουηδία υποσχέθηκε να άρει το εμπάργκο

όπλων κατά της Τουρκίας που ισχύει από το 2019. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν πολλά όπλα που μπορεί να αγοράσει η Τουρκία από τη Σουηδία. Ωστόσο, εάν οι ΗΠΑ τραβήξουν μία κόκκινη γραμμή στην πώληση των F-16, τότε τα πολεμικά αεροσκάφη Gripen μπορεί να έρθουν στο προσκήνιο.

- Το πιο σημαντικό επίτευγμα είναι ότι δηλώθηκε σε έγγραφο που υπέγραψαν τα δύο μέλη της ΕΕ, Σουηδία και Φινλανδία, ότι η υποστήριξη προς το συριακό τμήμα του PKK, το YPG, θα σταματήσει. Αυτό σημαίνει ότι δίνεται τέλος στο αφήγημα των ΗΠΑ και της Ευρώπης ότι «άλλο PKK και άλλο YPG».

- Το κύρος που απέκτησε η Τουρκία με την άρση του βέτο έκανε τα παράπονα της Ελλάδας για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο να τεθούν σε δεύτερη μοίρα.

- Η Τουρκία μεταπήδησε από τη θέση της «χώρας που μπλόκαρε τη δυτική συμμαχία» στη θέση της «χώρας που έλυσε το πρόβλημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μιλιέτ,miliet