Μικρή αύξηση, λόγω θέσεων, στον προϋπολογισμό της Επ. Προστασίας του Παιδιού

Μικρή αύξηση παρουσιάζει για το 2023 ο προϋπολογισμός του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού (ΓΕΠ) λόγω 2 θέσεων που πληρώθηκαν. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2023, όπως κατατέθηκε σε σημείωμα την Παρασκευή στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, είναι 544.473 ευρώ

σε σύγκριση με 503.873 το 2022.

Η Επίτροπος Δέσπω Μιχαηλίδου Λιβανίου ανέφερε στην Επιτροπή ότι λόγω πλήρωσης 2 κενών θέσεων παρουσιάζεται αυτή η αύξηση και ότι με τις 2 αυτές θέσεις θα υπάρξει βοήθεια για διεκπεραίωση του όγκου εργασίας του Γραφείου.

«Έχουμε προβλήματα στελέχωσης και ελπίζουμε να τα καλύψουμε με άλλες δύο θέσεις ως το τέλος χρόνου. Παραμένει σε εκκρεμότητα η θέση Α11 και η Α13 και θα τις δούμε για τον επόμενο χρόνο», διευκρίνισε.

Η κ. Λιβανίου ανέφερε ότι «μας καίει η ανεξαρτησία του Θεσμού και συνεχώς παίρνουμε ‘δανεικούς’ λειτουργούς από Υπουργεία». Το Γραφείο στελεχώνεται συνολικά από 12 πρόσωπα, επιστημονικό προσωπικό, αποσπασμένα από άλλες Υπηρεσίες.

Ανέφερε ότι πρόκειται για ικανούς και εκπαιδευμένους λειτουργούς σε λεπτά και πολύπλοκα ζητήματα, που ακολουθούν εργασία με συνέχεια και συνέπεια και ότι ζήτησε από το ΥΠΟΙΚ να υπάρξει κατανόηση στο αίτημα του Γραφείου της για να διορίζει μόνο του τους λειτουργούς του.

Από την αρχή του Θεσμού ως το τέλος του 2021 το Γραφείο διερεύνησε 5.930 παράπονα και έγινε ανάλογος αριθμός στοχευμένων παρεμβάσεων σε αρμόδιες αρχές. Παράλληλα καταρτίστηκαν 122 εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες εκθέσεις/θέσεις/τοποθετήσεις με διαπιστώσεις για καταστάσεις παραβίασης των δικαιωμάτων του παιδιού καθώς και εισηγήσεις για απαιτούμενες αλλαγές σε πρακτικές, διαδικασίες, πολιτικές και νομοθεσίες.

Σε ερώτηση για ζήτημα που προέκυψε με την ανάκληση επτά λειτουργών από το Υπουργείο Παιδείας, η Επίτροπος ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο την ανησυχεί ιδιαιτέρως και ότι δεν είχε, μέχρι στιγμής, απάντηση. «Είναι ικανότατοι, αν φύγουν, αυτό με ανησυχεί πολύ», σημείωσε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου μετέφερε ανησυχίες κομμάτων για την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία των δομών υπηρεσιών για φύλαξη ανηλίκων. Η Επίτροπος απάντησε ότι έλαβε σημείωμα από την Υπουργό Δικαιοσύνης ότι, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος, αποφάσισε σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ, την ευθύνη της φύλαξης του χώρου να την έχουν δημόσιοι λειτουργοί και ότι για το θέμα θα πληρωθούν 12 θέσεις δεσμοφυλάκων που θα λάβουν ειδική εκπαίδευση.

«Αυτό μας ικανοποιεί και είμαστε σύμφωνοι με την εξέλιξη», ανέφερε.

Η Βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί η επικοινωνιακή πολιτική του Γραφείου γιατί απευθύνεται σε παιδιά, να γίνεται χρήση των ΜΚΔ που χρησιμοποιούν παιδιά και να ψηφιοποιηθούν όλα τα ενημερωτικά δελτία που εκδίδει το Γραφείο της.

Η Επίτροπος αναγνώρισε το πρόβλημα, λέγοντας ότι τα ΜΚΔ του Γραφείου της είναι απηρχαιωμένα και ότι αναμένει και το πράσινο φως από τον Υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας για να γίνουν βήματα.

Στο σημείωμα που κατατέθηκε στην Επιτροπή αναφέρονται και οι βασικές επιδιώξεις της τριετίας 2023-2025 που αφορούν, μεταξύ άλλων, την διαφώτιση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα δικαιώματα του παιδιού, την εναρμόνιση της νομοθεσίας και των πολιτικών και διοικητικών πρακτικών και διαδικασιών με τη Σύμβαση των ΗΕ για τα δικαιώματα του Παιδιού και με άλλες διεθνείς συμβάσεις και την δημιουργία αρχείου στατιστικών δεδομένων για το επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων του Παιδιού στην Κύπρο.

Όλοι οι παριστάμενοι Βουλευτές εξήραν το σημαντικό έργο και το ρόλο του Γραφείου της Επιτρόπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ  

Keywords
Τυχαία Θέματα