Μηδενικό ΦΠΑ: Γιατί δεν άλλαξαν οι τιμές σε κάποια προϊόντα στα ράφια (vid)

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα η απόφαση της κυβέρνησης, για επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα.

Σε δηλώσεις του στο Μεσημέρι και Κάτι ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου, ανέφερε ότι «γίνεται προσπάθεια από το βράδυ της Πέμπτης, ώστε ο Κύπριος καταναλωτής να ξέρει ποια ήταν η τιμή και ποιο το όφελος. Αυτό φαίνεται και θα φανεί από τη σήμανση στα προϊόντα κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Σε σχέση με τις καταγγελίες ότι οι τιμές σε κάποια προϊόντα δεν άλλαξαν, επιβεβαίωσε ότι

έχουν αναφερθεί τέτοια περιστατικά, εξηγώντας ότι «ήταν αδύνατο να γίνει, επειδή δεν υπήρχε χρόνος για να γίνει η προετοιμασία. Στα λογισμικά  έγινε η περισσότερη δουλειά και σε κάποιες υπεραγορές έμεινε η σήμανση».

Ειδικότερα, σημείωσε ότι οι τιμές στα ράφια μπορεί να μην φαίνονται αλλαγμένες, εντούτοις στο ταμείο υπάρχει η μειωμένη τιμή. Εκτίμησε ότι μέχρι τη Δευτερά όλα θα είναι έτοιμα με πλήρη σήμανση στα ράφια.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου και σημερινού Διατάγματος του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τη μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. για βασικά προϊόντα, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ενημερώνει τους καταναλωτές ότι τα  προϊόντα τα οποία υπόκεινται από σήμερα και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023 σε μηδενικό συντελεστή Φ.Π.Α. είναι τα ακόλουθα:

Ψωμί: όλα τα είδη ψωμιού φρέσκο ή κατεψυγμένο με ή χωρίς προζύμι (π.χ. λευκό, μαύρο, ολικής αλέσεως, πολύσπορο, χωριάτικο, σικάλεως, καλαμποκόψωμο, μπαγκέτα, τσιαπάτα, ψωμί σε φέτες, φραντζολάκια, πίτες).

- Δεν συμπεριλαμβάνονται τα αρτοσκευάσματα, τα αποξηραμένα και οποιοδήποτε ψωμί με πρόσθετα υλικά όπως π.χ. σταφίδες, ξηροί καρποί, αρωματικά.

Γάλα: φρέσκο γάλα (π.χ. αγελαδινό, κατσικίσιο, προβάτου), ζαχαρούχο, συμπυκνωμένο, μακράς διάρκειας, γάλα με γεύση (π.χ. σοκολάτα, μπανάνα), φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου, σόγιας, ρυζιού).

Αυγά.

Παιδικές τροφές: σε σκόνη, ξηρή ή και υγρή μορφή οι οποίες προορίζονται για κατανάλωση από παιδιά.

- Δεν συμπεριλαμβάνονται τα σνακ (π.χ. τσιπς, ξηροί καρποί, ζαχαρωτά, σοκολάτες, παγωτά).

Παιδικές πάνες.

Προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία (ταμπόν, σερβιέτες υγιεινής και σερβιέτες ακράτειας).

Πάνες ενηλίκων.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου, η οποία θα πραγματοποιεί συστηματικούς ελέγχους για την πιστή εφαρμογή του Διατάγματος καθ’ όλη την περίοδο ισχύος του, προτρέπει τους καταναλωτές  να καταστούν μέρος του συστήματος ελέγχου της αγοράς και να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση, έτσι ώστε εάν διαπιστώσουν ότι η τιμή κάποιου από αυτά τα προϊόντα δεν έχει διαφοροποιηθεί ανάλογα, να ενημερώνουν άμεσα την Υπηρεσία στο τηλέφωνο 1429 για διερεύνηση του θέματος.

Διαβάστε επίσης: Μηδενικό ΦΠΑ: «Άλλαξαν τιμές σε 1775 προϊόντα- Σήμανση σε κάποιες υπεραγορές»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μηδενικό ΦΠΑ,mideniko fpa