Μιανμάρ: Νέες μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του πραξικοπήματος

Διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται σήμερα στη Ρανγκούν, τη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, αψηφώντας τις απειλές των πραξικοπηματιών στρατηγών, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Στη συνοικία Σαν Τσαούνγκ, όπου έχει απαγορευθεί οποιαδήποτε διαδήλωση, πολλοί εκπαιδευτικοί έκαναν πορεία στον κεντρικό δρόμο. Έκαναν με τα τρία δάκτυλα έναν χαιρετισμό που αποτελεί ένδειξη εναντίωσης στο

πραξικόπημα, ενώ φώναζαν συνθήματα, όπως «αφήστε ελεύθερη τη μητέρα», την ανατραπείσα επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ή «κάτω η στρατιωτική δικτατορία».

Αλλού στη Ρανγκούν, άνθρωποι συγκεντρώνονταν μπροστά στην έδρα του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, ντυμένοι στα κόκκινα (το χρώμα της παράταξης), κρατώντας πορτρέτα της κρατούμενης πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο στρατός κήρυξε χθες Δευτέρα στρατιωτικό νόμο σε πολλές συνοικίες της Ρανγκούν, στη Μανταλέι (κεντρικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, καθώς και σε άλλα τμήματα της επικράτειας.

Οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσει άνω των πέντε προσώπων απαγορεύθηκαν και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 ως τις 04:00 (τοπικές ώρες).

Τα μέτρα ακολούθησαν τις μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατίας τις προηγούμενες τρεις ημέρες στη Ρανγκούν και σε άλλες πόλεις της χώρας της Ασίας.

Όταν έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου συνελήφθησαν η Αούνγκ Σαν Σου Τσι και πολλοί άλλοι πολιτικοί.

Η Ουάσινγκτον καταδικάζει τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καταδίκασαν σήμερα την απαγόρευση διαδηλώσεων που επέβαλε η στρατιωτική χούντα στην Μιανμάρ, με στρατιωτικό νόμο να έχει επιβληθεί σε αρκετές πόλεις της χώρας, με την Ουάσινγκτον να καταδικάζει την απόρριψη αιτημάτων της να επικοινωνήσει με την πρώην ηγέτιδα Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

«Βρισκόμαστε στο πλευρό του λαού της Μιανμάρ και στηρίζουμε το δικαίωμά του να συνέρχεται ειρηνικά και ιδίως να διαδηλώνει ειρηνικά υπέρ της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

«Ασφαλώς και ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις πρόσφατες ανακοινώσεις του στρατού που περιορίζουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις», πρόσθεσε στους δημοσιογράφους.

Παρά τις προσπάθειές της, η Ουάσινγκτον δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με την πρώην ηγέτιδα και κάτοχο βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, η οποία κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με την Αούνγκ Σαν Σου Τσι. Το κάναμε ανεπίσημα και επίσημα», δήλωσε ο Πράις. «Αυτά τα αιτήματα», είπε, «απορρίφθηκαν».

Ο ίδιος κάλεσε επίσης την Κίνα, ιστορικό σύμμαχο του στρατού της Μιανμάρ, να καταδικάσει το πραξικόπημα.

Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, απείλησε τους πραξικοπηματίες με «στοχευμένες κυρώσεις» εάν δεν εγκαταλείψουν την εξουσία.

Διαβάστε επίσης 

Συρία: Νεκροί σε μάχη 26 στρατιώτες και παραστρατιωτικοί και 11 τζιχαντιστές

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα