Μιανμάρ: Επίσημο ΜΜΕ επιτίθεται στον ΟΗΕ – «Είναι σάπιος»

Κρατικό μέσο ενημέρωσης της Μιανμάρ επιτίθεται στον ΟΗΕ, ο πυρήνας του οποίου είναι, σύμφωνα με το ίδιο, «σάπιος», σε άρθρο που δημοσιεύει σήμερα, μερικές ημέρες αφού εγκατέλειψε τα καθήκοντά της η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών για τη χώρα και εν μέσω πολεμικής που έχει ξεσπάσει γύρω από την πρόσβαση στα θύματα του τυφώνα Μόκα.

«Η εικόνα της ασημαντότητας», τιτλοφορεί η εφημερίδα Global

New Light of Myanmar το βιτριολικό άρθρο που δημοσιεύει σήμερα μαζί με φωτογραφία από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Εσωτερικά έχει μολυνθεί από τους εγωισμούς. Ο πυρήνας του είναι σάπιος», σημειώνει η εφημερίδα, την οποία ελέγχουν οι στρατιωτικοί που βρίσκονται στην εξουσία.

«Η αλαζονεία, η άγνοια και τα προσωπικά συμφέροντα έχουν μολύνει εντελώς το πνεύμα τους», επιμένει η αγγλόφωνη εφημερίδα που πρόσκειται στη χούντα.

Η Μιανμάρ βυθίστηκε στο χάος, πράγμα το οποίο έχει καταγγείλει επανειλημμένως ο ΟΗΕ και οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021 κατά της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, το οποίο έδωσε τέλος σε μια δημοκρατική παρένθεση 10 ετών.

Η χούντα, η οποία επιδίδεται σε αιματηρή σύγκρουση με ένοπλους αντιπάλους της και αντάρτες εθνοτικών ομάδων, έχει μέχρι σήμερα αποκλείσει οποιαδήποτε προσπάθεια για ειρηνευτικό διάλογο έχει καταβάλει ο ΟΗΕ και η Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Στο πλαίσιο του αδιεξόδου, η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών για τη Μιανμάρ Νοελίν Χέιζερ εγκατέλειψε τη θέση της στις 12 Ιουνίου, έπειτα από 18 μήνες που αποτέλεσε στόχο επικρίσεων ταυτοχρόνως από τη στρατιωτική χούντα και τους αντιπολιτευόμενούς της.

Η Σιγκαπουριανή κοινωνιολόγος μετέβη στη Μιανμάρ τον περσινό Αύγουστο και συναντήθηκε με τον επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ κι άλλους στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν τις συναντήσεις αυτές, οι οποίες προσέφεραν, όπως κατήγγειλαν, νομιμότητα σε αυτούς τους ηγέτες παρίες για μέρος της διεθνούς κοινότητας.

«Οι λύσεις για τη Μιανμάρ θα έλθουν από το εσωτερικό και με τη βοήθεια, τη συνεργασία και την κατανόηση γειτονικών και φιλικών χωρών», σημειώνει επίσης η εφημερίδα στο άρθρο της.

Στις αρχές Ιουνίου, η Νοελίν Χέιζερ συνάντησε τη Ζιν Μαρ Αούνγκ, την υπουργό Εξωτερικών της αυτοανακηρυχθείσας κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Μιανμάρ, της οποίας ηγούνται βουλευτές στην εξορία του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, και την οποία δεν έχει αναγνωρίσει καμία χώρα.

Αυτή έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από τη χούντα.

Ο ΟΗΕ κατήγγειλε εξάλλου την Τρίτη την «αδιανόητη» απόφαση της χούντας να αποκλείσει την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων που θέλουν να μεταβούν στην πολιτεία Ραχίν, στη δυτική Μιανμάρ, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι επλήγησαν από τον τυφώνα Μόκα τον περασμένο μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα