Μιανμάρ: Ένα χρόνο φυλάκιση για τον πρώην πρεσβευτή της Βρετανίας στη χώρα

Μια πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στη Μιανμάρ καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση, ανακοίνωσε σήμερα διπλωματική πηγή.

Η Βίκι Μπόουμαν, νυν επικεφαλής του Myanmar Centre for Responsible Business (MCRB), διετέλεσε πρεσβευτής της Βρετανίας στη Μιανμάρ από το 2002 ως το 2006. Η ίδια και ο σύζυγός της, ο Βιρμανός

καλλιτέχνης και πρώην πολιτικός κρατούμενος Χτέιν Λιν, είχαν συλληφθεί στα τέλη Αυγούστου με την κατηγορία της παραβίασης της μεταναστευτικής νομοθεσίας.

Η Μπόουμαν κρατείται από τις 25 Αυγούστου στη φυλακή Ινσέιν της Γιανγκόν επειδή η διεύθυνση κατοικίας που είχε δηλώσει στις αρχές ήταν διαφορετική από την πραγματική της, σύμφωνα με ανακοίνωση της χούντας.

Ο σύζυγός της κατηγορούνταν ότι βοήθησε τη σύζυγό του να διαμείνει σε διεύθυνση διαφορετική από τη δηλωμένη.

Και οι δύο κινδύνευαν να καταδικαστούν σε πέντε χρόνια φυλάκιση.

Η Μπόουμαν διετέλεσε πρεσβευτής στη Μιανμάρ από το 2002 ως το 2006, ενώ ζει στη χώρα από το 1990. Ο σύζυγός της Χτέιν Λιν είναι ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες της Μιανμάρ και ακτιβιστής, ο οποίος πέρασε 6,5 χρόνια (από το 1998 ως το 2004) στη φυλακή επειδή όταν ήταν φοιτητής συμμετείχε στην εξέγερση του Αυγούστου του 1988 εναντίον της τότε χούντας.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί σε πολιτική και οικονομική κρίση μετά την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης από τον στρατό τον Φεβρουάριο του 2021. Χιλιάδες αντιφρονούντες έχουν συλληφθεί ή κρατηθεί και ο στρατός πολεμά εναντίον ένοπλων ομάδων ανταρτών σε όλη τη χώρα. Εξάλλου, σύμφωνα με τοπική μη κυβερνητική οργάνωση, περισσότεροι από 2.100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 15.000 συλληφθεί.

Οι σχέσεις της Βρετανίας, πρώην αποικιοκρατικής δύναμης, με τη Μιανμάρ επιδεινώθηκαν μετά το πραξικόπημα.

Η χούντα χαρακτήρισε στις αρχές του έτους «απαράδεκτη» την αναδιάρθρωση της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Βρετανίας στη χώρα, καθώς το Λονδίνο δεν στέλνει πλέον στη Μιανμάρ πρεσβευτή, αλλά έναν προσωρινό επιτετραμμένο, στον οποίο όμως οι αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα.

Πολλοί αλλοδαποί κρατούνται στη Μιανμάρ, ανάμεσά τους ο Γιαπωνέζος Τόρου Κουμπότα, ο πέμπτος δημοσιογράφος που έχει συλληφθεί μετά το πραξικόπημα. Οι υπόλοιποι έχουν αφεθεί ελεύθεροι και απελαθεί από τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα