Μια παιδεία, άξια μάνα
Μια τέτοια παιδεία αξίζει σε όλα τα παιδιά, σε όλες τις κοινωνίες, σε όλους τους λαούς του κόσμου. Είναι η παιδεία εκείνη που εφοδιάζει τα παιδιά της με ό,τι απαιτείται για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της κάθε εποχής. Τα τροφοδοτεί με τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες που επιτρέπουν την υγιή μετάβαση και επιβίωση τους στην εκάστοτε κοινωνία. Τα φέρνει ενώπιον της πραγματικότητας,
Τι να 'ναι, αλήθεια αυτό που καθίσταται εμπόδιο στην προσπάθεια επίτευξης ενός υγιούς εκπαιδευτικού συστήματος σε μια κατά τα άλλα Δημοκρατική, ελεύθερη και ανεξάρτητη κοινωνία; Ποιος να 'ναι ο λόγος ύπαρξης μιας παιδείας που ρόλο έχει την στείρα και μονοδιάστατη εκπαίδευση; Προδήλως δεν διαπραγματευόμαστε την παιδεία όπως ο Πλούταρχος, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης κι ο Σωκράτης περιέγραψαν.
Μα τούτη δω κρύβεται πίσω απ’ το δάκτυλό της. Ντρέπεται να μιλήσει για την διαφορετικότητα, διστάζει να προάγει την κριτική σκέψη, αγνοεί την φυσικ ης ﷽﷽﷽﷽﷽﷽Αριστοττη εκπαίδευση; Σή ανάγκη του ανθρώπου για αμφισβήτηση, κωφεύει για την εποικοδομητική διδασκαλία της ιστορίας και κλείνει τις στρόφιγγες της αβίαστης δημιουργικότητας και φαντασίας. Είναι αυτή η παιδεία που έχει συμβάλει εν πολλοίς στην αμορφωσιά και στην ημιμάθεια με ό,τι αυτά συνεπάγονται.
Και δεν είναι μόνο εκείνοι όσοι πραγματεύονται την ισοπέδωσή της ηθικά υπεύθυνοι, είναι κι αυτοί που συστρατεύονται μαζί τους - ηθελημένα ή μη. Εξάλλου, ποια “πηγή” έμπνευσης κι οράματος απέμεινε να γεννά εκείνους τους ανθρώπους που γίνονται παράδειγμα για τις νέες γενιές και κοινωνίες; την ﷽﷽﷽﷽﷽ινεμια σαιδείΠοια “πηγή” απέμεινε να καλλιεργεί την ευθύνη αυτού του ρόλου; Έχουν στερέψει, βλέπετε, τέτοιου είδους “πηγές”.
Κάθε παιδί είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα, ένα ιδιαίτερο μυαλό, ένας “ελεύθερος” καλλιτέχνης. Το πρόβλημα είναι πώς θα καταφέρει να κρατήσει και να εξελίξει αυτά τα χαρακτηριστικά, μεγαλώνοντας. Εδώ είναι που διακρίνει κανείς τον καταστρεπτικό παράγοντα του φανατισμού, της ανθρώπινης μισαλλοδοξίας και προκατάληψης. Στοιχεία που εισχώρησαν και ρίζωσαν βαθιά στην παιδεία. Έτσι, μεγάλοι πια, έχουν ξεχάσει πως υπήρξαν τέτοια πλάσματα.
“Η ανατροφή των παιδιών μοιάζει με τα πλάσματα των κεραμοποιών”, λέγει ο Πλούταρχος “γιατί τον μαλακό πηλό τον πλάθουν όπως θέλουν, ενώ τον ψημένο δεν μπορούν να τον ματαπλάσουν. Το ίδιο και τα παιδιά”. Μα πριν ψηθεί ο πηλός μαζί με τα μυαλά εκείνα που θα είναι η αιτία αυτός ο κόσμος να προκόψει και να προοδεύσει, πρέπει καθείς εξ ημών να καταλαμβάνεται με προσωπική ευθύνη και υποχρέωση. Μόνο έτσι οπλίζεται η ανάγκη αναγέννησης της παιδείας. Μιας παιδείας υπερήφανης για τα τέκνα της, την κοινωνία της, την πολιτεία της. Μια παιδεία άξια μάνα.
Φρίξος Νικολάου - Νομικός
*Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Ελλάδα Διαλύεται...
- "Απίστευτα πράγματα στην Καστοριά με παντρεμένες και νεαρούς"
- Πώς να κρατήσετε ζεστό το σπίτι μέσα στο χειμώνα
- Υπάλληλος της Air India πέθανε με τραγικό τρόπο κατά τη διάρκεια απογείωσης
- Κόπηκαν τα «Φονικά Μυστικά» της Άννας Δρούζα
- To μωρό χωρίς εγκέφαλο ζει τα δεύτερά του Χριστούγεννα!
- Βαρουφάκης: Η μεγάλη ληστεία των τραπεζών
- Ο «ταλαντούχος» Βασίλης Λεβέντης
- Ο Φίλης πουλάει το γραφείο του των 130.000 ευρώ!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Είναι καλό τα παιδιά να μεγαλώνουν με κατοικίδια;
- Σύλληψη-ανατροπή για το θάνατο 46χρονης στο γηροκομείο
- Χίντινκ και στο βάθος... Σιμεόνε
- Πήρε την έγκριση για το νέο γήπεδο η Τότεναμ
- Πρεμιέρα β’ γύρου με ντέρμπι αιωνίων
- Μια παιδεία, άξια μάνα
- Προειδοποιητική στάση εργασίας από ωρομίσθιους κυβερνητικούς
- Π. Σταυριανός: Ανεύθυνο να συζητάμε παράδοση του κράτους
- Aυστραλοί ανακάλυψαν τον κοντινότερο εξωπλανήτη
- Εύθραυστη η ειρήνη στην Υεμένη
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Μια παιδεία, άξια μάνα
- Π. Σταυριανός: Ανεύθυνο να συζητάμε παράδοση του κράτους
- Είναι καλό τα παιδιά να μεγαλώνουν με κατοικίδια;
- Πήρε την έγκριση για το νέο γήπεδο η Τότεναμ
- Επ. Εθελοντισμού: Σημαντικότερη πρόκληση η μετανάστευση
- Ο Μουρίνιο ξέρει από χιούμορ (vid)
- Χίντινκ και στο βάθος... Σιμεόνε
- Χ. Τζιοβάννης: Θλιβερός ο απολογισμός της κυβέρνησης
- Ηappy Birthday Μπετόβεν από Google με νέο doodle
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γεροβασίλη: Εμείς δεν βάλαμε νέους φόρους
- Σύννεφα στο… σύμφωνο (πολιτικής) συμβίωσης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ
- Η Έλλη Κοκκίνου έγινε κατάξανθη! (ΦΩΤΟ)
- Μεϊμαράκης: "Δεν αποφάσισα εγώ να στηρίξει η ΝΔ την συμφωνία του Τσίπρα"
- Νέο ρεκόρ για το Thriller του Μάικλ Τζάκσον
- Ρέθυμνο: Ο Μάντεν ήρθε, ο Ρέλφορντ έφυγε
- Βόλος: Είχε στην πλάτη το... μισό ποινικό κώδικα!
- Μετρήσεις κατανάλωσης και ρύπων από την PSA



