Μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες

Στη δημιουργία μια Ευρώπης πιο κοντά στους πολίτες, με τη στήριξη των αναπτυξιακών στρατηγικών που καταρτίζονται σε τοπικό επίπεδο και της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης σε όλη την ΕΕ, στοχεύει η Πολιτική Συνοχής με τη συγχρηματοδότηση έργων σε όλα τα Κράτη-Μέλη.

Στο πλαίσιο της εκπομπής του ΣΙΓΜΑ "Κτίζοντας μία Καλύτερη Ευρώπη", με τον αρχισυντάκτη του ΣΙΓΜΑ, Κυριάκο Πενηνταέξ,  παρουσιάστηκαν κάποια από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά έργα, που βρίσκονται σε εξέλιξη,

και εξυπηρετούν τους προαναφερθέντες στόχους.

Δέκα χιλιάδες περίπου κάτοικοι του Δήμου Λι  στη Φινλανδία κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλο δήμο της χώρας από το 2007 έως το 2015, σύμφωνα με το Φινλανδικό Ινστιτούτο Περιβάλλοντος.

Αυτό το επίτευγμα κορυφώθηκε με το έργο «Καινοτόμες δημόσιες υπηρεσίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα» που χρηματοδοτήθηκε από την Πολιτική Συνοχής της ΕΕ και ξεκίνησε το 2015. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην εξεύρεση ενεργειακά αποδοτικών και φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων στα προβλήματα. Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού μετακινούνται στη δουλειά και η κυκλοφορία συμβάλλει στο 40% περίπου όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με κατά μέσο όρο 28% στη Φινλανδία. Αποφασίσθηκε η κατασκευή ποδηλατόδρομων σε σημεία που πρότειναν οι πολίτες. Σήμερα στο Λι, όλα τα δημόσια κτίρια θερμαίνονται με ανανεώσιμη ενέργεια και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μεταφέρουν τους υπαλλήλους του δήμου σε επαγγελματικά ταξίδια. Έτσι, εξοικονομούνται συνολικά περίπου 600 χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο.

Επιπλέον, όλα τα σχολεία και τα παιδικά κέντρα συμμετέχουν  στο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας και δίνονται κίνητρα, για τον ίδιο σκοπό, στις επιχειρήσεις της περιοχής. Για να λάβει μια εταιρεία το οικολογικό σήμα, θα πρέπει να  καταστεί ενεργειακά αποδοτική ή να ολοκληρώσει μια άλλη φιλική προς το περιβάλλον δραστηριότητα. Είκοσι έξι εταιρείες στην περιοχή έχουν ήδη λάβει μέχρι στιγμής το οικολογικό σήμα. Την ίδια ώρα, η χρήση νερού, ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης παρακολουθείται τώρα μέσω ενός νέου ψηφιακού συστήματος, το οποίο είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το μη αυτόματο σύστημα που είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως. Η συνολική επένδυση για το έργο «Καινοτόμες δημόσιες υπηρεσίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα» ανέρχεται σε 297 526 ευρώ, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει 208 267 ευρώ.

Ένα άλλο ενδιαφέρον έργο, που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, ονομάζεται Eurocity. Είναι διασυνοριακό και αναπτύσσεται στα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Πορτογαλίας και της Αυτόνομης Ισπανικής Κοινότητας της Γαλικίας. Ουσιαστικά δημιουργήθηκε μια νέα πόλη σε δύο χώρες,  το Water Eurocity, το οποίο αποτελεί έναν τουριστικό προορισμό σε μια περιοχή πλούσια σε μεταλλικά νερά και κοινή ιστορία.

Ο ποταμός Tâmega διασχίζει την εύφορη κοιλάδα που συνδέει και τις δύο πόλεις, το Verin (Ισπανία) και το Chaves (Πορτογαλία), μοιράζοντας τις αξίες και τις παραδόσεις. Μερικές από τις πιο γνωστές μάρκες εμφιαλωμένου νερού της Ισπανίας και της Πορτογαλίας προέρχονται από αυτήν την περιοχή.

Και οι δύο πόλεις συνεργάστηκαν σε ένα ευρύ φάσμα έργων, όπως η προσφορά κοινών υπηρεσιών και κοινών δημοτικών εγκαταστάσεων, ένα διασυνοριακό γραφείο για νέους, κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, εμπόριο, αθλητισμός, αναψυχή, τουρισμός και προώθηση της επιχειρηματικότητας. Συνολικά, 3.500 άτομα συμμετείχαν σε ανταλλαγές νέων και 40.000 άτομα σε αθλητικές, εξωσχολικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Υποστηρίχθηκαν περίπου 50 διασυνοριακές μικρές πρωτοβουλίες. Η επιτυχία του έργου ενέπνευσε τη δημιουργία νέων Eurocities κατά μήκος των πορτογαλικών και ισπανικών συνόρων.

Δείτε το απόσπασμα:

Διαβάστε επίσης: 

Δώσε δύναμη στη φωνή σου! Η γνώμη σου μετρά

Πάρε μέρος στον διαγωνισμό φωτογραφίας «Η Ευρώπη μου!» που μόλις ξεκίνησε

Έχεις επισκεφτεί ένα από τα πιο κάτω μέρη; Τότε μπορείς να κερδίσεις ένα ταξίδι για δύο σε ένα ευρωπαϊκό προορισμό!

Καλοπαναγιώτης: Από την εγκατάλειψη, στην ανάπτυξη με χρηματοδότηση από την Πολιτική Συνοχής

Keywords
Τυχαία Θέματα