«Μη ξεκάθαρο τι θεωρείται σεξουαλικό αδίκημα έναντι παιδιών»

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις δεν αντικατοπτρίζουν την υφιστάμενη νομοθεσία για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών, όπως και ούτε πρόνοιες της Σύμβασης Λανζαρότε η οποία έχει κυρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αναστασία Παπαδοπούλου.

Αναφερόμενη σε δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται η πρόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης όπως τροποποιήσει με νομοσχέδιο άρθρα του Ποινικού Κώδικα σε σχέση με αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, η κ. Παπαδοπούλου σημειώνει ότι «φαίνεται να παραμένει ο διαχωρισμός αδικημάτων ανάλογα με το φύλο του θύματος. Επιπρόσθετα, δεν φαίνεται να εισάγεται στα αδικήματα ο ευρύτερος ορισμός για το τι θεωρείται σεξουαλικό αδίκημα έναντι παιδιών ως αυτός ο ορισμός καθορίζεται από τη Σύμβαση Λανζαρότε και τον Νόμο 91(Ι)/2014».

«Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα σε σχέση με σεξουαλικά αδικήματα έναντι παιδιών είναι απαραίτητη και ευπρόσδεκτη, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι οι τροποποιήσεις ασχολούνται μόνο με αυξήσεις ποινών χωρίς διόρθωση σε άλλα εξίσου σημαντικά σημεία», σημειώνει η κ. Παπαδοπούλου, προσθέτοντας παράλληλα ότι «μια τέτοια τροποποίηση, κατά την άποψή μας, πιθανότατα να οδηγήσει σε σύγχυση ή αχρείαστη πολυπλοκότητα κατά την σύνταξη των κατηγορητηρίων».

«Τέλος, θεωρούμε ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η πιο πάνω, κατά την άποψή μας, λανθασμένη προσέγγιση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, εάν είχε προβεί σε διαβούλευση με το αρμόδιο σώμα, το οποίο η ίδια η Κυβέρνηση έχει διορίσει για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και παιδικής πορνογραφίας», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα