Μη αναμενόμενη ανάκαμψη της απασχόλησης στις ΗΠΑ τον Μάιο, μειώθηκε η ανεργία

Η αμερικανική οικονομία ανέκτησε 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τον Μάιο και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε, καθώς άρχισαν να μειώνονται τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εξέλιξη που οδήγησε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δηλώσει την Παρασκευή ότι αποτελεί ένδειξη της ανάκαμψης από την κρίση.

Τα σημαντικά στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν τη μεγαλύτερη αύξηση των θέσεων εργασίας, η οποία οδήγησε το ποσοστό ανεργίας στο 13,3% από 14,7% τον Απρίλιο.

Τα στοιχεία

ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν μείωση των θέσεων εργασίας κατά οκτώ εκατομμύρια και το ποσοστό ανεργίας στο 20% ή υψηλότερα.

Ο Τραμπ, ο οποίος βασίζεται σε μια σταθερή οικονομία για να πείσει τους ψηφοφόρους ότι του αξίζει μια δεύτερη θητεία, χαιρέτισε αμέσως τα στοιχεία και είπε ότι τα στοιχεία απέδειξαν ότι λειτούργησε ο συνδυασμός της ταχείας κυβερνητικής παρέμβασης και της απόφασης για άνοιγμα των επιχειρήσεων.

"Σήμερα είναι πιθανώς η πιο μεγάλη επιστροφή στην αμερικανική ιστορία, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ", δήλωσε ο κ. Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί, εκτός εάν "εισέλθουν λάθος άνθρωποι εδώ", μια προφανής αναφορά στην εκλογική αναμέτρηση για την Προεδρία τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο κ. Τραμπ, ο οποίος παρομοίασε την πανδημία ως έναν τυφώνα, ποτέ δεν απέσυρε την άποψη του για μια απότομη ανάκαμψη τύπου " V".

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας απέδωσε τα κέρδη στην αγορά εργασίας σε "περιορισμένη επανάληψη της οικονομικής δραστηριότητας", αλλά το Τμήμα Εργασίας ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας είναι πιθανότατα κατά τρεις μονάδες υψηλότερο λόγω σφαλμάτων στον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι περιέγραψαν το καθεστώς απασχόλησής τους.

Άλλη έκθεση με κρατικά στοιχεία σχετικά με τις εβδομαδιαίες αρχικές αξιώσεις για επιδόματα ανεργίας κατέδειξε ότι, από την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 42 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους, τουλάχιστον προσωρινά, από τα μέσα Μαρτίου, όταν ξεκίνησαν τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.

Διαβάστε ακόμη: 

H Ιταλία ελπίζει ότι οι χώρες της ΕΕ θα ανοίξουν τα σύνορά για τους Ιταλούς

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα