Μέτσολα-Ουκρανία: Στήριξη με την δημιουργία δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου

Την στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για δημιουργία δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ζήτησε την Τετάρτη ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την ομιλία του στη τελετή απονομής του βραβείου Ζαχάροφ 2022 στον λαό της Ουκρανίας, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Κατά την τελετή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολέμου, μετά από προτροπή του Ζελένσκι.

Είναι η πρώτη φορά που το βραβείο Ζαχάροφ για την Ελευθερία της Σκέψης, που απονέμεται σε ετήσια βάση από το Ευρωπαϊκό

Κοινοβούλιο προς τιμήν των ατόμων και οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, απονεμήθηκε στον λαό μιας χώρας.

Απονέμοντας το βραβείο σε εκπρόσωπους του ουκρανικού λαού, η πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσόλα, μίλησε για το θάρρος και τις θυσίες του λαού της Ουκρανίας. «Το μήνυμα από την Ευρώπη είναι ξεκάθαρο: Είμαστε στο πλάι της Ουκρανίας. Δε θα αποστρέψουμε το βλέμμα. Ο λαός της Ουκρανίας δεν πολεμά μόνο για την ανεξαρτησία του αλλά και για τις αξίες του. Τις αξίες που χαρακτηρίζουν τη ζωή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις οποίες για καιρό είχαμε την πολυτέλεια να θεωρούμε δεδομένες κάθε μέρα», είπε.

Η κ. Μετσόλα είπε την Τετάρτη ότι συμπληρώνεται η 293η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία κι ότι οι Ουκρανοί έχουν ήδη αγωνιστεί σκληρά «και θυσιάσει τόσα πολλά για την ελευθερία τους και τις αξίες μας».

Σημείωσε ότι και ο ουκρανικός λαός αξίζει να έχει δημοκρατία και ελευθερία, και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έστειλε η ΕΕ οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και θα συνεχίσει να στέλνει περισσότερη.

Είπε ότι υιοθέτησαν οκτώ, και σύντομα, όπως είπε, εννιά «σκληρά πακέτα κυρώσεων κατά του Πούτιν και αυτών που τον διευκολύνουν και συνεχίζουμε να ενισχύουμε τις εκκλήσεις σας να ζητήσουμε από την Ρωσία να πληρώσει για τα εγκλήματα του πολέμου της».

Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να κάνουν περισσότερα.

Στην ομιλία του, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Ζελένσκι, αφού ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για όλους τους άνδρες, τις γυναίκες, τα παιδιά, τους στρατιώτες και τους αμάχους που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, είπε ότι πρέπει «να δράσουμε τώρα, δεν γίνεται να περιμένουμε να τελειώσει ο πόλεμος, για να φέρουμε ενώπιων της δικαιοσύνης όλους αυτούς που εξαπέλυσαν την επίθεση και για να αποτρέψουμε μια πιθανή νέα επίθεση».

Αυτή, πρόσθεσε, «θα είναι η πιο αποτελεσματική προστασία της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και άλλων κοινών αξιών, τις οποίες αντιπροσωπεύει πρωτίστως το βραβείο αυτό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ευχαρίστησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που συνεργάζεται με τους Ουκρανούς εισαγγελείς και θέλει να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τα εγκλήματα των κατακτητών, όπως και κράτη και διεθνείς οργανισμούς «που κατέβαλαν κάθε προσπάθεια» να δημιουργηθεί το δικαστήριο όπου θα δικαστούν τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Κάλεσε όλα τα κράτη να υποστηρίξουν την Ουκρανία σε αυτό το έργο. «Πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί αυτό το Δικαστήριο», είπε, σημειώνοντας ότι το ΕΚ έχει υποστηρίξει αυτή την ιδέα, η οποία, όπως είπε, πρέπει να καταστεί πραγματικότητα το συντομότερο αλλά και θα πρέπει να επιβληθούν αποτρεπτικές ποινές. Αυτό, είπε, είναι για να ξέρει ο καθένας ότι θα είναι αναπόφευκτη η τιμωρία αν ξεσπάσει εγκληματικός πόλεμος, και αυτό θα βοηθήσει στο να αποτραπούν οι πόλεμοι στο μέλλον.

Παρόντες στην τελετή, και παρέλαβαν το βραβείο, ήταν η Ολεξάντρα Ματβιιτσούκ - δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόεδρος του Κέντρου Πολιτικών Ελευθεριών, το οποίο βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2022, η Γιούλια Παγιέβσκα - ιδρύτρια της μονάδας ιατρικών διακομιδών "Angels of Tiara", ο Ιβάν Φεντόροφ - δήμαρχος της Μελιτόπολης, οι Ολεξάντερ Τσεκρίχιν και Στάνισλαβ Κουλιουκιβίσκι - εκπρόσωποι των κρατικών υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης, και εκπρόσωποι του κινήματος πολιτικής αντίστασης "Κίτρινη Κορδέλα".

Η τελετή έληξε με παρατεταμένο χειροκρότημα από όλους τους παρευρισκόμενους προς τον λαό της Ουκρανίας.

Βοήθεια στην Ουκρανία

Μετά την τελετή αλλά και σε σεμινάριο για δημοσιογράφους που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, οι εκπρόσωποι του ουρανικού λαού, ο καθένας με τη δική του ιδιότητα, ζήτησαν βοήθεια από την ΕΕ για να είναι σε θέση και να αντιμετωπίσουν τα ρωσικά στρατεύματα αλλά και για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στη χώρα, όπως οπλισμό, εξοπλισμό για την αφαίρεση ναρκών από τις απελευθερωμένες περιοχές, αλλά και δικαιοσύνη για τα εγκλήματα πολέμου και βοήθεια για την εποικοδόμηση της χώρας.

Την Τετάρτη επίσης, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν σε έναν τροποποιημένο κανονισμό που επιτρέπει τη μεταφορά ενός πακέτου στήριξης των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία αφού η Ουγγαρία είχε ασκήσει βέτο στην αρχική πρόταση.

Το Κοινοβούλιο αποδέχθηκε, μέσω διαδικασίας κατεπείγοντος, την αλλαγή που πρότεινε το Συμβούλιο στον κανονισμό για τη Μακροοικονομική Βοήθεια Plus που επιτρέπει στα 26 κράτη μέλη να ενεργούν ως εγγυητές του δανείου ως εναλλακτική λύση στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Το μακροπρόθεσμο δάνειο, που χορηγείται με προνομιακούς όρους αλλά υπό την προϋπόθεση μεταρρυθμίσεων, θα καλύπτει βασικές δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας νοσοκομείων, σχολείων και παροχής στέγης. Προορίζεται επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας και στην ανοικοδόμηση των υποδομών στην Ουκρανία.

Πηγή:ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα