Μεταναστευτικό: Καμπανάκι κινδύνου απο το ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καυτηριάζει την πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών για το προσφυγικό μέσω επίσημης δήλωσης του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουϊζνιεκς.

Ο Επίτροπος χαρακτηρίζει επιζήμια και μη αποτελεσματική την πολιτική που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι και ζητάει ριζική αλλαγή στο «παράδειγμα» που δίνουν στον κόσμο, υποστηρίζοντας πως διαφορετικά «ο λογαριασμός» που θα κληθεί να πληρώσει η Ευρώπη θα είναι τσουχτερός.

Ειδική αναφορά στην μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα

Η κατάσταση στην Ελλάδα,

που είναι το κύριο σημείο εισόδου στην Ευρώπη από την Τουρκία, είναι δραματική. Το 2015 500.000 πρόσφυγες έφθασαν στη Λέσβο, ενώ φέτος και μέχρι στιγμής έχουν φθάσει στο νησί 50.000 επιπλέον. Επίσης, στα Δυτικά Βαλκάνια χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν μπλοκαρισμένοι σε ακατάλληλες συνθήκες.

Οι Ευρωπαϊκές χώρες, αντί να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους, έχουν εμπλακεί σε έναν αγώνα δρόμου για την απώθηση των μεταναστών, παραβιάζοντας την αρχή της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη και τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια αλλαγή στο παράδειγμα που χρησιμοποιεί για τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Τα τέσσερα βήματα - λύσεις στο πρόβλημα

Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να ρίξουν το βάρος τους και να πιέσουν στις διαπραγματεύσεις ώστε να βρεθεί πολιτική λύση στις συγκρούσεις στις χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.Δεύτερον, θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία καθώς και για την επανεγκατάστασή τους από περιοχές συγκρούσεων και γειτονικές χώρες.

Τρίτον, θα πρέπει να επεκταθούν οι νόμιμοι χώροι για τα άτομα που φθάνουν με ασφαλή και ομαλό τρόπο, όπως για την επανένωση οικογενειών ή για ανθρωπιστικούς λόγους.

Τέταρτον, θα πρέπει να υιοθετήσουν αποτελεσματικές πολιτικές επιστροφής, οι οποίες να επιτρέπουν τον επαναπατρισμό όσων δεν έχουν ανάγκη προστασίας με τρόπο που να είναι συμβατός με τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποφεύγοντας την επιστροφή των ανθρώπων σε χώρες όπου δεν διασφαλίζεται η ασφάλειά τους.

Επιπλέον οι Ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αυξήσουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας (UNHCR) για την κάλυψη των βασικών αναγκών των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στις ζώνες συγκρούσεων καθώς και στις κοντινές περιοχές.

Τα μέτρα αυτά απαιτούν πολιτική βούληση και σημαντικούς πόρους. Ωστόσο οι συνέχεις χαοτικές αφίξεις, οι απαντήσεις που επιδιώκουν να μεταθέσουν το πρόβλημα στον γείτονα, και η προθυμία για οπισθοχωρήσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν μεγαλύτερο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα