Μεταναστευτικό: Ενεργοποιήθηκαν δύο κάμερες επιτήρησης στην Επαρχία Λευκωσίας

Με πάσα διακριτικότητα κινείται ο κυβερνητικός σχεδιασμός, για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών από τα κατεχόμενα, με τις πληροφορίες του ''Σίγμα'' να αναφέρουν πως έχουν ήδη στηθεί και ενεργοποιηθεί δύο κάμερες επιτήρησης.

Την ίδια ώρα, η τοποθέτηση φρακτών έχει φθάσει σχεδόν στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, ενώ σε εναλλακτικούς σχεδιασμούς για τα χωριά Μάμμαρι, Δένεια και Τρούλλους, προχωρεί το Υπουργείο Εσωτερικών.

Δύο κάμερες επιτήρησης, με σκοπό την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης, έχουν πρόσφατα ενεργοποιηθεί, από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο του κυβερνητικού

σχεδιασμού, η υλοποίηση του οποίου προχωρεί κανονικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, οι δύο κάμερες βρίσκονται στην επαρχία Λευκωσίας, με τους αρμόδιους να παραμένουν φειδωλοί σε ότι αποκαλύπτουν, για ευνόητους λόγους. Σύντομα, θα υπάρξουν και νέες εξελίξεις.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, προχωρεί και η υλοποίηση της τοποθέτησης φρακτών, κατά μήκος των νότιων ορίων της νεκρής ζώνης. Ο σχεδιασμός για τη δυτική Λευκωσία, όπως διαμορφώθηκε στην πορεία, ήταν να αρχίσει από τον υδατοφράκτη της Λεύκας και να τερματίσει κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, πλην κάποιων σημείων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φράκτης έχει φτάσει μέχρι το αεροδρόμιο, ενώ από τη Λεύκα μέχρι τον Αστρομερίτη, δεν έχει τοποθετηθεί φράκτης σε όλη τη γραμμή.

Σε διάφορα σημεία, ωστόσο, αναμένεται η ολοκλήρωση των έργων για τις πύλες εισόδου/εξόδου και τα συστήματα ασφαλείας. Αξιολογείται πάντως και η τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων και σε άλλα σημεία της πράσινης γραμμής, σε όλη την Κύπρο.

Σε Δένεια, Μάμμαρι, αλλά και στο χωριό Τρούλλοι, δεν μπορούν να τοποθετηθούν, καθώς το σύνολο των χωριών βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης και ως εκ τούτου, εξετάζονται άλλες επιλογές, όπως η χρήση καμερών και οι οριοφύλακες.

Αρχές του νέους έτους, αναμένεται, τέλος, να κληθούν για τις απαραίτητες εξετάσεις, οι 401 αιτούντες, για τις 300 θέσεις των οριοφυλάκων.

Υπενθυμίζεται πως ανά τακτά χρονικά συστήματα, το Υπουργείο Εσωτερικών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις διαρκώς αυξανόμενες ροές παράτυπων μεταναστών, κυρίως από τα κατεχόμενα.

Πρώτη χώρα προέλευσης είναι η Συρία, με 3516 αιτήσεις. Ακολουθούν Νιγηρία, Κονγκό, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Καμερούν, Σομαλία, Ινδία, Νεπάλ και άλλες χώρες.

Η τελευταία ενημέρωση ήταν πως φέτος έχουν φτάσει 21 χιλιάδες μετανάστες, αριθμός ρεκόρ.

Περί τα τέλη Οκτωβρίου καταγράφηκαν 18.345 αιτήσεις ασύλου, έναντι 10.083 την ίδια περίοδο πέρσι, με την αύξηση να ανέρχεται στο 82%. 

Keywords
Τυχαία Θέματα