Μετανάστευση στο Άτυπο EE Συμβούλιο Υπουργών στη Σλοβακία

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου μεταβαίνει σήμερα, στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουλίου, 2016.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, θα συζητηθούν θέματα μετανάστευσης και διαχείρισης συνόρων και συγκεκριμένα την τρέχουσα προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Οι Υπουργοί θα κληθούν να ανταλλάξουν απόψεις

για τη θέση που θα προωθήσει η ΕΕ στην 71η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο για την αντιμετώπιση των μεγάλων μετακινήσεων προσφύγων και μεταναστών. Παράλληλα, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ασύλου, καθώς και για την ανάγκη άμεσης προώθησης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Τη δεύτερη ημέρα, οι Υπουργοί αναμένεται να προβούν σε μια ανασκόπηση της πορείας των εργασιών για την υιοθέτηση της πρότασης Κανονισμού για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής, η οποία θα προβαίνει σε διώξεις υποθέσεων που αφορούν απάτες ενάντια των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ. Επιπρόσθετα, θα συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχές επιβολής του Νόμου, στο πλαίσιο της διερεύνησης αδικημάτων που διαπράττονται στον κυβερνοχώρο από τη χρήση της κρυπτογράφησης.

Τέλος, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με πτυχές της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, με έμφαση στο θέμα της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών και των επιχειρήσεων στη δικαιοσύνη, τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο και τη μείωση του χρόνου και του κόστους σε δικαστικές διαδικασίες.

Ο Υπουργός θα επιστρέψει στην Κύπρο το Σάββατο, 9 Ιουλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα