Μεταλλαγμένα στελέχη του ιού σε Βουλγαρία, Κούβα, Παναμά-Η κατάσταση διεθνώς

Περίπου 100-200 μέλη της Εθνοφρουράς που είχαν αναπτυχθεί στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, έχουν βρεθεί θετικά στην Covid-19, σύμφωνα με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο. Η πηγή αυτή, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, είπε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να αυξηθεί. Είναι πάντως ένα σχετικά μικρό ποσοστό, δεδομένου ότι περισσότεροι από 25.000 Εθνοφρουροί αναπτύχθηκαν στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες.

Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν

14.256 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα να φθάνει τους 10.639.684. Παράλληλα, άλλοι 152 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 153.184 νεκρούς ως εδώ. Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 185.662, κατά το Υπουργείο. Έπεσαν κάτω από το όριο των 200.000 την Τετάρτη, έπειτα από σχεδόν επτά μήνες. Η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού στην Ινδία άρχισε το περασμένο Σάββατο. Πάνω από 1,3 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής σε όλη τη χώρα. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, καταγράφεται σταδιακή, πάντως σταθερή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης από τα τέλη του 2020 στην Ινδία, που καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη, μετά τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 56.552 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 1.096 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως εδώ σε 215.243 νεκρούς επί συνόλου 8.753.920 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα. Μέσα στην τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν 379.061 κρούσματα του νέου κορονοϊού, ρεκόρ σε εβδομαδιαία βάση, αριθμός υψηλότερος από αυτόν της προηγούμενης εβδομάδας κατά σχεδόν 20.000 περιπτώσεις. Υπέκυψαν 6.665 ασθενείς, 300 λιγότεροι από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραφε τον βαρύτερο απολογισμό σε εβδομαδιαία βάση από τα μέσα Ιουλίου.

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 1.440 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 21.007 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα έχει φθάσει τους 147.614 νεκρούς επί συνόλου 1.732.290 μολύνσεων. Το Μεξικό καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, με βάση τα επίσημα δεδομένα. Μόνο οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία - κράτη με πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς από τον μεξικανικό (128 εκατ.) - έχουν ανακοινώσει υψηλότερους αριθμούς θανάτων ως εδώ. Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ότι οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα, καθώς δεν γίνονται αρκετά τεστ. Όπως και άλλα κράτη, το Μεξικό άρχισε τον εμβολιασμό του πληθυσμού, αλλά η ανοσοποίηση θα χρειαστεί μήνες για να είναι επαρκώς εκτενής, ενώ στο μεταξύ ο αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται, συχνά κατά δεκάδες χιλιάδες την ημέρα.

Το Υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 10.753 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τους 1.853.830. Το ίδιο διάστημα, άλλοι 220 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 46.575 νεκρούς από την 3η Μαρτίου 2020, όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα. Οι περισσότερες μολύνσεις εντοπίστηκαν στην επαρχία του Μπουένος Άιρες (4.177), με την ίδια την πρωτεύουσα της λατινοαμερικάνικης χώρας να καταγράφει 1.160 περιστατικά.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 16.417 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.122.679, δείχνουν σήμερα Σάββατο τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Το ίδιο διάστημα, 879 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 51.521 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή.

Το Υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.956 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου από την κορύφωση του πρώτου κύματος τον Ιούνιο, ενώ το ίδιο διάστημα, ακόμη 84 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 17.786 νεκρούς επί συνόλου 690.066 μολύνσεων. «Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν πως παρότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να έχουμε διαθέσιμες περισσότερες κλίνες, είναι απαραίτητο να αποφύγουν να τις χρειαστούν, να συνεχίσουν να προσέχουν», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο χιλιανός υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις. Στο μεταξύ, στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η εκστρατεία ανοσοποίησης, με 54.458 πολίτες να έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους για τον νέο κορωνοϊό, εκ των οποίων 8.364 έχουν λάβει και τη δεύτερη.

Το Υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.389 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν 103 ασθενείς με την COVID-19. Πρόκειται για τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό θυμάτων που ανακοινώνει η Τύνιδα αφότου εκδηλώθηκε η επιδημία. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της βόρειας Αφρικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 6.092 νεκρούς επί συνόλου 193.273 μολύνσεων.

Το Υπουργείο Υγείας της Κίνας γνωστοποίησε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Παρασκευή ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 107 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, αριθμό ελαφρά αυξημένο σε σύγκριση με την προηγουμένη (103), εκ των οποίων 90 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα. Για ενδέκατη συναπτή ημέρα οι μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό στην γιγαντιαία ασιατική χώρα ξεπέρασαν τις 100.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έθεσε σήμερα σε λοκντάουν μια από τις πιο φτωχές και πυκνοκατοικημένες συνοικίες της χερσονήσου Κοουλούν, λέγοντας ότι οι 10.000 κάτοικοί της πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους έως ότου όλοι εξεταστούν για τον νέο κορωνοϊό και καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα. Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 70 κτίρια στην περιοχή Τζόρνταν στην οποία επιβάλλονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και ότι στόχος της είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής των κατοίκων της σε διαγνωστικά τεστ εντός περίπου 48 ωρών, ώστε ο κόσμος να μπορεί να επιστρέψει στις δουλειές του τη Δευτέρα.

Μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού σε Βουλγαρία, Κούβα και Παναμά

Κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού, το οποίο ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρείται ακόμη πιο μολυσματικό, επιβεβαιώθηκαν στη Βουλγαρία, δήλωσε αξιωματούχος χθες βράδυ. Το γεγονός ότι οκτώ άνθρωποι έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 διαπιστώθηκε νωρίτερα χθες, εξήγησε ο Τόντορ Κανταρτζίεφ, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Λοιμωδών και Παρασιτικών Νόσων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη βουλγαρική δημόσια τηλεόραση. Κάποιοι από τους ανθρώπους αυτούς αφίχθησαν μόλις από τη Βρετανία, πρόσθεσε ο ίδιος. Έχουν ήδη εκδηλώσει συμπτώματα της COVID-19, τέθηκαν σε καραντίνα και εισήχθησαν σε νοσοκομείο, διευκρίνισε ο κ. Κανταρτζίεφ. Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η διασπορά του πιο μολυσματικού παραλλαγμένου στελέχους, επέμεινε.

Οι υγειονομικές αρχές της Κούβας ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού το οποίο ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 530 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι τέσσερις ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Το Υπουργείο Υγείας του Παναμά ανακοίνωσε επίσης χθες Παρασκευή τον εντοπισμό του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού, το οποίο ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, στη χώρα της κεντρικής Αμερικής. Φορέας του παραλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 είναι 40χρονος υπήκοος Ζιμπάμπουε, που εισήλθε στην παναμαϊκή επικράτεια την 5η Ιανουαρίου από τη Νότια Αφρική.

Διαβάστε επίσης 

Διαφωνία στη Βρετανία για αποτελεσματικότητα εμβολίων κατά της μετάλλαξης

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα