Μετακομίζει για λόγους ασφαλείας η Νομική Υπηρεσία

Διάφορες ενέργειες προπαρασκευαστικής φύσεως, όπως είναι η μελέτη μιας γενικότερης μεταρρύθμισης της Νομικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς θεσμούς και η ετοιμασία σχετικού νομοθετήματος, βρίσκονται σε εξέλιξη στη Νομική Υπηρεσία, όπως δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης στη Βουλή, την Τετάρτη.

«Μέσα στο πλαίσιο της εξέτασης του προϋπολογισμού της Νομικής Υπηρεσίας για το 2017, είχα την ευκαιρία να αναπτύξω ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών τον προγραμματισμό στον οποίο προβαίνει η Νομική Υπηρεσία

και το όραμα το οποίο έχει», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά την παρουσία του στη συνεδρία της Επιτροπής ο κ. Κληρίδης.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Κώστας Κληρίδης αναφέρθηκε και στο θέμα ασφάλειας του κτηρίου της Νομικής Υπηρεσίας. Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της ασφάλειας ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι «το θέμα της ασφάλειας δεν θα αντιμετωπιστεί παρά μόνο με τη μεταστέγαση της Νομικής Υπηρεσίας στον κατάλληλο χώρο και είναι γι’ αυτόν τον λόγο που έχουμε κινήσει και βρισκόμαστε στη διαδικασία μεταστέγασης».

Έπεσε δουλειά στη Νομική Υπηρεσία

Αυτό το όραμα δεν είναι άλλο, πρόσθεσε, «παρά η πλήρης ανεξαρτησία, αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας σε συνδυασμό με την καλύτερη στελέχωση, η οποία μπορεί να γίνει έτσι ώστε πολύ πιο αποτελεσματικά να είναι σε θέση η Νομική Υπηρεσία να διεκπεραιώσει το σοβαρό έργο το οποίο της ανατίθεται από το Σύνταγμα».

Δυστυχώς, συνέχισε ο Γενικός Εισαγγελέας, «αυτή την περίοδο η Νομική Υπηρεσία διακρίνεται από μια σοβαρή υποστελέχωση την οποία προσπαθούμε να επουλώσουμε με τις κατάλληλες διαδικασίες και αφετέρου βρίσκεται αντιμέτωπη με την αύξηση σε τεράστιο βαθμό του όγκου εργασίας που έχει να επιτελέσει».

«Η Νομική Υπηρεσία και ο Γενικός Εισαγγελέας είναι τόσο νομικοί σύμβουλοι του κράτους όλων των κρατικών υπηρεσιών, όσο και ταυτόχρονα είναι υπεύθυνοι για τη διεκπεραίωση όλων των ποινικών διώξεων για όλα τα αδικήματα», ανέφερε. Αυτό, πρόσθεσε, «είναι ένα πολύ σοβαρό πολύπτυχο έργο, το οποίο σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο όγκο εργασίας τον οποίο οφείλει να διεκπεραιώνει η Νομική Υπηρεσία».

Η Νομική Υπηρεσία, σημείωσε ο Κώστας Κληρίδης, «βρίσκεται αντιμέτωπη -εκτός των άλλων- καθημερινά με πάρα πολλά αιτήματα από πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται σε πραγματική δύσκολη οικονομική θέση να αντιμετωπίσουν καταστάσεις πραγμάτων, όπως είναι η πληρωμή οφειλών που έχουν επιδικαστεί από δικαστήρια, χρηματικών προστίμων αλλά και ποινών φυλάκισης, είτε για αστικά χρέη είτε για άλλες οφειλές».

«Η Νομική Υπηρεσία προσπαθεί να δείξει ένα ανθρώπινο πρόσωπο και αξιολογώντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά έρχεται αρωγός στη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζει ο πολίτης καθημερινά στη ζωή του αλλά και στη διεξαγωγή της επιχείρησης του», επισήμανε.

Οι κενές θέσεις και η υποστελέχωση

Σε ερώτηση αν παραμένει αυτή τη στιγμή μόνο μία πληρωμένη θέση Εισαγγελέα στη Νομική Υπηρεσία, απάντησε ότι «μετά από την κατάσταση αυτή στην οποία βρεθήκαμε, όπως έχω αναφέρει στην Επιτροπή, κινήσαμε τον μηχανισμό για πλήρωση των θέσεων αυτών που είχαν παγοποιηθεί και αφού πήραμε τις αναγκαίες εγκρίσεις, προχωρήσαμε και πληρώσαμε και τις 8 θέσεις Εισαγγελέα».

Οι θέσεις αυτές, ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση, «καθόλου δεν είναι αρκετές όταν ληφθεί υπόψη, όπως έχω πει προηγουμένως, ο αυξημένος όγκος εργασίας τον οποίο έχει να διεκπεραιώσει η Νομική Υπηρεσία». Όπως και σε άλλες βαθμίδες της Νομικής Υπηρεσίας, συνέχισε, «απαιτείται η αύξηση του αριθμού των λειτουργών οι οποίοι διεκπεραιώνουν αυτό το έργο. «Εχουμε προβεί σε κάποια διαβήματα, αλλά πάντοτε έχουμε και επίγνωση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει το κράτος, έτσι ώστε τα όποια αιτήματά μας να υποβάλλονται πάντα με μέτρο και επίγνωση της οικονομικής κατάσταση του κράτους».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι «έχουμε πολλές κενές θέσεις για τις οποίες βρισκόμαστε στη διαδικασία πλήρωσης, αλλά οι διαδικασίες αυτές είναι και χρονοβόρες και όπως έχω πει και προς την Επιτροπή η καλύτερη λύση είναι η αυτονόμηση, έτσι ώστε σε αναλογία όπως είναι άλλες υπηρεσίες, όπως είναι η Δικαστική Υπηρεσία, να μπορεί η Νομική Υπηρεσία και ο Γενικός Εισαγγελέας να προβαίνουν στην πλήρωση των θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής μέσω των δικών της διαδικασιών και όχι μέσω της δημόσιας υπηρεσίας».

Σε ερώτηση αν το έχει συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι δεν το έχει συζητήσει με τον Πρόεδρο αλλά ότι «προβαίνουμε σε διάφορα προπαρασκευαστικής φύσεως έργα, όπως είναι η μελέτη μιας γενικότερης μεταρρύθμισης της Νομικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς θεσμούς και στην ετοιμασία σχετικού νομοθετήματος έτσι ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε τις εισηγήσεις μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα