Μετά τον Μίκαελ Ποτέ… το χάος

ΟΜΟΝΟΙΑ
Η έλλειψη αξιόπιστων εναλλακτικών λύσεων στο σκοράρισμα εξελίσσεται σε «αχίλλειο πτέρνα» για την Ομόνοια

Η πρόκριση για τον μεγάλο τελικό του κυπέλου χάθηκε ουσιαστικά από τις 8ης Απριλίου, όταν η Ομόνοια ηττήθηκε με 3-0 από τον ΑΠΟΕΛ. Οι ελάχιστες πιθανότητες πρόκρισης, που κουβαλούσε το «τριφύλλι» στον προχθεσινό επαναληπτικό, εξανεμίστηκαν με το τέλος του πρώτου ημιχρόνου και αφού στα 45 που προηγήθηκαν οι παίκτες του Κώστα Καϊάφα δεν κατάφεραν να μετατρέψουν σε γκολ

κάποια από τις 7 προσπάθειές τους εντός στόχου.

Μετά το τέλος του αγώνα ο τεχνικός της Ομόνοιας τόνισε πως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, αν η ομάδα του σκόραρε στο πρώτο ημίχρονο. Πολύ διαφορετικά θα μπορούσαν να εξελιχθούν, αν οι ποδοσφαιριστές του Κώστα Καϊάφα ήταν πιο αποτελεσματικοί και στα δύο ντέρμπι «αιωνίων» στο πρωτάθλημα, στα οποία δημιούργησαν και πάλι πολλές ευκαιρίες.

Σημαντικές φάσεις δημιούργησαν και έχασαν και στην εντός έδρας ήττα από τον Απόλλωνα, αλλά και στην πρόσφατη νίκη επί της ομάδας της Λεμεσού. Και στα τέσσερα ντέρμπι, παρά την πολύ καλή απόδοση και την επιθετικότητα που έβγαλαν, οι «πράσινοι» δεν κατάφεραν να πετύχουν πέραν του ενός γκολ, με αποτέλεσμα η συγκομιδή τους από τα τέσσερα παιχνίδια να είναι μόλις 5 βαθμοί.

Κάποιος θα μπορούσε να διερωτηθεί πώς μπορεί να έχει επιθετικό πρόβλημα μια ομάδα που έχει στις τάξεις της τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος και η οποία τρέχει το μεγαλύτερο σερί σκοραρίσματος σε αυτό. Οι 16 σερί αγωνιστικές που σκοράρουν οι «πράσινοι» και τα 15 γκολ του Μίκαελ Ποτέ είναι η μια όψη του νομίσματος. Ή, αν προτιμάτε, η μισή αλήθεια. Στην άλλη όψη του νομίσματος, οι αριθμοί δεν είναι το ίδιο… εντυπωσιακοί.

Η άλλη όψη…
Μπορεί η Ομόνοια να σκοράρει για 16 συνεχόμενες αγωνιστικές, ωστόσο στα 9 από τούτα τα παιχνίδια πέτυχε μόνο ένα γκολ, με αποτέλεσμα να μην κερδίσει έξι από αυτά. Ηττήθηκε με το ίδιο σκορ (2-1) από Ανόρθωση, Απόλλωνα και ΑΕΚ, ενώ έμεινε στην ισοπαλία 1-1 δύο φορές με ΑΠΟΕΛ και μία με Ερμή.

Το πρόβλημα στο εύκολο γκολ φαίνεται και στο συνολικό τερμάτων που πέτυχε το «τριφύλλι». Τα 39 γκολ ενεργητικό (σε 27 αγώνες) κατατάσσουν την Ομόνοια στην τελευταία θέση του σχετικού πίνακα με τις πέντε πρώτες ομάδες του πρωταθλήματος, οι οποίες διεκδικούν στόχους.

Πέραν από την ατυχία, που σαφώς και ήταν ένας παράγοντας που έπαιξε ρόλο σε κάποια παιχνίδια, το πρόβλημα στο εύκολο γκολ έχει να κάνει ώς ένα βαθμό και με την ικανότητα στο σκοράρισμα σε ατομικό επίπεδο. Με εξαίρεση τον Ποτέ, ο οποίος παραμένει εδώ και δύο μήνες στα 15 γκολ, κανείς ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας δεν έχει πετύχει περισσότερα από τρία γκολ στις 27 αγωνιστικές!

Έξι παίκτες είδαν τρεις φορές δίχτυα (Γκαρσία, Φοφανά, Κιρμ, Σκέμπρι, Ασίς Λεάντρο), δύο φορές σκόραρε ο Ράμος και από μία φορά οι Ρουσιάς, Οικονομίδης, Ρούμπιο και Ρούνιε. Και σε αυτή την κατηγορία η Ομόνοια είναι στην τελευταία θέση. Η ΑΕΚ είναι στην πρώτη θέση, αφού εφτά διαφορετικοί παίκτες της σκόραραν περισσότερα από τρία γκολ, ακολουθεί ο Απόλλωνας με 6, ενώ ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση έχουν από πέντε παίκτες που σκόραραν τουλάχιστον 4 φορές.

Γκολ… μέσω μετεγγραφών
Η έλλειψη αξιόπιστων εναλλακτικών λύσεων στο σκοράρισμα είναι μια αδυναμία που δύσκολα θα αλλάξει στις εναπομείνασες πέντε αγωνιστικές του πρωταθλήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι «πράσινοι» δεν μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει τον Κ. Καϊάφα και τους συνεργάτες του σε έναν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έχει αρχίσει εδώ και καιρό η διαδικασία υλοποίησης του μετεγγραφικού σχεδιασμού ενόψει της νέας σεζόν και η απόκτηση ποδοσφαιριστών, που έχουν το γκολ στο αίμα τους, πρέπει να αποτελέσει μια από τις βασικές προτεραιότητες του προπονητικού τιμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα