Μετά τον Μακρόν, επίσκεψη Μέρκελ στις ΗΠΑ

Επίσκεψη στην Ουάσιγκτον πραγματοποιεί η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, για μια ύστατη απόπειρα εκ μέρους των Ευρωπαίων να πεισθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, να προστατέψει την Ε.Ε. από τους εμπορικούς δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, αλλά και να διασωθεί η στρατηγικής σημασίας συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η επίσκεψη της κας

Μέρκελ πραγματοποιείται αμέσως μετά από εκείνη του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, παρά το θετικό κλίμα στις συναντήσεις με τον Αμερικανό ηγέτη, δεν φαίνεται πως κατάφερε να επιτύχει συναινέσεις επί των σημαντικών αυτών ζητημάτων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος γνωστοποίησε τον Μάρτιο ότι θα επιβάλει δασμούς 25% επί των εισαγωγών χάλυβα και 10% επί των εισαγωγών αλουμινίου, κατηγορώντας τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ για άδικες πρακτικές.

Η Ε.Ε. εξαιρέθηκε την τελευταία στιγμή, έως την 1η Μαΐου.

Ωστόσο, χθες, ο στενός σύμβουλος του Τραμπ επί οικονομικών θεμάτων Λάρι Κάντλοου, δήλωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει σε «συναινέσεις», αν θέλει να αποφύγει τους δασμούς.

Οι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους, επανέλαβαν ότι αν δεν υπάρξει εξαίρεση, θα επιβάλουν αντίμετρα σε βάρος εμβληματικών αμερικανικών προϊόντων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε προειδοποιώντας για άλλα τιμωρητικά μέτρα, ιδίως στον στρατηγικό τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Γερμανία, τα εμπορικά πλεονάσματα της οποίας προκαλούν την οργή του.

Η Άγκελα Μέρκελ θα προσπαθήσει, εξάλλου, να πείσει τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να προφυλαχθεί, διαφορετικά η Τεχεράνη θα μπορούσε να επιδιώξει εκ νέου να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και να προκαλέσει μια κούρσα εξοπλισμών σε μια, ήδη, ασταθή περιοχή.

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει να προετοιμάζεται να απαρνηθεί αυτό το κείμενο, που διαπραγματεύτηκε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, πριν από την τελική ημερομηνία της 12ης Μαΐου.

Χθες, ο ΥΠΑΜ των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει λάβει ακόμη «καμία απόφαση», επιμένοντας στην ανάγκη να βελτιωθούν ορισμένοι όροι της συμφωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα