Μετά τις εκλογές αλλάζει η νομοθεσία για καταναλωτές

Την απογοήτευσή του γιατί τα Υπουργεία Γεωργίας και Εμπορίου μέχρι στιγμής δεν έχουν διαμορφώσει το νομοθετικό πλαίσιο για ενδυνάμωση των αγροτών και προστασία των καταναλωτών, εξέφρασε ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Ανδρέας Καυκαλιάς.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα , για το οποίο τα αρμόδια Υπουργεία δεν αναλαμβάνουν ευθύνες. Εξήγησε ότι για πρώτη φορά το θέμα συζητήθηκε πριν από ένα χρόνο και από τότε, επί ουσίας, δεν έγινε τίποτα. Τα αρμόδια Υπουργεία, είπε,

περιορίστηκαν απλά στο να διαπιστώσουν το πρόβλημα, αλλά πρέπει να λάβουν και αποφάσεις για αλλαγή της κατάστασης.

Ανέφερε ότι δόθηκε νέο χρονοδιάγραμμα στην Κυβέρνηση ως το Φεβρουάριο για κατάληξη, διαφορετικά, είπε, αν δεν κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για ρύθμιση, τότε θα αναλάβει η Βουλή να ρυθμίσει το ζήτημα. Μοιραία, είπε, το ζήτημα μεταφέρεται μετά τις εκλογές.

Η Επιτροπή ζητά την κατάθεση προτάσεων για ρύθμιση, μεταξύ άλλων, του καθορισμού των τιμών, την εισαγωγή δημοπρατηρίου τιμών, την υποχρεωτική εγγραφή των εμπόρων σε μητρώο, την ενιαία βάση δεδομένων και τις ρυθμίσεις για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων.

Ο Λάμπρος Αχιλλέως, ΓΓ του Ευρωαγροτικού κατήγγειλε ότι διακινούνται πατάτες από τα κατεχόμενα δια μέσου της πράσινης γραμμής και ότι κάποιοι έμποροι τις σμίγουν με αυτές των ελεύθερων περιοχών και μίλησε για στρέβλωση της αγοράς και παραπλάνηση του καταναλωτή.

Μίλησε ακόμη για τριτοκοσμικές συνθήκες καθορισμού των τιμών στην χονδρική αγορά όπου, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ``δύο- τρεις έμποροι κάθονται κάτω από ένα δέντρο και καθορίζουν τις τιμές για τα αγροτικά προϊόντα``. Ανέφερε ότι ζητήθηκε η εισαγωγή δημοπρατητηρίου, όπως γίνεται στην αγορά λουλουδιών στην Ολλανδία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα