Μετά από μένα ο κατακλυσμός

Ο τίτλος του άρθρου μου είναι ρήση του Λουδοβίκου 1Ε΄.

Ο Λουδοβίκος υπήρξε βασιλιάς της Γαλλίας (1710-1774μ.χ.), έξυπνος, άβουλος, τεμπέλης, αναποφάσιστος, άσωτος, εγωιστής, ψυχρός και αναίσθητος.

Η φράση αυτή είναι ανάλογη με την αρχαία ρήση «Εμού θανόντος, γαία πυρί μιχθήτω», η οποία αποδίδεται σε αρχαίο Έλληνα ποιητή και σημαίνει, όταν εγώ πεθάνω, ας καεί η γη.

Τέτοια παραδείγματα δυστυχώς η Κύπρος

είχε αρκετά και θα μας προκύψουν και άλλα. Η μικρή Κύπρος κατάντησε το φυτώριο των άβουλων, τεμπέληδων, εγωιστών, άσωτων, αναίσθητων και ψυχρών.

Τέτοιες ηγετικές φυσιογνωμίες ήσαν ο Μακάριος, ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Νίκος Αναστασιάδης. Εκκολαπτόμενος είναι το ψυχοπαίδι του τέως ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Για την επί δεκαετία δυναστεία του Νίκου Αναστασιάδη ο Μακάριος Δρουσιώτης τόλμησε να γράψει τις ανομίες του. Το πόνημα του Μακάριου Δρουσιώτη κυκλοφόρησε όχι μόνο στην ελληνική γλώσσα αλλά και σε άλλες γλώσσες.

Αφού πέρασαν κάποια χρονάκια από την έκδοση του βιβλίου «Κράτος Μαφία» ο Αναστασιάδης σκέφτηκε να προχωρήσει νομικά εναντίον του συγγραφέα του βιβλίου για λίβελλο ή δυσφήμιση. Να σημειωθεί ότι ο Μακάριος Δρουσιώτης υπήρξε συνεργάτης του τέως και κατέγραφε όσα έβλεπε και όσα άκουε για τα κατορθώματα του «ηγέτη μας».

Παραθέσω την έννοια της δυσφήμισης και λίβελλου.

Δυσφήμιση είναι η διάδοση μιας δήλωσης που βλάπτει τη φήμη ενός ατόμου, επιχείρησης , προϊόντος, ομάδας, κυβέρνησης, θρησκείας ή έθνους. Σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο για να συντρέχει δυσφήμιση, μια δήλωση θα πρέπει να είναι γενικά εσφαλμένη και να έχει γίνει από κάποιον άλλον από το πρόσωπο που δυσφημείται.

Σε μερικές δικαιοδοσίες του κοινού δικαίου γίνεται διάκριση ανάμεσα στην προφορική δυσφήμιση που αποκαλείται και συκοφαντία και τη δυσφήμιση με άλλα μέσα, όπως μέσα από έντυπα και εικόνες, ονομαζόμενη και ως λίβελος.

Ο λίβελος είναι επιθετικό κείμενο το οποίο οργανώνει με μονοδιάστατο τρόπο κάποιο επιχείρημα εναντίον κάποιου συγγραφέα ή κάποιας ιδέας του. Ο λίβελος αποτελεί τυπολογία του λόγου επί της οποίας στηρίχθηκε ο πολιτισμός της γραφής. Είναι δικαίωμα του καθ’ ενός όταν βλάπτεται η φήμη του, ειδικά όταν είναι άσπιλος και αμόλυντος, ν’ αντιδράσει. 

Ο δικός ΜΑΣ, και εννοώ τον τέως, αντέδρασε πολύ όψιμα. Ταπεινή μου άποψη ο λόγος που δεν αντιδρούσε ήταν γιατί ένοιωθε ασφαλής. Όταν όμως τα λόγια άρχισαν να γίνονται πράξεις και το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται ο ΜΕΓΑΛΟΣ σκέφτηκε να προστατέψει την φήμη του. Μια φήμη που ήταν κρεμασμένη στο σύρμα και κουτσακωμένη με κουτσακοτήρι για δέκα χρόνια για να στεγνώσει.

Παρά το ότι δεν ήμουν, ούτε είμαι και ούτε θέλω να είμαι δικηγόρος του Νίκου Αναστασιάδη, θέλω να γνωρίζουν οι αναγνώστες το άρθρον 6(4) του Νόμου 66(I) 2012 το οποίο λέει τα εξής:

6(4) Καμιά αγωγή για δυσφήμιση ή κακόπιστη ψευδολογία (malicious falsehood) δεν εγείρεται μετά την πάροδο ενός έτους από την ημέρα συμπλήρωσης της βάσης της αγωγής.

Τον υπό έρευνα για διαφθορά και διαπλοκή τον γνωρίζω από το 1976 όπως και ο ίδιος με γνωρίζει. Πραγματικά δεν θέλω να του χαλώ τον ύπνο του. Όμως θα ήθελα και ο ίδιος να σκεφτεί, με τις πράξεις του και αμέλειές του σε πόσους συμπολίτες του χάλασε τον ύπνο τους.

Από το 2003 με την τροποποίηση του ποινικού κώδικα, τόσον η δυσφήμιση όσο και η συκοφαντία έπαψαν ν’ αποτελούν ποινικά αδικήματα στην Κύπρο και παρέμειναν αδικήματα αστικής φύσεως. Αστικό είναι το αδίκημα (πράξη ή παράλειψη) το οποίο δύναται να προκαλέσει ζημιά (ηθική ή υλική) σε κάποιον, ο οποίος και δικαιούται άμεση αποκατάσταση της προκληθείσας βλάβης του, κατόπιν, βέβαια αγωγής.

Ο δικός ΜΑΣ εξεδήλωσε πρόθεση να κινήσει αγωγή, αγνοώντας το θέμα της παραγραφής. Έκτοτε οι σειρήνες σίγησαν. Εξ’ άλλου γιατί να μην σιγήσουν. Το ήθος του Τέως είναι γνωστό σε όλους, άμεμπτο, έτον τζιαμαί τζιαι δέτε τον.

Τώρα το θέμα της υλικής ζημιάς δεν τον ενδιαφέρει. Λεφτά να φάν τζι’ οι κότες. Να φανταστείτε το 2013 με το προκύψαν hair cut (κούρεμα) φρόντισε να μεταναστεύσουν από την Λαϊκή Τράπεζα είκοσι τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Αγόρασε δύο οικόπεδα δίπλα από την οικία του από την Αρχιεπισκοπή τοις μετρητοίς

Στα επόμενα εννέα χρόνια και μέχρι την φυγή του το 2023 δεν μπορώ να ξέρω τα οφέλη που είχε αλλά μπορώ να φανταστώ. Σχεδόν σε όλες τις αναφορές σκανδάλων και διαφθοράς, που γινόταν αναφορά για την Κύπρο της οποίας Πρόεδρος ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης, εμπλέκετο το δικηγορικό του γραφείο και ο ίδιος ο Αναστασιάδης.

Η διεθνής ειδησεογραφική οργάνωση Organized Crime and Corruption Reporting Project με ανακοίνωσή της ημερ.21 Αυγούστου 2019 εμμένει στην ορθότητα του δημοσιεύματός ημερομηνίας 14 Αυγούστου και στους ισχυρισμούς που προβάλλονται σε αυτό σε σχέση με το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Η OCCRP λέει για το δημοσίευμα της:  «Το δημοσίευμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως λίβελλος, καθώς αφορά μόνο σε γεγονότα που υποστηρίζονται από τεκμηριωμένα στοιχεία. Υποστηρίζουμε το δημοσίευμά μας. Τόσο ο κ. Αναστασιάδης όσο και η δικηγορική εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων όλων των μετόχων της , είχαν την ευκαιρία να σχολιάσουν τα ευρήματα της έρευνας αρκετές βδομάδες πριν από τη δημοσίευση. Κανένας από αυτούς δεν επέλεξε να το πράξει».

Φίλοι αναγνώστες. Κανένας.

Keywords
Τυχαία Θέματα