Μετά από 14 προσπάθειες εξελέγη ο Μακάρθι πρόεδρος της Βουλής στις ΗΠΑ

Ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι εξελέγη σήμερα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αφού έκανε εκτεταμένες παραχωρήσεις σε μια ομάδα σκληροπυρηνικών δεξιών που ήγειραν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του κόμματος να κυβερνήσει.

Ο 57χρονος από την Καλιφόρνια υπέστη μια τελευταία ταπείνωση όταν ο βουλευτής Ματ Γκατζ αποφάσισε να τηρήσει αποχή κατά

τη 14η ψηφοφορία, προκαλώντας μια συμπλοκή στην οποία ο συνάδελφός του Ρεπουμπλικανός Μάικ Ρότζερς χρειάστηκε να απομακρυνθεί με χρήση σωματικής δυνάμης.

Η νίκη του Μακάρθι στη 15η ψηφοφορία έβαλε τέλος στην πιο βαθιά δυσλειτουργία του Κογκρέσου σε πάνω από 160 χρόνια, κατέδειξε όμως και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ως επικεφαλής μιας ισχνής και βαθιά πολωμένης πλειοψηφίας.

Κέρδισε τελικά με ψήφους 216-212. Κατάφερε να εκλεγεί με λιγότερες από τις μισές ψήφους των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων επειδή έξι βουλευτές του ίδιου του κόμματός του δεν ψήφισαν -- δεν υποστήριξαν τον Μακάρθι αλλά και δεν ψήφισαν υπέρ ενός άλλου υποψηφίου.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον Κέβιν Μακάρθι καλώντας τον να "κυβερνήσει υπεύθυνα και προς το συμφέρον των Αμερικανών".

"Είμαι έτοιμος να εργαστώ με τους Ρεπουμπλικανούς όταν αυτό είναι δυνατό και οι ψηφοφόροι δήλωσαν ξεκάθαρα πως περιμένουν από τους Ρεπουμπλικανούς να είναι εξίσου έτοιμοι να εργαστούν με μένα", ανέφερε ο Αμερικανός προέδρος σε μια ανακοίνωση.

"Είμαι χαρούμενος που τελείωσε", δήλωσε ο ίδιος ο Μακάρθι στους δημοσιογράφους λίγο μετά την ψηφοφορία.

Ο Μακάρθι συμφώνησε σε μια απαίτηση των σκληροπυρηνικών σύμφωνα με την οποία οποιοσδήποτε βουλευτής θα μπορεί να ζητήσει την απομάκρυνσή του οποιαδήποτε στιγμή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της εξουσίας του όταν θα προσπαθεί να περάσει έναν νόμο για κρίσιμα θέματα περιλαμβανομένης της χρηματοδότησης της κυβέρνησης, της αντιμετώπισης του επερχόμενου ορίου χρέους των ΗΠΑ και άλλων κρίσεων που μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους.

Η ισχνή πλειοψηφία 222-212 που εξασφάλισαν οι Ρεπουμπλικάνοι στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου έδωσε μια υπερμεγέθη εξουσία σε σκληροπυρηνικούς που αντιτέθηκαν στην ηγεσία του Μακάρθι.

Οι παραχωρήσεις του, που περιλαμβάνουν μεγάλες περικοπές δημοσίων δαπανών και άλλες περικοπές, θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω αναταραχή τους επόμενους μήνες, ιδίως αν το Κογκρέσο χρειαστεί να συγκατατεθεί σε μια περαιτέρω αύξηση της ικανότητας δανεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών που ανέρχεται τώρα στα 31,4 τρισεκ. δολάρια.

Την τελευταία δεκαετία οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κατ΄επανάληψη κλείσει τμήματα της κυβέρνησης και έχουν σπρώξει την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στο χείλος της χρεοκοπίας στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν μεγάλες περικοπές δαπανών, συνήθως χωρίς επιτυχία.

Η καθυστερημένη νίκη του Μακάρθι σημειώθηκε την επομένη από τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν ένας βίαιος όχλος εφόρμησε στο Κογκρέσο στην προσπάθεια να ανατρέψει την εκλογική ήττα του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Μια διαδικασία σόου και θέαμα

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης, σε εορταστική ατμόσφαιρα. Οι βουλευτές που εξελέγησαν τον Νοέμβριο θα ορκίζονταν και θα αναλάμβαναν τις έδρες τους, πολλοί για πρώτη φορά. Είχαν προσκαλέσει τις οικογένειές τους που, από τους εξώστες, θα τους χειροκροτούσαν στην ορκωμοσία.

Ο κανονισμός ωστόσο προβλέπει ότι, πριν γίνει οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να εκλεγεί ο πρόεδρος του Σώματος. Ο Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι είναι το φαβορί, το κόμμα του άλλωστε εξασφάλισε, έστω και οριακά, την πλειοψηφία στη Βουλή. Όμως τώρα μπαίνουν στη σκηνή οι «σκληροπυρηνικοί», που εκπροσωπούν τη δεξιά της δεξιάς και αρνούνται να του δώσουν την ψήφο τους. Τον κατηγορούν για ένα σωρό πράγματα: είναι πολύ μετριοπαθής, πολύ δειλός, δεν είναι πιστός στον Ντόναλντ Τραμπ, ενσαρκώνει το «σύστημα», δεν έχει σαφή ιδεολογία.

Οι ψηφοφορίες διαδέχονται η μία την άλλη, όμως κανείς δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Οι συγγενείς επωφελούνται για να κάνουν βόλτες στην Ουάσινγκτον. Και, όπως συμβαίνει σε όλες τις οικογενειακές ταινίες, την παράσταση κλέβουν παιδιά και σκυλιά. Κάποια παιδιά κατεβαίνουν στην αίθουσα των συνεδριάσεων, αλλά δείχνουν καταφανώς ότι βαριούνται.

Ο Δημοκρατικός Τζίμι Γκόμεζ κρατάει μαζί του στο έδρανο το μωρό του, ηλικίας μόλις 4 μηνών. Ακούγονται γέλια όταν ψηφίζει με τον μικρό Χοτζ στην αγκαλιά του. Την Πέμπτη, η Ρεπουμπλικανή Νάνσι Μέις ψηφίζει κρατώντας αγκαλιά τον σκύλο της, τη Λίμπι.

Στο μεταξύ, η κατάσταση μοιάζει ολοένα και πιο παράλογη. Οι συνεδριάσεις της Βουλής διέπονται από αυστηρούς κανονισμούς που απαγορεύουν όχι την παρουσία σκύλων αλλά και να γιουχάρουν οι βουλευτές τους συναδέλφους τους, να τους επικρίνουν ονομαστικά, να κάνουν εικασίες για τα κίνητρά τους…

Με μια διαφορά: οι κανόνες ισχύουν αφότου εκλεγεί ο πρόεδρος. Επωφελούμενοι από το «κενό», οι εκλεγμένοι βουλευτές το διασκεδάζουν. Η Ρεπουμπλικανή Κατ Κάμακ κατηγορεί τους Δημοκρατικούς ότι έφεραν στην αίθουσα «ποπκόρν, κουβέρτες και αλκοόλ» για να απολαύσουν το θέαμα με την άνεσή τους.

Εν μέσω του χάους, η γραμματέας Σέριλ Τζόνσον κάνει ό,τι μπορεί, υπενθυμίζει ότι ο ρόλος της είναι να φροντίσει ώστε να τηρηθεί η τάξη μέχρι την εκλογή του προέδρου. Οι «ταραχοποιοί» δεν μοιάζουν να την ακούν.

«Το λατρεύω αυτό!» ακούγεται να λέει η «αντάρτισσα» Ρεπουμπλικανή Λόρεν Μπέμπερτ, για την οποία το «χάος» είναι συνώνυμο της υγιούς δημοκρατίας. Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι βουλευτές δεν πείθονται, εκφράζουν την απόγνωσή τους για την ατέρμονη διαδικασία: η δημοκρατική Μαξίν Γουότερς βαριαναστενάζει, κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι φεύγουν από την αίθουσα όταν ανεβαίνει στο βήμα ο Ματ Γκετζ.

Μέσα στη σύγχυση, κάποιες επαφές τροφοδοτούν κάθε είδους εικασίες.

Οι κάμερες του καναλιού της Βουλής C-Span «πιάνουν» την αριστερή βουλευτίνα Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ να συζητά με τον Ρεπουμπλικάνο Πολ Γκόσαρ. Το 2021 εκείνος είχε ανεβάσει στο διαδίκτυο ένα βιντεάκι κινουμένων σχεδίων που τον έδειχνε να την σκοτώνει. Η Οκάσιο-Κορτέζ θα πει αργότερα στους δημοσιογράφους ότι την ρωτούσε να μάθει αν οι Δημοκρατικοί εξέταζαν το ενδεχόμενο να βοηθήσουν τον Μακάρθι να εκλεγεί.

Στο μεταξύ, ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Σάντος, που τον σνόμπαραν οι συνάδελφοί του εξαιτίας των απίθανων ψεμάτων που έγραφε στο βιογραφικό του, επωφελείται από αυτό το χαλαρό κλίμα για να βγει από την απομόνωσή του.

Την Παρασκευή, έπειτα από άλλη μια νύχτα διαπραγματεύσεων, οι Ρεπουμπλικάνοι προσευχήθηκαν κάτω από την έδρα του προέδρου, ελπίζοντας ότι θα βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο. Όταν ξανάρχισε η συνεδρίαση, ο Μακάρθι σηκωνόταν συνεχώς από το έδρανο και συζητούσε στους διαδρόμους με τους «αντάρτες». Οι προσπάθειές του απέδωσαν καρπούς, καμιά 15αριά «αντάρτες» επιστρέφουν στο «μαντρί».

Διαβάστε επίσης: Μενέντεζ στον Ερντογάν: Απαράδεκτη συμπεριφορά οι απειλές κατά της Ελλάδας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP 

Keywords
Τυχαία Θέματα