Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων: Σημαντική για Κύπρο η πολιτική αεροπορία

Με την ευκαιρία της επετείου της « Διεθνούς Ημέρας Πολιτικής Αεροπορίας»  ( 7/12/2023), το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων – FSF-MED, αναφέρει ότι ο τομέας της πολιτικής αεροπορίας είναι σημαντικός στην Κύπρο, αφού ως νησί του οποίου η οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, ο μόνος τρόπος συγκοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο είναι το αεροπλάνο.

Σε ανακοίνωση του ιδρύματος

αναφέρεται ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα λόγω των παρανομιών της Τουρκίας στο Κυπριακό FIR και της ύπαρξης του παράνομου αεροδρομίου και Κέντρου ελέγχου της Τύμπου.

Επίσης σημειώνεται ότι «η θέση της Κύπρου ως το μόνο Μέλος της ΕΕ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της παρέχει την ευκαιρία να διαδραματίσει ένα ηγετικό περιφερειακό ρόλο στις αερομεταφορές και ειδικότερα στην ασφάλεια πτήσεων και διατυπώνει τη θέση ότι για να επιτευχθεί όμως τούτο, θα πρέπει να υπάρχει μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική Αερομεταφορών, κάτι που δυστυχώς δεν υπάρχει στην Κύπρο, παρά τις διαχρονικές εκκλήσεις του FSF-MED».

Γενικότερα αναφέρεται ότι «ο τομέας της Πολιτικής Αεροπορίας και των Αερομεταφορών, αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας σημαντικός παράγοντας οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, ως επίσης και σημαντικό στοιχείο στην συνεργασία μεταξύ χωρών και περιοχών στον κόσμο».

Προστίθεται ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται παγκόσμια 45 εκατομμύρια πτήσεις που μεταφέρουν 4.2 δισεκατομμύρια επιβάτες, με τον μικτό ετήσιο κύκλο εργασιών του τομέα ανέρχεται σε 3.5 τρισεκατομμύρια ευρώ, που κατά μέσον όρο συμβάλλει στο παγκόσμιο ΑΕΠ με ποσοστό 4.5% , με πέραν των 90 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας .

Πέραν της οικονομικής σημασίας του, σημειώνεται, ο τομέας των αερομεταφορών συμβάλλει ουσιαστικά στην συνεργασία μεταξύ των χωρών και περιοχών του κόσμου, αφού η πραγματοποίηση μιας πτήσης προϋποθέτει συνεργασία σε εικοσιτετράωρη βάση.

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας – ICAO, μέλη του οποίου είναι 196 χώρες του κόσμου και ο EUROCONTROL που έχει ως μέλη του 43 Ευρωπαϊκές χώρες, αποτελούν φόρα όπου αποφασίζονται κοινές πολιτικές και κοινοί κανόνες με στόχο την ασφάλεια και ανάπτυξη των αερομεταφορών παγκόσμια, αναφέρεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα