Μενελάου: Αυτή την ώρα η ιδέα για τα οδοφράγματα δεν είναι υπό συζήτηση (vid)

Ο διαπραγματευτείς της ελληνοκυπριακής κοινότητας για το Κυπριακό, Μενελαος Μενελάου, μίλησε στο ΣΙΓΜΑ για την Τουρκία και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Αρχικά, ο Μενελαος Μενελάου ανέφερε πως, «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ρόλο να διαδραματίσει στις προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού και τον ασκεί αυτό τον ρόλο καθώς η Κύπρος είναι μέλος της. Τον έχει ασκήσει σε προηγούμενες προσπάθειες

για την επίτευξη λύσης και υπήρξε πάρα πολύ καταλυτικός στην επίτευξη πάρα πολύ σημαντικών συγκλήσεων στο πλαίσιο των προηγούμενων διαδικασιών συνομιλιών και έχει αποφάσεις τις οποίες θα ασκήσει ρόλο και στο μέλλον εφόσον υπάρχει ανανεωμένη προσπάθεια για επίτευξη λύσης του κυπριακού.

Η δική μας προσπάθεια είναι αυτός ο ρόλος να είναι όσο πιο πολύ αναβαθμισμένος και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος όλων των εμπλεκομένων. Δεν είναι μια προσπάθεια που εμείς καταβάλουμε για να υπάρξει αυτός ο ρόλος και να λειτουργήσει ανταγωνιστικά έναντι οποιουδήποτε άλλου. Είναι κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αμοιβαία επωφελούς συνθηκών για όλους τους εμπλεκόμενους σε μια ανανεωμένη προσπάθεια επίτευξης λύσης του κυπριακού. Οπότε δεν υπάρχει λόγος ούτε από πλευράς της Τουρκίας ούτε από πλευράς της Τουρκοκυπριακής κοινότητας να αντιμετωπίζετε αυτή μας η προσπάθεια με οποιαδήποτε επιφύλαξη ή υπό το πρίσμα οποιασδήποτε δικής μας επιδίωξης που δεν υπάρχει για να ασκηθεί ένας τέτοιος ρόλος με τέτοιο τρόπο που να μην επωφελή των συνολικών στόχων», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης: Αντιπαράθεση Αννίτας με τον Τούρκο ομόλογό της: «Αναφέρεται στην ηλικία μου;»

Η ΕΕ έχει ρόλο και τώρα που δεν έχουμε διαδικασία συνομιλιών για το κυπριακό και εμπλέκεται στις προσπάθειες για αναζωογόνηση της προσπάθειας για λύση δεσμεύεται και από τις δικές τις αποφάσεις και από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών ότι ο επιδιωκόμενος στόχος είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και η πολίτική της εμπλοκή ήδη στρέφεται προς την κατεύθυνση, συμβάλλει και συνδράμει, πάρα πολύ.

Ο στόχος μας είναι η λύση έτσι ώστε να αρθεί η αναστολή τις εφαρμογής του κεκτημένου και να ισχύσει σε ολόκληρή την Κύπρο. Η προσπάθεια μας είναι για όσο το δυνατό πιο αναβαθμισμένη εμπλοκή. Αυτό το επιδιώκουμε διότι πιστεύουμε μπορεί να υποβοηθήσει την προσπάθεια επίτευξης αυτού του στόχου.

Η Τουρκία αυτή την στιγμή είναι κατά της επανέναρξης των συνομιλιών και θέτει ως προϋπόθεση για να επαναμπλακεί σε μια ανανεωμένη προσπάθεια για λύσης στο κυπριακό, την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας εντός εισαγωγικών και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος που ισοδυναμούν με την αποδοχή ξεχωριστού κράτους. Κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό όχι μόνο από εμάς αλλά και από όλους του άλλους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους στην προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θέτει προσκόμματα για οτιδήποτε σχετίζονται  με αυτήν την προσπάθεια για αναζωογόνηση διαδικασίας συνομιλιών και την προοπτική συνολικής λύσης, περιλαμβανομένου του αναβαθμισμένου ρόλου της ΕΕ.

Έχουμε τεχνική επιτροπή για τα σημεία διέλευσης, η οποία συζητά σχετικά θέματα που έχουν να κάνουν με την λειτουργία υφιστάμενων σημείων διέλευσης με την αντιμετώπιση προβλημάτων τα οποία υπάρχουν στα υφιστάμενα και είναι μέσα στο πεδίο της αρμοδιότητας να εξετάζει και πιθανή διάνυξει νέων σημείων διέλευσης. Δεν είμαστε στο σημείο όπου επίκειται διανυξει νέων σημείων διέλευσης . Είμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο και ενδέχεται να ξεκινήσει μια σχετική συζήτηση.

Διαβάστε επίσης: Τατάρ: Δεν θα παραδώσουμε το μέλλον των Τ/κ στην «ελληνοκυπριακή βούληση»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μενελάου, Αυτή,menelaou, afti