Μέλος κυπρ. αποστολής στη Χάγη: Εντυπωσίασε η ΚΔ με την αγόρευση

Θετική εντύπωση προκάλεσε η αγόρευση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Χάγη, λόγω της πρωτοτυπίας των επιχειρημάτων που ανέπτυξε, ανέφερε στο Sigmalive το μέλος της κυπριακής αποστολής Νικόλας Ιωαννίδης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αγόρευσε ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης, τασσόμενη υπέρ του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης και κατά της αποικιοκρατίας, στο πλαίσιο γνωμοδότησης που καλείται να εκδώσει το Διεθνές Δικαστήριο αναφορικά με το κατά πόσο έγινε νομότυπα η αποαποικιοποίηση του Μαυρικίου.

Ο

νομικός και μέλος της κυπριακής αποστολής στη Χάγη, Νικόλας Ιωαννίδης, υπογράμμισε ότι επρόκειτο για ιστορική παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι μόλις η δεύτερη φορά που συμμετέχει σε διαδικασία ενώπιον της Χάγης.

O ίδιος, τόνισε ότι οι θέσεις που παρουσιάστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία ήταν αποτέλεσμα μηνών και πολλών ωρών εργασίας. «Η αίσθηση που είχαμε κατά τη διάρκεια της κυπριακής αγόρευσης ήταν ότι το δικαστήριο αντιλαμβανόταν ότι άκουγε κάτι διαφορετικό», σημείωσε.

«Οι 15 δικαστές καθ΄ όλη τη διάρκεια της αγόρευσης άκουγαν με πολλή προσοχή την κυπριακή αντιπροσωπεία, λάμβαναν σημειώσεις, κάποιοι ακόμη συζητούσαν και μεταξύ τους. Κάτι που δείχνει ότι η κυπριακή αγόρευση προκάλεσε εντύπωση, καθώς ακούστηκαν επιχειρήματα και ιδέες που δεν είχαν ακουστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή, προκαλώντας αίσθηση», ανέφερε.

Αναφορικά με την αίσθηση που υπάρχει για τη γνωμοδότηση που αναμένεται να εκδοθεί για την υπόθεση Μαυρικίου κι αν θα είναι τέτοια που θα μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης από την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με το ζήτημα των Βρετανικών Βάσεων, ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε ότι δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις.

Ωστόσο, σημείωσε, δεδομένου ότι τα πλείστα κράτη που συμμετέχουν στη διαδικασία έχουν εκφράσει την άποψη ότι το δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να γνωμοδοτήσει και δεδομένου του γεγονότος ότι έχουμε να κάνουμε με κανόνες επιτακτικού δικαίου, το Διεθνές Δικαστήριο δεν μπορείς να τους παραβλέψεις. Ως εκ τούτου, πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η γνωμοδότηση θα εκδοθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα