Μελίνα: 30 χρόνια μετά – Ο Μακάριος, η πορεία γυναικών, η Κύπρος

Η γυναίκα σύμβολο. Η απόλυτη σταρ, η ηθοποιός που έχασε το Όσκαρ από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Η γυναίκα που συνέδεσε τ’ όνομά της με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και με τον αγώνα για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Οι

αγώνες της ήταν εθνικοί. Και απ’ αυτούς φυσικά δεν μπορούσε να λείπει η Κύπρος. Η πονεμένη Κύπρος και το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974. Η δράση της Μελίνας κατά την περίοδο της δικτατορίας άφησε εποχή.

Η Μελίνα Μερκούρη, τον Ιούλιο του 1975 βρέθηκε στην Κύπρο και γύριζε για λογαριασμό της ΕΡΤ ένα ντοκιμαντέρ με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την τουρκική εισβολή.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τη μεγάλη πορεία γυναικών προς τους τάφους των θυμάτων του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και της τουρκικής εισβολής, όπου περιέχεται ομιλία του Μακάριου, καταγράφει μαρτυρίες Ελληνοκυπρίων στους καταυλισμούς των προσφύγων και σε κεντρικό δρόμο της διχοτομημένης Λευκωσίας και περιηγείται στη στρατιωτική βάση της βιομηχανικής περιοχής Σοπάζ.

Παράλληλα, μεταδίδει συνεντεύξεις Τουρκοκυπρίων της Κυρήνειας από υλικό που παραχωρεί ολλανδικό συνεργείο με πλάνα από τα κατεχόμενα. Αποτυπώνεται, επίσης, η ερμηνεία της Μ.Μερκούρη στο τραγούδι της Ελένης Καραΐνδρου, σε στίχους Κ. Χ. Μύρη «Αντινανούρισμα».

Το ντοκιμαντέρ, που βρέθηκε σχεδόν ακέραιο τρία χρόνια μετά το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, προβλήθηκε για πρώτη φορά από την ΕΤ 1 στις 6 Μαρτίου 1997, ως φόρος τιμής στην ίδια.

Διαβάστε επίσης: Ντοκουμέντο ΕΡΤ: Γιατί ο Μακάριος είπε να μην έρθει Κύπρο η Μελίνα

Keywords
Τυχαία Θέματα