«Μέλι» προς την Τουρκική πλευρά οι πρόσθετες διασφαλίσεις για Φ.Α

Η ετοιμότητα της Ε/κ πλευράς όπως αυτή καταγράφηκε στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ, μέρος της οποίας αποκάλυψε το ΣΙΓΜΑ, για να δεχθεί πρόσθετες διασφαλίσεις για περαιτέρω ικανοποίηση των ανησυχιών των Τ/κ στο θέμα του φυσικού αερίου, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ως προς το περιεχόμενο αυτών διασφαλίσεων.

Κυβερνητικές πηγές, οι οποίες κλήθηκαν να εξηγήσουν στο Sigmalive

τι σημαίνει «πρόσθετες διασφαλίσεις», περιορίστηκαν λέγοντας μας: «πως όταν έρθει η ώρα και γίνουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και προχωρήσουν καλά για να φτάσουμε σε κομβικό σημείο και θα τίθεται θέμα φυσικού αερίου, τότε θα προταθούν (αυτές οι πρόσθετες διασφαλίσεις) προς συζήτηση».

Είναι πρόδηλο λοιπόν, ότι η Ε/κ πλευρά, δεν θα ήθελε να ανοίξει τα χαρτιά της ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα πριν η Τουρκική πλευρά προχωρήσει σε εκείνες τις κινήσεις επί των εξωτερικών πτυχών του Κυπριακού (ασφάλεια, εγγυήσεις, αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων) που ικανοποιούν την Λευκωσίας.

Γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο, Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν επεξηγεί ούτε στην επιστολή του προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ ποιες είναι αυτές «πρόσθετες διασφαλίσεις» χρησιμοποιώντας με δυο λόγια το ζήτημα του φυσικού αερίου ως το «μέλι» που θα κάμψει την αδιαλλαξία της άλλης πλευράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη επί της πρότασης Ακιντζί για το φυσικό αέριο, ξεκαθάρισε ότι θεωρεί αδήριτη ανάγκη για την υποβολή αντιπρότασης.

«Πιστεύουμε ότι μια κίνηση που δεν θα άφηνε αδιάφορη την Τουρκία είναι μια δέσμευση ότι είμαστε έτοιμοι, μετά τη λύση του Κυπριακού, η ομοσπονδιακή Κύπρος και η Τουρκία να αρχίσουν συνομιλίες για οριοθέτηση στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας. Και ότι ανεξάρτητα από την πορεία αυτής της διαπραγμάτευσης, η ομοσπονδιακή Κύπρος και η Τουρκία θα αρχίσουν συνομιλίες για σύναψη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας για μεταφορά φυσικού αερίου προς την Τουρκία με αγωγό είτε για δική της χρήση είτε για μεταφορά προς άλλους προορισμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τα περί αγωγού μέσω Τουρκίας, μας ανέφεραν «αν και όταν λυθεί το Κυπριακό, θα εξετάζονται στις όποιες αποφάσεις όλες οι επιλογές, με βάση τεχνικό - οικονομικά, αλλά και στρατηγικά κριτήρια, με γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου». 

Την ίδια ώρα πάντως ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, σχολιάζοντας την εν λόγω επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη, σημειώνει ότι η απόρριψη της πρότασης του Μουσταφά Ακιντζί, συνοδεύεται με επιχειρήματα, από την υπενθύμιση της σύγκλισης που υπήρξε στο παρελθόν πως οι δραστηριότητες στο θέμα των υδρογονανθράκων θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα μετά από μια συνολική λύση και θα τύχουν χειρισμού από κοινού, αλλά και ότι τα δικαιώματα των Τ/κ στους υδρογονάνθρακες και η κοινή διαχείριση έχουν γίνει αποδεκτά, ωστόσο – αναφέρει ο κ. Μπουρτζιού – αυτή η σύγκλιση είναι μη συμβατή με την πρόταση του Τ/κ ηγέτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα