Μείωση σπατάλης τροφίμων - Ζωμοί τροφίμων/λαχανικών

Ο πλανήτης μας καθημερινά υποφέρει από την ρύπανση του περιβάλλοντος.

Το 60% των βιοδιασπώμενων απορριμμάτων, υπολογίζεται ότι είναι απόβλητα τροφίμων.

Σύμφωνα με καταγεγραμμένα στοιχεία, το 2017, δημιουργήθηκαν περίπου 155.000 τόνοι απορριμμάτων τροφίμων στην Κύπρο, που αντιπροσωπεύουν το 28,2% των συνολικών αστικών στερεών αποβλήτων που παράχθηκαν για το ίδιο έτος.

Συλλέγοντας όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, η σπατάλη τροφίμων αποτελεί μια πολύ κακή συνήθεια, με μεγάλο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος.

Ωστόσο

υπάρχουν πολλές λύσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν την συνήθεια αυτή και να προστατεύσουν την υγεία όλων μας.

Ζωμοί λαχανικών ή κρέατος

Οι σπιτικοί ζωμοί μπορούν να αποθηκευτούν στον θάλαμο για μελλοντική χρήση, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό την σπατάλη τροφίμων και τα απόβλητα, αφού μπορούμε με εύκολους τρόπους να αποθηκεύσουμε απομεινάρια λαχανικών ή ακόμη και κόκκαλα για την παρασκευή γευστικών ζωμών.

Το καθημερινό μαγείρεμα είναι και υγιεινό και ευχάριστο, οπότε αν κάποιος επιθυμεί να προχωρήσει στην Παρασκευή σπιτικών ζωμών μπορεί να ακολουθήσει τα ακόλουθα βήματα.

Για σπιτικό ζωμό κότας

Όταν αγοράζουμε ολόκληρο το κοτόπουλο, στη συνέχεια το κόβουμε σε μερίδες και χρησιμοποιούμε όσο κοτόπουλο χρειαζόμαστε για να μαγειρέψουμε και το υπόλοιπο το τοποθετούμε στην κατάψυξη. Στο ψυγείο και στην κατάψυξη να φυλάμε και διάφορα λαχανικά.

Όταν θέλουμε να φτιάξουμε τον σπιτικό ζωμό αφαιρούμε από την κατάψυξη και τις μερίδες κοτόπουλου και τα λαχανικά που μας αρέσουν και όσα μας αρέσουν. Τα βάζουμε όλα να βράσουν και στο τέλος βάζουμε τον ζωμό τους στην κατάψυξη. Τα παγάκια ζωμού γίνονται υπέροχα και πεντανόστιμα.

Δεν χρειάζονται συγκεκριμένες ποσότητες για να φτιάξουμε το ζωμό, μπορούμε να βάλουμε ότι λαχανικά θέλουμε και στην ποσότητα που μας αρέσει.

Υλικά:

πλάτη, λαιμό, φτερούγες κοτόπουλου

κρεμμύδι, πράσο

πατάτα, γλυκοπατάτα

κολοκύθι, μελιτζάνα

μανιτάρια, καρότο

αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Το ίδιο σενάριο ακολουθείται και με τους κύβους λαχανικών. Μπορούμε με τα περισσεύματα από τα λαχανικά που χρησιμοποιούμε, να φτιάξουμε υπέροχους κύβους, για να προσθέσουν νοστιμιά στο φαγητό.

Υλικά

1 φλυτζάνα ψιλοκομμένο λάχανο

1 καρότο κομμένο σε κομμάτια

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 σκελίδα σκόρδο

1 κόκκινη πιπεριά

Μαϊντανό

1 κομμάτι σέλινο

1 κομμάτι πράσο

Λίγο χυμό λεμονιού

1 φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Κύμινο, κάρυ, τζίντζερ, μπαχάρι (κατά προτίμηση)

1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μείωση, #45 Ζωμοί,meiosi, #45 zomoi