Μεγάλο Σάββατο, Ανάσταση του Κυρίου

Η Πρώτη Ανάσταση γιορτάζεται σήμερα το πρωί, Μεγάλο Σάββατο, από την Εκκλησία , ενώ το Μέγα Θαύμα της Ανάστασης σηματοδοτείται την ίδια μέρα με την αφή του Αγίου Φωτός. Με λαμπρές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Κύπρο, αναγγέλλεται το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως.

Το απόγευμα στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας αναμένεται να υποδεχθεί η χώρα μας το Άγιο Φως από τους Αγίους Τόπους και από εκεί

θα φτάσει σε όλους τους ναούς της Κύπρου πριν την Ακολουθία της Αναστάσεως.

Ο Έξαρχος του Αγίου Τάφου στην Κύπρο, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος ο οποίος έχει και την ευθύνη της διανομής του Αγίου Φωτός στην Κύπρο θα μεταφέρει το Άγιο Φως στην Κύπρο με ιδιωτική πτήση.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, ο μη κυβερνητικός οργανισμός REACTION Youth for the Prevention σε συνεργασία με την Εξαρχία του Αγίου Τάφου, τις κατά τόπου Ιερές Μητροπόλεις, τον ΟΣΕΛ, την Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας, τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αθλητών Αγώνων Αυτοκινήτου, τους Ενωμένους Μοτοσικλετιστές ΚΟΥ ΚΟΥ ΑΟ, τον Όμιλο Μοτοσικλετιστών Λευκωσίας, την Λέσχη Varadero and Friends Fa.cy και την Λέσχη Μοτοσικλετιστών Σολέας θα μεταφέρουν το φως σε πέρα από 100 Δήμους και κοινότητες.

Παράλληλα ο οργανισμός REACTION για δεύτερη χρονιά σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος, την Λιμενική &Ναυτική Αστυνομία, το Κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου, το Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ψαράδων Ζυγίου και 22 κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας &Λεμεσού διοργανώνει εκδήλωση για την άφιξη του Αγίου Φωτός δια θαλάσσης στο Λιμανάκι Ζυγίου (Αλιευτικό Καταφύγιο) στις 20:15 του Μεγάλου Σαββάτου.

Το Άγιο Φως θα μεταφερθεί στην περιοχή με Άκατο της Λιμενικής &Ναυτικής Αστυνομίας με τη συνοδεία σκαφών του Συνδέσμου Επαγγελματιών Ψαράδων Ζυγίου.

Τι γιορτάζουμε

Σήμερα η εκκλησία γιορτάζει τη κάθοδο του Ιησού στον Άδη. Το πρωί τελείται ο εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου και λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

Η ακολουθία έχει αναστάσιμο και πανηγυρικό χαρακτήρα. Είναι η λεγομένη Πρώτη Ανάσταση. Μετά την ανάγνωση της προφητείας του Ιωνά, του οποίου προτυπώνει την ταφή και την ανάσταση του Κυρίου, αντηχεί ως νικητήριος ιαχή ο ψαλμικός στίχος:

Ανάστα, ο Θεός, κρίνον την γην

ότι συ κληρονομήσεις

εν πάσι τους έθνεσι.

και ο ιερεύς πετά στους πιστούς φύλλα δάφνης (βάγια).

Αμέσως μετά, διαβάζεται το Ευαγγέλιο, που έχει αναστάσιμο περιεχόμενο (Κατά Ματθαίον κη’ 1-20):

Σεισμός εγένετο μέγας, καθώς οι Μυροφόρες, πλησιάζουν τον Τάφο του Ιησού. Άγγελος Κυρίου αποσφραγίζει τον τάφο. Όταν οι δύο γυναίκες καταφθάνουν τον βλέπουν κενό και τον Άγγελο να τους αναγγέλλει ότι «Κύριος Ανέστη». Το χαρμόσυνο γεγονός θα πρέπει να το διαμηνύσουν στους μαθητές του. Ο Χριστός εμφανίζεται στις δύο γυναίκες. Σύναξη των 11 μαθητών και εμφάνιση του Χριστού ενώπιόν τους. Τους προτρέπει: «Πορευθέντες μαθητεύσαντες πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Στα Ιεροσόλυμα, η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός και της Ανάστασης του Κυρίου, γίνονται το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου.

Σε Κύπρο και Ελλάδα, όπως γράφει σε αναλυτικό του ρεπορτάζ ο laimitomos, η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως γίνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Κατά την διάρκεια της Λειτουργίας, στις 12:00 ακριβώς τα μεσάνυχτα, σβήνουν τα φώτα της εκκλησίας και ο ιερέας προβάλει στην Ωραία Πύλη, κρατώντας σε κάθε χέρι από μία δεσμίδα τριάντα τριών κεριών με το Άγιο Φως, και ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε Φως…». Στην συνέχεια ιερείς, ψάλτες και πιστοί βγαίνουν στο περίβολο της εκκλησίας όπου γίνεται η ανάγνωση του Ευαγγελίου της Αναστάσεως και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι, ζωήν χαρισάμενος».

Οι πιστοί μετά το τέλος της λειτουργίας μεταφέρουν το Άγιο Φως στα σπίτια τους και το έθιμο θέλει να το φυλάνε να μην σβήσει για σαράντα ημέρες. Το Μεγάλο Σάββατο, όπως και η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα αυστηρής νηστείας, με το λάδι να ανήκει στις απαγορευμένες τροφές.

Keywords
Τυχαία Θέματα