Μεγάλη η κίνηση αλλά χαμηλή η κατανάλωση στο χριστουγεννιάτικο Λονδίνο

Ακόμα και μια απλή βόλτα στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους του Λονδίνου την τελευταία εβδομάδα είναι μια δύσκολη υπόθεση λόγω του τεράστιου πλήθους που συρρέει για τις αγορές των Χριστουγέννων, καθώς επίσης για να απολαύσει τα εστιατόρια και τις παμπ.

Δρόμοι όπως η Regent Street και η Oxford Street έχουν ήδη εδώ και εβδομάδες φορέσει τα γιορτινά τους, στολισμένοι με φωτεινούς αγγέλους και λαμπιόνια, ενώ η πλατεία Τραφάλγκαρ φιλοξενεί το τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης.

Στο κέντρο

κάθε συνοικίας είναι συχνό θέαμα μικρές χορωδίες να τραγουδούν παραδοσιακά κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ενώ πολύς είναι ο κόσμος που επισκέπτεται τις χριστουγεννιάτικες αγορές και τα θεματικά πάρκα που έχουν ανοίξει για το κοινό.

Ένα μεγάλο ποσοστό αυτού του πλήθους που κατακλύζει το Λονδίνο, πάντως, είναι οι τουρίστες, που παραδοσιακά επιλέγουν τη βρετανική πρωτεύουσα για τις γιορτές.

Παρόλα αυτά, μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα η κίνηση στην αγορά ήταν χαμηλότερη ακόμα και σε σύγκριση με τα περσινά Χριστούγεννα, όταν υπήρχαν έστω μικροί περιορισμοί και ακόμα μεγάλες ανησυχίες στον απόηχο της πανδημίας.

Παρά τη διεξαγωγή ενός συναρπαστικού Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, τα έσοδα των παμπ το Σαββατοκύριακο του μικρού και του μεγάλου τελικού ήταν κατά 50% μειωμένα.

Η μέχρι τώρα χαμηλότερη εμπορική κίνηση αποδίδεται στο αρκτικό ψύχος, το χιόνι και τον πάγο που έπληξαν τη Βρετανία το προηγούμενο διάστημα, αλλά κυρίως στην κρίση ακρίβειας.

Γενικότερα, η εορταστική ατμόσφαιρα για πολλούς πολίτες επισκιάζεται από τον συνδυασμό της κρίσης του κόστους διαβίωσης με τις καθημερινές απεργίες σε νευραλγικούς τομείς, κυρίως στις μεταφορές και στα ταχυδρομεία.

Σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής, το 81% των πολιτών ανησυχούσαν μπαίνοντας στην τελική ευθεία για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για το κόστος των τροφίμων που ήθελαν να προμηθευτούν.

Ήδη σχεδόν ένας στους τέσσερεις πολίτες δηλώνει πως έχει περιορίσει την ποσότητα των γευμάτων ή ότι υποχρεώνεται να παρακάμψει κάποιο γεύμα μέσα στην ημέρα λόγω της ακρίβειας.

Όλα αυτά χωρίς να υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 3 εκατομμύρια νοικοκυριά, σύμφωνα με το ίδρυμα κοινωνικών μελετών Joseph Rowntree, θα περάσουν τις γιορτές χωρίς θέρμανση, πάλι λόγω της ακρίβειας.

Οι συνεχείς απεργίες δε, από δεκάδες διαφορετικούς κλάδους εργαζομένων, γίνονται με αίτημα τις μεγαλύτερες αυξήσεις εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, που τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 10,7%, πέφτοντας από 11,1% τον Οκτώβριο.

Ο επιμέρους πληθωρισμός τροφίμων για το Νοέμβριο ήταν στο 16,5%, δηλαδή οι τιμές αυξάνονταν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 1977.

Μια άλλη παράμετρος που μετριάζει τη χριστουγεννιάτικη ευφορία στη Βρετανία, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, είναι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία. Σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Ουκρανούς που θα περάσουν τα πρώτα Χριστούγεννα σε εμπόλεμη κατάσταση, τα φώτα σε πολλά εορταστικά σημεία του Λονδίνου έσβησαν για μία ώρα την περασμένη Τετάρτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεγάλη, Λονδίνο,megali, londino