Μεγάλη ανησυχία Τ/κ για πτήσεις από Τουρκία - Συνεχείς αφίξεις στρατιωτών

Η Vatan (25.06.20), σύμφωνα με τη μετάφραση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών, γράφει ότι ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του παράνομου καθεστώτος Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι ανησυχεί για το θέμα των επισκέψεων στα κατεχόμενα από την Τουρκία χωρίς καραντίνα από την 1η Ιουλίου. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χθες, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι όταν έλαβαν αυτή την απόφαση ήταν διαφορετική η κατάσταση στην Τουρκία, όμως λόγω της καθημερινής αύξησης των κρουσμάτων στην εν λόγω

χώρα η επανεξέταση της απόφασης αποτελεί προϋπόθεση.  Είπε τα εξής ο Όζερσαϊ:

«Συζητούμε στο υπουργικό συμβούλιο αν θα αρχίσει η νέα πρακτική που προβλέπεται να αρχίσει την 1η Ιουλίου ή αν θα παραταθούν για ακόμα ορισμένο χρονικό διάστημα τα μέτρα. Δεν είμαι ήσυχος στο θέμα της εφαρμογής της απόφασης που λήφθηκε προηγουμένως για την Τουρκία. Όμως, για να γίνει αλλαγή χρειάζεται απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Στην παρούσα εικόνα θεωρώ ότι πρέπει είτε να μετακινηθεί για αργότερα η ημερομηνία είτε παράλληλα με το τεστ PCR να ληφθούν και άλλα μέτρα ή να εφαρμοστεί καραντίνα. Έχω την άποψη ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε την απόφασή που πήραμε μέσα στις συνθήκες που αλλάζουν».

Απαντώντας σε ερώτηση για το άνοιγμα των σημείων διέλευσης ανάμεσα σε κατεχόμενες και ελεύθερες περιοχές του νησιού, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι έλαβαν μιαν απόφαση κοιτάζοντας τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων και την γενική κατάσταση στην χώρα και επανέλαβε ότι ανέμεναν να δουν τα αποτελέσματα του ανοίγματος των αεροδρομίων της Κυπριακής Δημοκρατίας για διεθνείς πτήσεις στις 8 Ιουνίου προτού λάβουν τις αποφάσεις τους. Είπε ότι μέχρι την 1η Ιουλίου θα μπορούν να έρχονται στην κατεχόμενη Κύπρο άτομα από την Τουρκία και την Αγγλία που έχουν ως μόνιμη τους διαμονή τα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι τα άτομα αυτά θα τίθενται σε καραντίνα.

Επανέλαβε ότι χώρισαν τις χώρες σε τρεις κατηγορίες μετά την 1η Ιουλίου και  πρόσθεσε ότι θα ζητείται τεστ PCR που έγινε στην χώρα τους από τα άτομα που θα έρχονται από τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία, ενώ τα άτομα που προέρχονται από χώρες που τοποθετήθηκαν στην δεύτερη κατηγορία θα υποβάλλονται σε τεστ προτού επιβιβαστούν στο αεροπλάνο και σε δεύτερο τεστ όταν αφιχθούν στα κατεχόμενα. Άτομα που προέρχονται από χώρες της τρίτης κατηγορίας, όπως η Αμερική, η Βραζιλία, το Ιράν και η Βρετανία, θα τίθενται σε καραντίνα.

Αναφερόμενος στην πρακτική που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία στα σημεία διέλευσης, ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε ότι αυτοί οι κανόνες διέλευσης είναι πολιτικοί, αφού στο ψευδοκράτος δεν εμφανίστηκε κρούσμα για πέραν των δύο μηνών. «Ενώ δίδεται η δυνατότητα πιο εύκολης έλευσης σε πολλές χώρες που εμφανίζονται κρούσματα, με τους όρους που μας υποχρεώνει βάζει σε δύσκολη θέση και την οικονομία», υποστήριξε.

Η εφημερίδα δημοσιεύει τις δηλώσεις Όζερσαϊ κάτω από τον τίτλο «Κοιτάξτε κουβέντα!» και σχολιάζει αναφέροντας το εξής στον υπότιτλο: «Τότε γιατί αρχίζετε τις ελεύσεις από την Τουρκία χωρίς καραντίνα! Ποιος το αποφασίζει αυτό; Μήπως δεν είστε στην κυβέρνηση; Πού είστε;»

Συνεχίζουν να μεταφέρουν στρατιώτες από την Τουρκία στα κατεχόμενα

Η Yeni Düzen (25.06.20) γράφει ότι εκατοντάδες στρατιώτες που μεταφέρθηκαν χθες από την Τουρκία στα κατεχόμενα αναγκάστηκαν να περιμένουν για ώρες στον ήλιο στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, λόγω της αβεβαιότητας του πρωτοκόλλου που εφαρμόζεται κατά την περίοδο της πανδημίας και της διαδικασίας της καραντίνας.

Σημειώνεται ότι οι στρατιώτες θα τεθούν σε καραντίνα όπως καθορίζεται εκ μέρους των λεγόμενων μονάδων ασφαλείας.  

Ανησυχία και από πλευράς UBP για τις πτήσεις από την Τουρκία

Η Yeni Düzen (25.06.20) γράφει ότι ο προερχόμενος από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) λεγόμενος «υπουργός υγείας» της κατοχής, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι συμμερίζεται την ανησυχία που εξέφρασαν μέλη του αποσχιστικού «υπουργικού συμβουλίου» σε σχέση με την έναρξη πτήσεων από την Τουρκία την 1η Ιουλίου.

Ανέφερε το εξής για το θέμα ο Πιλλί: «Σήμερα μερικοί συνάδελφοί μας στο υπουργικό συμβούλιο λένε ότι ανησυχούν. Εγώ το είχα πει αυτό εδώ και μέρες, είχα προειδοποιήσει όλους όσοι υποστηρίζουν το γρήγορο άνοιγμα ότι πρέπει να ανησυχούν. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι σήμερα ήρθαν στο ίδιο σημείο μαζί μου».

Ο Πιλλί είπε επίσης ότι θα λάβουν το συντομότερο την τελική απόφαση σε σχέση με την 1η Ιουλίου, που εξακολουθεί να είναι η απόφαση του παράνομου «υπουργικού συμβουλίου» για άνοιγμα προς το εξωτερικό.

«Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που συζητούν την διαδικασία με πολιτικές έγνοιες. Η υγεία είναι τόσο σοβαρό και κοινωνικό πρόβλημα που δεν μπορεί να γίνεται εργαλείο της πολιτικής», είπε.

Ανησυχία για την χαλάρωση που επικρατεί στα κατεχόμενα εδώ και ένα μήνα εξέφρασε και ο λεγόμενος βουλευτής του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Οζντεμίρ Μπέροβα. «Αν υπάρξουν 40-50 ασθενείς σημαίνει ότι όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας θα γίνουν νοσοκομεία πανδημίας», είπε εκφράζοντας την ανησυχία του για την τόσο μεγάλη χαλάρωση.

Μπορεί να αλλάξει η απόφαση για την 1η Ιουλίου, λέει ο Ατακάν

Η Yeni Düzen (25.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος «υπουργός συγκοινωνιών και έργων» Τολγκά Ατάκαν δήλωσε ότι ξεκαθάρισμα για τις πτήσεις των Τουρκικών Αερογραμμών προς τα κατεχόμενα θα μπορεί να υπάρξει μετά την οριστικοποίηση της πρακτικής που θα αρχίσει από την 1η Ιουλίου.

Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις χθες, ο Ατάκαν είπε ότι μέχρι τον Ιούλιο θα διεξάγονται τρεις πτήσεις την εβδομάδα, ενώ από τις αρχές Ιουλίου ο αριθμός των πτήσεων θα ανέλθει στις 7-8 και στόχος είναι να αυξηθούν στις 14-15 εβδομαδιαίως. Ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια θέματα που δεν έχουν ξεκαθαρίσει, όπως το πότε θα επανέλθουν στην παλιά τους συχνότητα τα ταξίδια των ανθρώπων και εξήγησε τις αλλαγές που επήλθαν στις αερομεταφορές λόγω της πανδημίας και οδήγησαν σε αύξηση του επιχειρησιακού κόστους των αεροπορικών εταιρειών και επομένως των τιμών των εισιτηρίων.

Ο Ατακάν επεσήμανε ότι θα περνούσαν στην εφαρμογή ενός διαφορετικού μοντέλου κατά τις επισκέψεις στην «χώρα» από την 1η Ιουλίου, όμως σήμερα άλλαξαν οι παράμετροι που ίσχυαν την ημέρα που έλαβαν αυτή την απόφαση και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει νέες αποφάσεις η διαφοροποίηση κάποιων δεδομένων.    

Αναβάλλονται πτήσεις από την Τουρκία

Η Vatan (25.06.20) γράφει ότι ενώ συνεχίζεται η αβεβαιότητα για το κατά πόσον το ψευδοκράτος θα αλλάξει την απόφαση για άνοιγμα των «συνόρων της» την 1η Ιουλίου, οι αεροπορικές εταιρείες αναβάλλουν τις πτήσεις τους η μία μετά την άλλη. Πρώτα ανέβαλε η αεροπορική εταιρεία Pegasus λόγω μειωμένης ζήτησης την πτήση Κωνσταντινούπολη-Τύμπου που θα γινόταν στις 3 Ιουλίου και ακολούθησαν απανωτές ακυρώσεις εν αναμονή του σχεδίου ανοίγματος της «κυβέρνησης» του καθεστώτος. 

Τα αρμόδια «υπουργεία» συζητούν τις διαδικασίες που θα εφαρμόζονται μετά την έναρξη των πτήσεων από την 1η Ιουλίου, ενώ έγινε γνωστό ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας υπέβαλε έκθεση για το θέμα και εξέφρασε την άποψη ότι η πρακτική της καραντίνας πρέπει να συνεχιστεί και μετά την 1η Ιουλίου.

Αυτή η αβεβαιότητα μείωσε σχεδόν στο μηδέν την ζήτηση για επισκέψεις από την Τουρκία στα κατεχόμενα και είχε ως αποτέλεσμα αναβολή πτήσεων εκ μέρους αεροπορικών εταιρειών.

Το λεγόμενο «υπουργείο οικονομικών» αντιτίθεται στην πρακτική της καραντίνας μετά την 1η Ιουλίου λόγω της οικονομικής στενότητας που υπάρχει στα κατεχόμενα.

Το «υπουργικό συμβούλιο» θα συνέλθει για να επανεξετάσει το θέμα, ενώ το λεγόμενο υπουργείο παιδείας δήλωσε ότι οι εκπαιδευτικοί που πήγαν διακοπές θα μείνουν σε καραντίνα όταν επιστρέψουν και καταβάλουν οι ίδιοι τα έξοδα γι’ αυτό.

Ανησυχούν οι ξενοδόχοι για την περίπτωση να μην επιτραπούν οι πτήσεις από το εξωτερικό

Η Diyalog (25.06.20) γράφει ότι ο «πρόεδρος της Τουρκοκυπριακής οργάνωσης ξενοδόχων», Ντιμάγ Τσαγινέρ, εξέφρασε την ανησυχία του κλάδου για την περίπτωση να μην επιτραπεί η έναρξη πτήσεων στα κατεχόμενα, η οποία είχε εξαγγελθεί για την 1η Ιουλίου.  

Σχολιάζοντας διάφορες απόψεις για αναβολή του ανοίγματος, που εκφράστηκαν από πολιτικούς στα κατεχόμενα, ο Τσαγινέρ δήλωσε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πλήξει τον τομέα του τουρισμού. Είπε ότι μόνο από την Τουρκία υπάρχουν κρατήσεις που φτάνουν τις 3,000 και σε περίπτωση που δεν επιτραπεί η διεξαγωγή πτήσεων θα πρέπει να επιστραφούν τα λεφτά στους πελάτες.

Τατάρ κατηγορεί τον Ακινζτί ότι τον αδικεί

Η Güneş (25.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ κατηγόρησε τον Μουσταφά Ακιντζί ότι αδικεί τον ίδιο και την υποτελή «κυβέρνηση» με τις επικρίσεις του.  Ο Τατάρ απαντούσε σε δηλώσεις του Ακιντζί αναφορικά με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και το θέμα της υγείας στα κατεχόμενα.

Ο Τατάρ  κάλεσε τον Ακιντζί να μην είναι τόσο επικριτικός και να λαμβάνει υπόψη με σοβαρότητα την υγεία του «λαού»  ενώ τον κατηγόρησε ότι με τις δηλώσεις που ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε κάνει τον Μάρτιο για τα μέτρα που είχε λάβει η «κυβέρνηση» για αντιμετώπιση της «καραντίνας» επιχειρεί να δημιουργήσει περιρρέουσα  ατμόσφαιρα.

Είπε επίσης πως το πότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα και πότε θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες όσον αφορά την υγεία θα το ανακοινώσει ο ίδιος ως «πρωθυπουργός» και όχι ο Ακιντζί.

Θα είναι υποψήφιος στις «προεδρικές» λέει ο Τατάρ

H Kıbrıs Manşet (25.06.20) δημοσιεύει αποκλειστικές δηλώσεις του λεγόμενου «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ αναφορικά με τις φήμες ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές», μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα.

«Δεν εγκατέλειψα ούτε θα εγκαταλείψω την υποψηφιότητα», δήλωσε ο Τατάρ στην εφημερίδα. Πρόσθετε επίσης πως θα είναι ο νικητής της εκλογικής διαδικασίας.

Είπε ακόμα πως κανείς δεν μπορεί να πλήξει το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, αφού σύμφωνα με τον ισχυρισμό του είναι το πιο δυνατό Κόμμα. Χαρακτήρισε επίσης τις φήμες ως προσωπική επίθεση εναντίον του και ενάντια στο κόμμα του.

Keywords
πτησεις, αφιξεις, τουρκια, εν λόγω, υπουργείο παιδείας, μετάφραση, νέα, τεστ, ιουνίου, κυπρος, τίθενται, ζητείται, σημαίνει, συγκοινωνιες, εταιρεία, pegasus, εκλογες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εφημεριδα δημοκρατια, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, κυπρος εκλογες, κρουσματα σημερα, αποτελεσματα, ημερομήνια, μετάφραση, ζητείται, χωρες, το θεμα, βραζιλια, δημοκρατια, ηγετης, θεμα, ιραν, κωνσταντινουπολη, τεστ, υγεια, υπουργείο παιδείας, φημες, αεροπλανο, αυξηση, αμερικη, ατμοσφαιρα, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωσεις, ευχαριστο, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εβδομαδα, εν λόγω, εξοδα, ερχονται, εταιρεία, εφημεριδα, ιδιο, ησυχος, εικονα, κομμα, λεφτα, μηδεν, νοσοκομεια, πτηση, συχνοτητα, ταξιδια, τίθενται, υπουργειο υγειας, ωρες, εφαρμογη, pegasus, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, σημαίνει, θεματα, υγειας, ξεκαθαρισμα
Τυχαία Θέματα