Μέχρι το Πάσχα το νομικό πλαίσιο για Διοικητικό Δικαστήριο

Μέχρι το Πάσχα η Βουλή προτίθεται να ψηφίσει το νομικό πλαίσιο για τη σύσταση και λειτουργία Διοικητικού Δικαστηρίου, όπως προκύπτει από τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Η συζήτηση των νομοσχεδίων για τη σύσταση και λειτουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου με την απαιτούμενη τροποποίηση του Συντάγματος συζητήθηκε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών την Τετάρτη, από τα μέλη της Επιτροπής που επέφεραν τροποποιήσεις

επί του κειμένου του νομοσχεδίου, το οποίο θα τεθεί ενώπιον του Υπουργού Δικαιοσύνης καθώς οι τροποποιήσεις που έγιναν συνεπάγονται αύξηση δαπανών και απαιτείται η συναίνεση της Κυβέρνησης ώστε ο νόμος που θα ψηφιστεί να είναι συνταγματικός.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, που προήδρευσε της συνεδρίας, Ρίκκος Μαππουρίδης εξήγησε ότι μετά τη συνεδρία της Επιτροπής κατά την οποία έγινε τοποθέτηση των κομμάτων επί των νομοσχεδίων και η Επιτροπή ανέλαβε να ενσωματώσει τις εισηγήσεις των κομμάτων στο νομοσχέδιο.

Πρόσθεσε ότι την ερχόμενη Τετάρτη η Επιτροπή θα επανέλθει έχοντας ενώπιον της τις θέσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης με την ελπίδα εντός Μαρτίου και πριν από το Πάσχα να ψηφιστούν σε νόμους τα σχετικά νομοσχέδια.

Υπενθύμισε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που επιβάλλει μετά την 20 Ιουλίου την κατ` ουσία εκδίκαση των προσφυγών για πολιτικό άσυλο από το Διοικητικό Δικαστήριο και επομένως πρέπει να λυθεί το θέμα.

Ο κ. Μαππουρίδης απέφυγε να επεκταθεί επί των τροποποιήσεων που επέφεραν τα κόμματα στα νομοσχέδια, επειδή δεν έχουν τεθεί ενώπιον του Υπουργού Δικαιοσύνης. Πρόσθεσε ότι σχηματικά συμφωνήθηκε ότι πρέπει να αυξηθούν στα 10 τα χρόνια της απαιτούμενης προϋπηρεσίας για να διοριστεί κάποιος ως μέλος του Διοικητικού Δικαστηρίου, να εξετασθεί ξανά η επιβεβαίωση της απαιτούμενης διοικητικής πείρας.

Πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί ενδεχόμενη αύξηση των μελών του Διοικητικού Δικαστηρίου από 5 σε 7, και το ενδεχόμενο καταχώρησης των προσφυγών στο Διοικητικό Δικαστήριο στα πρωτοκολλητεία των Επαρχιών, αντί να χρειάζεται κάποιος να έρθει στη Λευκωσία που θα εδρεύει το Διοικητικό για να καταθέσει προσφυγή.

Εξήγησε επίσης ότι η ρύθμιση με τα πρωροκολλητεία των επαρχιών θα είναι μεταβατική καθώς σύντομα και αφού επιλυθούν ζητήματα που αφορούν την ηλεκτρονική υπογραφή θα καταστεί δυνατή η ηλεκτρονική καταχώρηση αιτήσεων.

Αναμένεται, πρόσθεσε, με βάση τις εξαγγελίες του Υπουργού Δικαιοσύνης η προκήρυξη προσφορών για το λογισμικό.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε πως συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται της πιο εύρυθμης λειτουργίας του Δικαστηρίου και τρόποι με τους οποίους να διασφαλιστεί η ποιότητα του Δικαστηρίου και τα κριτήρια των διορισμών.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα μελετήσει ενδελεχώς τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, με δεδομένο ότι χρειάζεται επίσπευση στην απονομή δικαιοσύνης όπως πρέπει να διασφαλιστεί και η ποιότητα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα