Με τον ταχύτερο ρυθμό 2ετίας, κατά 4,9%, αναπτύχθηκαν το γ΄ τρίμηνο οι ΗΠΑ

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, αναπτύχθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2023 η αμερικανική οικονομία, καθώς οι υψηλότεροι μισθοί σε μια σφιχτή αγορά εργασίας βοήθησαν να τροφοδοτηθούν οι καταναλωτικές δαπάνες, αψηφώντας και πάλι τις τρομακτικές προειδοποιήσεις για ύφεση που παραμένουν από το 2022.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,9% το περασμένο τρίμηνο, σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ανακοίνωσε το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ,

σε προκαταρκτική εκτίμηση του για την ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 4,3%.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων κυμαίνονταν από χαμηλό ρυθμό 2,5% μέχρι τον υψηλό ρυθμό του 6,0%, ένα ευρύ περιθώριο εκτιμήσεων που αντανακλά το γεγονός ότι ορισμένα από τα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των παραγγελιών διαρκών αγαθών του Σεπτεμβρίου, του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, του αριθμού των αποθεμάτων χονδρικής και λιανικής δημοσιεύθηκαν ταυτόχρονα με την έκθεση για το ΑΕΠ.

Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,1% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου και παρουσιάζει ανάπτυξη με ρυθμό πολύ υψηλότερο από αυτόν που οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) θεωρούν ως μη πληθωριστικό ρυθμό ανάπτυξης που είναι το 1,8%.

Αν και ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης που σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο είναι απίθανο να είναι διατηρήσιμος, αποτέλεσε απόδειξη της ανθεκτικότητας της οικονομίας, παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί το τέταρτο τρίμηνο, λόγω των απεργιών στην United Auto Workers και της επανέναρξης της αποπληρωμής των φοιτητικών δανείων από εκατομμύρια Αμερικανούς.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους και πιστεύουν πλέον ότι η Fed μπορεί να πετύχει μια "ήπια προσγείωση" της οικονομίας, επισημαίνοντας την ισχύ της παραγωγικότητας των εργαζομένων και τη συγκράτηση της αύξησης του κόστους εργασίας στο δεύτερο τρίμηνο, η οποία αναμένεται να μεταφερθεί στην περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, ήταν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης.

Η ισχυρή αγορά εργασίας παρέχει βασική στήριξη στις δαπάνες. Αν και η αύξηση των μισθών έχει επιβραδυνθεί, αυτή η αύξηση είναι λίγο μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό, ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας υπογραμμίστηκε από μια ξεχωριστή έκθεση του Υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε, σύμφωνα με εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, στις 210.000 κατά την εβδομάδα που έληξε στις 21 Οκτωβρίου, από 200.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ πιθανότατα δεν θα έχουν αντίκτυπο στη βραχυπρόθεσμη νομισματική πολιτική εν μέσω της εκτίναξης των αποδόσεων του αμερικανικού δημοσίου και της πτώσης της χρηματιστηριακής αγοράς, που έχουν αυστηροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση της το διήμερο 31 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το FedWatch της εταιρείας CME Group.

Από τον Μάρτιο, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της μίας ημέρας κατά 525 μονάδες βάσης στο σημερινό εύρος 5,25% έως 5,50%.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα