Με τον πρόεδρο Αναστασιάδη πάντα υπάρχει φωτιά, καπνός, εκπλήξεις…

Ποιος εκπλήττεται πλέον με τον πρόεδρο Αναστασιάδη; Κανείς! Χθες Πέμπτη 6/2/2020, οι τηλεοπτικοί σταθμοί προέβαλαν μια λεγόμενη διακαναλική συζήτηση μεταξύ του Αβέρωφ Νεοφύτου και του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού. Γιατί έγινε; Για τα μάτια κομματικών και άλλων αφελών πολιτών,  οι οποίοι εναβρύνονται με τέτοιους είδους πολιτικά μασκαραλίκια και επικοινωνιακά τερτίπια.

Την παράσταση και τις αντιδράσεις έκλεψε, όμως, ο απών αλλά… παρών Αναστασιάδης! Ο εκλεκτός συνάδελφος, Ανδρέας Κημήτρης, υπέβαλε στον ΓΓ του ΑΚΕΛ

αν είχε υπόψη του πληροφορίες που έφεραν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είχε αναθέσει σε στενούς συνεργάτες του τη διεξαγωγή μελέτης για τη διχοτόμηση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εμφανώς με την Τουρκία.

• Ο Άντρος Κυπριανού επιβεβαίωσε ότι, όντως, είχε παρόμοιες πληροφορίες από «αξιόπιστες πηγές», τις οποίες δεν αποκάλυψε. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Κυβ. Εκπρόσωπος, Κυρ. Κούσιος, αμέσως εξέδωσε γραπτή δήλωση με την οποία υποστήριζε πως ο πιο πάνω ισχυρισμός «δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα» και ότι αποτελούσε «αποκύημα φαντασίας».

Είναι, όμως, αποκύημα φαντασίας; Φαίνεται πως, όχι, αν βάλουμε όλα τα κομμάτια του γρίφου στη σειρά, για να φανεί πως με τον πρόεδρο Αναστασιάδη δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Η «φωτιά» φαίνεται πως άναψε στις 2/1/2018, παραμονές των προεδρικών εκλογών. Ο Ν. Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε:

«Οι όποιες απειλές της Τουρκίας δεν έχουν θέση και δεν είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία θα κατανοήσει ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις που γίνονται αφορούν το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον των κατοίκων, του συνόλου του κυπριακού λαού και συνεπώς δεν έχουν θέση οι αμφισβητήσεις γιατί να θεωρούν ανύπαρκτη την Κυπριακή Δημοκρατία ή υπαρκτή την τ/κ δημοκρατία».

• «Εάν», συνέχισε, «επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και, συνεπώς, δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Για να υποδείξει: «Αλλά αυτό είναι μια θεωρία που απασχολεί μόνο τους Τούρκους και όχι εμάς».
Και όμως: Από καιρό κυκλοφορούσαν ισχυρισμοί και πληροφορίες που έφεραν τον Ν. Αναστασιάδη να αναφέρει σε ξένους συνομιλητές του και στον Τούρκο ΥπΕξ, Τσαβούσογλου ή να δηλώνει ότι θα συζητούσε συνομοσπονδία, λύση δύο κρατών, χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Χωρίς να συνεννοηθεί με κανέναν!

• Στις 21/4/2018, ο Τσαβούσογλου πρότεινε λύση δύο κρατών αφού, όπως δήλωσε, οι Έλληνες δεν δέχονται ομοσπονδία. Στις 26/1/2019, ο κατοχικός Ακιντζί ισχυρίστηκε πως ο Αναστασιάδης μίλησε για λύση δύο κρατών.

Στις 22/7/2019, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι «ο Αναστασιάδης, εκεί στο Κραν Μοντάνα, μου είπε ότι η καλύτερη λύση είναι η λύση δύο κρατών. Τον ρώτησα τον λόγο και μου είπε ‘επειδή οι Ε/Κ δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτε με τους Τ/κ. Δεν θέλουν να διαμοιραστούν τις αρμοδιότητες. Δεν θέλουν να διαμοιραστούν την εξουσία. Και μάλιστα, είναι πολύ ενδιαφέρον, δεν θέλουν να διαμοιραστούν ούτε τα νοσοκομεία'.
»Μετά ήρθε στην Νέα Υόρκη και είπε ‘δεν κατάφερα να πάρω στήριξη από τη διεθνή κοινότητα για λύση δύο κρατών. Επομένως, ας είναι συνομοσπονδία’. Εγώ του είπα ‘δεν αποκλείουμε καμιά επιλογή’».

• Στις 8/9/2019, μιλώντας ενώπιον εποίκων στην κατεχόμενη Γιαλούσα, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ξανά πως ο Ν. Αναστασιάδης του  δήλωσε ότι «δεν μπορεί να προχωρήσει προς τη λύση. Πού το δήλωσε αυτό; Στο Κραν Μοντάνα. Και χρησιμοποίησε την έκφραση: ‘Ελάτε να πάμε στη λύση των δύο κρατών, αλλά να μην το ανακοινώσουμε αυτό μέχρι τις εκλογές’» (προεδρικές του 2018).

Στις 15/9/2019, σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή «Καθημερινή», ο Τούρκος ΥπΕξ επανέλαβε ξανά ότι «οι πιο αξιοσημείωτες προτάσεις ήρθαν από τον Ελληνοκύπριο ηγέτη στις διμερείς συνομιλίες» και εννοούσε τις πιο πάνω θέσεις.

Ας προσθέσουμε σε αυτές και την αιφνίδια αποδοχή (1/12/2016) της τουρκικής θέσης περί πενταμερούς για να συμπληρωθεί η «φωτιά» που ο Ν. Αναστασιάδης άναψε στις ελληνικές θέσεις, συνδαυλίζει από το 2004, ενίσχυσε με την Κοινή Δήλωση με τον κατοχικό Έρογλου (11.2.2014) και πάει να την φουντώσει σε ανεξέλεγκτη πυρκαγιά με τις ασυγκράτητες πλέον υποχωρήσεις του.

• Επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά ότι ο Ν. Αναστασιάδης είναι ο πλέον αλλοπρόσαλλος, αναξιόπιστος και επικίνδυνος Πρόεδρος από κτίσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνεται επίσης η άλλη τραγική πραγματικότητα: Ανέκαθεν πληροφορούμαστε από τους Τούρκους τις ολέθριες υποχωρήσεις και τις καταστροφικές παραχωρήσεις των ηγετών μας.

Ο Πρόεδρος συζήτησε τα πιο πάνω και με ξένους και με τον Τσαβούσογλου. Χωρίς καμία διαβούλευση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Τώρα, παρά τις διαψεύσεις, εμφανίζεται να θέλει να διχοτομήσει την ΑΟΖ για να εξημερώσει, νομίζει, το ασυγκράτητο τουρκικό θηρίο και να στομώσει, πιστεύει, τις αρπακτικές προθέσεις του. Ποιος τον εξουσιοδότησε; Και πόσο τραγικά αγνοεί τι σημαίνει Τούρκος…

Με τον Αναστασιάδη πάντα υπάρχει και φωτιά και καπνός και ολέθριες εκπλήξεις. Ο τόπος ας αναμένει να υποστεί ξανά τα αποκαϊδια της ανερμάτιστης και αλλοπρόσαλλης πολιτικής τεχνοτροπίας του. 

Keywords
Τυχαία Θέματα